In goed geïsoleerde woningen is ventilatie cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Bij een duurzame verbouwing mag ventilatie dan ook niet worden vergeten. Een slimme oplossing hiervoor is balansventilatie met warmteterugwinning (WTW). Jimmy Onstenk, category manager ventilatie bij Itho Daalderop, legt uit waarom WTW dé keuze is voor moderne en duurzame ventilatie.
Waarom ventilatie onmisbaar is
Na een verbouwing waarbij een woning beter geïsoleerd wordt, kan het binnenklimaat verslechteren als er geen aandacht wordt besteed aan ventilatie. Jimmy: “Ga je isoleren, neem dan altijd de ventilatie mee. Het is essentieel om het binnenklimaat gezond en comfortabel te houden.”
Renovatieprojecten draaien vaak om verduurzaming. Toch wordt ventilatie hier vaak vergeten. Een huis wordt geïsoleerd om warmteverlies tegen te gaan, maar daardoor kan ook het binnenklimaat verslechteren als er geen aandacht wordt besteed aan ventilatie. Jimmy benadrukt: “Mensen isoleren hun huis volledig, maar vergeten vaak dat er daardoor geen verse lucht de woning binnenkomt en geen vervuilde lucht de woning verlaat. Dit kan leiden tot ophoping van vocht en vervuilde lucht, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.”
Uitdagingen systeem C
Bij een vergaande verduurzaming van een woning is vrijwel altijd een ventilatiesysteem voor mechanische of balansventilatie nodig. Als de woning van je klant over mechanische ventilatie beschikt, is dit ‘systeem C’. De woning is dan voorzien van een ventilatiebox die de vervuilde lucht uit de badkamer, keuken en toilet zuigt. De aanvoer van verse lucht komt vanuit ventilatie-roosters (meestal boven de ramen). “Een nadeel van deze oplossing is dat bewoners de tocht vanuit de ventilatieroosters vaak als onprettig ervaren. Wordt het koud buiten, dan gaan de roosters vaak helemaal dicht om energie te besparen. Het ventilatiesysteem werkt dan echter niet meer naar behoren en er onstaan bijvoorbeeld problemen met vocht.”
Balansventilatie: geen omkijken naar binnenklimaat
Balansventilatie met warmteterugwinning zorgt voor aanvoering van verse, gefilterde lucht, terwijl vochtige, vervuilde lucht efficiënt wordt afgevoerd. Zo blijven schimmelvorming en allergieën buiten de deur. “In tegenstelling tot traditionele ventilatiesystemen met roosters in de ramen, blaast een WTW-systeem verse, gefilterde en voorverwarmde lucht via een netwerk van kanalen in de woonkamer en slaapkamers. Een WTW-unit zorgt 24 uur per dag voor een gezonder binnenklimaat in huis, je klant heeft er geen omkijken naar.”
WTW: slim energiezuinig ventileren
Het grote voordeel van een WTW-systeem; de warmte uit de afgezogen binnenlucht wordt bij deze oplossing hergebruikt om de vers aangezogen buitenlucht te verwarmen. Zo bespaart je klant stookkosten. Jimmy legt uit: “Dit systeem heeft een warmtewisselaar die de warmte van de afgevoerde lucht overdraagt aan de binnenkomende frisse lucht. De warme lucht vanuit de woning wordt slim hergebruikt in plaats van dat het weer zo de buitenlucht ingaat. Dit maakt het een zeer energie-efficiënte oplossing. Zelfs bij lage buitentemperaturen komt er voorverwarmde én gefilterde lucht de woning binnen. Een WTW-systeem zorgt zo op een energie-efficiënte manier voor een comfortabel binnenklimaat zonder tocht. Voordeliger voor je klant en beter voor het milieu.”
Flexibele toepassingen voor bestaande woningen
De beschikbare ruimte in een bestaande woning kan bij de aanleg van een WTW-systeem een uitdaging zijn. Dit zit in het benodigde kanaalwerk, maar ook in de WTW-unit zelf. Die moet ergens een plekje krijgen in het huis van jouw klant. Het liefst zonder dat dit ten koste gaat van de leefruimte. Gelukkig heeft Itho Daalderop hier innovatieve oplossingen voor bedacht.
Jimmy legt uit: “De zolder is een geschikte plaats voor de WTW-unit. In veel Nederlandse woningen, vooral die met een schuine kap, is de ruimte daar schaars. Onze WTW-units, zoals de HRU ECO 300, zijn zo ontworpen dat ze ook op hun zijkant kunnen staan. Dit zorgt ervoor dat je ze ook achter het knieschot op zolder kunt plaatsen. Door deze knieschotopstelling kun je een WTW-unit zelfs in kleine ruimtes op zolders kwijt.”
Houd rekening met kanaalwerk
Bij het aanleggen van een WTW-systeem komt ook het nodige kanaalwerk kijken. Vervang je de ventilatiebox voor een WTW-unit, dan moeten er extra toevoerkanalen worden aangelegd. De verse lucht komt niet meer vanuit roosters, maar wordt vanaf het dak aangezogen. Deze verse lucht moet vanaf de zolder in de verblijfsruimten komen. Jimmy: “Dat kan natuurlijk allemaal gewoon. Zeker vanuit een knieschot kun je relatief eenvoudig kanaalwerk aanleggen naar de slaapkamers. Richting de benedenverdieping zorgt het kanaalwerk voor grotere aanpassingen. Het moet door de verdiepingsvloer en soms is een verlaagd plafond nodig, zodat het kanaalwerk hierin verwerkt kan worden. Als professionele bouwer draai je jouw hand hier niet voor om, maar het brengt wel werk met zich mee en overlast voor de bewoners.”
DuoZone Reno: speciaal voor renovaties
Speciaal voor renovatieprojecten ontwikkelde Itho Daalderop DuoZone Reno. Met DuoZone Reno kan vraaggestuurd ventileren per zone gemakkelijk in de bestaande bouw toegepast worden. Jimmy licht toe: “Bij deze oplossing wordt de verse toevoer van lucht voor de benedenverdieping centraal ingeblazen in de hal van de bovenste verdieping. De luchtstroom naar beneden voorziet de benedenverdieping vervolgens van verse lucht.”
DuoZone Reno is een goede oplossing voor woningen uit de jaren ’70 en jonger. Hierin is vaak al ventilatiesysteem C aanwezig. “Met deze oplossing bouw je dit eenvoudig om tot vraaggestuurde balansventilatie met warmteterugwinning. Ideaal voor renovatieprojecten, waar bewoners vaak gewoon in het huis blijven tijdens de werkzaamheden. De overlast is minimaal, terwijl de voordelen enorm zijn.”
De juiste capaciteit kiezen
Welke WTW-unit je kiest, is afhankelijk van de benodigde capaciteit. Maak altijd eerst een ventilatieberekening. Hiermee bepaal je hoeveel lucht er in een woning toe- en afgevoerd moet worden. Op basis daarvan kies je het juiste systeem. “De HRU ECO 300 is een veelgemaakte keuze, omdat deze capaciteit goed aansluit bij de meeste woningen. Dat laatste is natuurlijk erg belangrijk. Daarom bieden we op onze website handige rekentools, waarmee je de benodigde capaciteit voor een project kunt berekenen. Dit helpt om de juiste WTW-unit te selecteren en ervoor te zorgen dat de woning optimaal wordt geventileerd.”
Jimmy snapt dat het aanleggen van een WTW-systeem voor sommige bouwers nog geen gesneden koek is. “Onze rekentools gaan de vakmensen van Nederland zeker helpen. Het is denk ik ook goed om te weten dat Itho Daalderop de Bouwmaat-medewerkers verder op gaat leiden op het gebied van ventilatie. Dit zorgt ervoor dat ze je nog beter kunnen helpen als jij eventuele vragen hebt over een systeem en de aanleg ervan.”
Ik vind dit artikel: