ALLES MagazineDuurzaamInspiratieKlussen

Duurzaam verwarmen: wat zijn de mogelijkheden?

Deel dit artikel:

Aardgasloos wonen is een hot topic en steeds meer woningen gaan van het gas af. Dit artikel geeft inzicht in de opties voor energiezuinig verwarmen zonder gas. Ontdek hoe je jouw klanten kunt helpen hun huis toekomstbestendig te maken.

Alternatieven voor de cv-ketel

Een duurzame woning begint bij goede luchtdichting en isolatie, samen met de juiste ventilatietechniek. Dit is essentieel voor een gezond binnenklimaat en bepaalt welke verwarmingsoplossing geschikt is.

Warmtepompen: populair en veelzijdig

Een van de meest gekozen alternatieven is de warmtepomp. Volgens het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 werden in 2023 naar verwachting 167.000 warmtepompen geïnstalleerd, waarvan het merendeel in bestaande woningen. Er zijn verschillende warmtepompen met elk hun eigen techniek:

  • Lucht-water warmtepomp (ventilatiewarmtepomp): benut de buitenlucht voor het leveren van warmte aan het afgifte- en het warmtapwatersysteem. Kan verwarmen en koelen. 
  • Bodem-water warmtepomp: maakt gebruik aardwarmte via een buizensysteem in de grond. Geschikt voor verwarmen en passief koelen. 
  • Water-water warmtepomp: onttrekt warmte uit grondwater. Kan verwarmen en (passief) koelen. 
  • Lucht-lucht warmtepomp: gebruikt buitenlucht om binnenruimtes te verwarmen of te koelen. Verwarmt geen tapwater. 
  • Hybride warmtepomp: zet ventilatie- of buitenlucht om in warmte en levert dit aan het afgiftesysteem. Kan verwarmen en koelen. Verwarmt geen tapwater.

Hybride warmtepomp

‘Een hybride warmtepomp’ suggereert misschien dat je te maken hebt met één apparaat. Dat is niet het geval. De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De ketel springt bij als het buiten erg koud is. Dit systeem is geschikt voor woningen die nog niet dusdanig goed geïsoleerd zijn om een all-electric warmtepomp te installeren. Let op de benodigde ruimte voor de buitenunit en de regels rondom geluidsoverlast. Niet voor niets wordt er onder andere op dit punt geïnnoveerd en komen er langzaam maar zeker ook warmtepompen zonder buitenunit op de markt.

Lagetemperatuurverwarming (LTV)

Vaak worden duurzame energieoplossingen, zoals warmtepompen, gecombineerd met lagetemperatuurverwarming (LTV) zorgen voor constante temperatuur en efficient energiegebruik. Als LTV in een woning wordt toegepast, moet het afgiftesysteem daarop worden afgestemd. Dit doe je bijvoorbeeld door vloerverwarming of lagetemperatuurconvectoren te installeren. 

Warm water en koken

Warmtepompen voorzien niet altijd in warm tapwater. Overweeg dan ventilatiewarmtepompboilers, elektrische boilers of zonneboilers. Voor koken zijn inductie, keramisch of elektrisch koken goede alternatieven.

Pelletkachels, pelletketels en biomassaketels

Pelletkachels branden samengeperste houtkorrels en zijn geschikt voor het verwarmen van één ruimte. Pellet- en biomassaketels kunnen ook gebruikt worden voor centrale verwarming en warm water.

Elektrische verwarming

Elektrische radiatoren, infraroodpanelen en elektrische vloerverwarming zijn geschikt als bijverwarming, vooral in ruimtes die snel warm moeten worden zoals kinderkamers of hobbykamers. Bij duurzame renovaties naar gasloos is het veel werk om ook de bovenverdieping van vloerverwarming te voorzien. In dit soort situaties wordt er steeds vaker gekozen om deze verdieping te voorzien van elektrische verwarming of airco’s (die ook kunnen verwarmen). In deze constructie verwarmt een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming de benedenverdieping. Op de kamers boven kan, indien nodig, bijvoorbeeld een infraroodpaneel worden aangezet. 

PV-panelen

Oplossingen als warmtepompen zijn enorm energie-efficiënt. Niet voor niets wordt een woning bij een grootschalige duurzame verbouwing ook voorzien van zonnepanelen. Zonnepanelen hebben zich de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld. Het zorgt onder andere voor een steeds hoger rendement. Er heerst bij consumenten momenteel wel wat twijfel over de aanschaf van zonnepanelen. Het blijft echter een feit dat hoogwaardige zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan en dus lang zorgen voor een lager elektriciteitsverbruik. 

PVT: elektriciteit en warmte

Je kunt er ook voor kiezen om een PVT-systeem te installeren bij je klant. Dit is simpel gezegd een PV-paneel (voorkant) en warmte-paneel (achterkant) in één. In combinatie met een PVT-warmtepomp kun je met een PVT-paneel naast elektriciteit dus ook warmte opwekken. 

Energieopslag en -management

De elektrificering van woningen vraagt om slimme inzet van opgewekte energie. Thuisbatterijen kunnen helpen bij het opslaan van zonne-energie. Hiermee sla je stroom van je zonnepanelen op zodat dit op een later moment gebruikt kan worden. Zo gaat duurzaam opgewekte energie niet ‘verloren’. 

Door de salderingsregeling maakt het nu financieel geen verschil of je opgewekte energie opslaat of teruglevert. In combinatie met een dynamisch energiecontract kun je met een thuisbatterij bovendien energie opslaan tijdens goedkope periodes. Let wel op: niet elke batterij is zomaar te koppelen aan elke willekeurige omvormer. Daarnaast worden elektrische apparaten in huis steeds meer geïntegreerd in energiemanagementsystemen om het verbruik te optimaliseren.

Groepenkast aanpassen

Een duurzame renovatie vereist vaak aanpassingen aan de groepenkast. Voor een warmtepomp is minimaal een aparte groep nodig en soms zelfs een 3-fasen aansluiting. Laat dit altijd door een erkende installateur uitvoeren.

Deel dit artikel: