ALLES MagazineDuurzaamInspiratie

Goede ventilatie: het onmisbare ingrediënt voor gezond en energiezuinig wonen

Deel dit artikel:

Goede ventilatie is essentieel voor een gezonde en energiezuinige woning. Of je nu een grootschalige duurzame renovatie uitvoert of kleinere aanpassingen doet, ventilatie is altijd belangrijk. Ventilatie in een energiezuinige woning: waar let je op?

Gezondheid, comfort en energiebesparing

Een gemiddeld gezin produceert dagelijks 10 tot 15 liter vocht via ademen, zweten en douchen. Ook koken vervuilt de binnenlucht met CO2, vocht, schimmels, fijnstof en koolstofmonoxide. Goede ventilatie is cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Daarnaast biedt ventilatie ook andere voordelen:

Comfort: goede luchtcirculatie zorgt voor minder vocht en tocht in huis. Zelfregelende roosters kunnen bijvoorbeeld helpen om koude luchtstromen te verminderen. 

Voorkomen schimmelvorming: door goede ventilatie worden vochtproblemen voorkomen, waardoor schimmelvorming minder kans krijgt. Dit draagt bij aan een gezonder binnenklimaat. 

Energiebesparing: ventilatie draagt bij aan de energiebesparing door het sneller verwarmen van schone, droge lucht. Dit betekent minder energieverbruik voor verwarming en koeling.

Ventilatiesysteem A tot en met D

Er zijn vier basissystemen voor ventilatie: 

Systeem A: natuurlijke aan- en afvoer via kieren, naden en roosters. De invloed op deze manier van ventileren is beperkt. De aangevoerde lucht voelt vaak als tocht.

Systeem B: mechanische aanvoer (ventilatiebox) en natuurlijke afvoer (door oplopende druk). Dit systeem komt weinig voor in Nederland en wordt amper gekozen vanwege het tochtgevoel. 

Systeem C: natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer. Het is een veelvoorkomend systeem in Nederland. Als het in de volksmond over mechanische ventilatie gaat, wordt dan ook meestal systeem C bedoeld. Systeem C is vaak vraaggestuurd, wat betekent dat de lucht wordt ververst op basis van gemeten waarden zoals vocht en CO2. Dit voorkomt onnodig energieverbruik.

Systeem D: mechanische aan- en afvoer, ook wel balansventilatie genoemd. Dit systeem zorgt altijd voor verse lucht, zelfs in goed geïsoleerde huizen. Ook bij D-ventilatiesystemen is vraaggestuurde ventilatie mogelijk. Dit systeem is tegenwoordig eigenlijk bijna altijd voorzien van warmteterugwinning (WTW). Hierbij wordt de warmte uit de binnenlucht hergebruikt om de vers aangezogen buitenlucht te verwarmem. Zo kan je klant besparen op de stookkosten. 

Centrale en decentrale ventilatie

Centraal: luchtverversing vanuit één plek in de woning, vereist een luchtkanalensysteem. Dat maakt een renovatie wat ingrijpender. Er is in bestaande bouw ook niet altijd ruimte voor. 

Decentraal: in elke ruimte een aparte ventilatie-unit, eenvoudiger te realiseren bij renovaties. 

Ventilatie

Ventilatie bij duurzame renovatie

Bij duurzame renovaties is luchtdicht bouwen en isoleren de basis. Het beperken van de energievraag is de eerste stap. Zorg ervoor dat na isolatie ook de ventilatie wordt aangepakt, omdat natuurlijke ventilatie via naden en kieren verdwijnt.

De moraal van het verhaal is dat er bij een vergaande verduurzaming van een woning vrijwel altijd een ventilatiesysteem voor mechanische of balansventilatie nodig is. Een ventilatiesysteem met warmteterug-winning is (ondanks dat een WTW-unit stroom verbruikt) vaak de meest duurzame optie. 

Een duurzame renovatie is altijd maatwerk. Dat geldt daarmee ook voor het ventilatiesysteem dat het beste past bij de situatie van jouw klant. Welk systeem en hoe je het toepast is van vele factoren afhankelijk. Er is steeds meer mogelijk, ook in een bestaande situatie. Er wordt door verschillende fabrikanten momenteel volop geïnnoveerd om ventilatiesystemen slimmer, energiezuiniger en makkelijker toepasbaar te maken.

Slimme tips

Als professionele bouwer kun je bijdragen aan betere ventilatie, zelfs zonder grootschalige aanpassingen:

Zelfregelende roosters: plaats deze bij het vervangen van glas of kozijnen.
Binnendeuren: zorg voor minimaal 1,5 cm ruimte onder de deur of plaats ventilatieroosters.
Ventilatieroosters: controleer of ze open staan en schoon zijn.

Met deze inzichten kun je jouw klanten helpen bij het realiseren van een gezonde en energiezuinige woning door goede ventilatie.

Kijk voor meer handige laagdrempelige tips eens op: http://www.milieucentraal.nl

Deel dit artikel: