Deel dit artikel:

VOOR HET PERFECT VERWERKEN VAN GROOTFORMAAT TEGELS

Slabs, oftewel grote tegels, zijn helemaal hot. De trend is ‘hoe groter, hoe beter’, ervaart ook Eugene Boxebeld van Boxebeld Badkamertechniek. “Er wordt weleens gedacht dat je met grote tegels lekker opschiet, maar er komt veel meer bij kijken. Voor een naadloze afwerking moet je op de millimeter nauwkeurig werken. Dat kan alleen met goede voorbereiding én goed gereedschap.”

Boxebeld Badkamertechniek is gespecialiseerd in grootformaat tegels, zowel op de vloer als aan de wand. ”Vroeger waren tegeltjes van 15 bij 15 centimeter de standaard. Inmiddels is 60 bij 60 voor ons al geen grootformaat meer. We werken veel met slabs, keramische platen van zo’n 2,60 bij 1,25 meter. Die plaatsen we van vloer tot plafond, zonder voegen of tegelstrips. De hoeken zagen we in verstek en tussen de tegels zit alleen een dun laagje polymeerhars, zodat de platen voor het zicht één geheel vormen.”

Geen ruimte om te smokkelen

“Bij zulke grote platen moet je op de kleinste details letten’, aldus Eugene. “Alles sluit naadloos op elkaar aan en bij slabs met een marmerstructuur moet ook de tekening doorlopen. Er is dus geen ruimte om te smokkelen. Daarom coördineren we het hele bouwproces en werken we altijd met dezelfde stukadoor. De ondergrond moet 100% vlak en recht zijn. Bij de kleinste afwijking steekt een tegel aan de andere kant zo een centimeter uit.”

Nauwkeurige voorbereiding

Eugene bereidt zijn werk nauwkeurig voor: “De platen en de uitsparingen moeten exact op maat worden gemaakt. Kranen hebben tegenwoordig bijvoorbeeld vrijwel geen rozet meer. Er is maar een paar millimeter speling om een gat goed te zagen. Dat is een kwestie van heel precies meten en controleren. In slabs van vanaf € 100 per vierkante meter moet dat echt in één keer goed zijn.” “Het tegelwerk is zo duur en onze klanten zijn zo secuur, dat ik alle mogelijke problemen op voorhand probeer uit te sluiten”, gaat Eugene verder. “Dat geldt ook voor mijn materiaal. Ik werk altijd met dezelfde leveranciers, zoals Rubi voor mijn gereedschap. Alleen met een perfecte voorbereiding krijg je het perfecte eindresultaat dat onze klant van ons verwacht.”

Groot en zwaar

Keramische platen zijn niet alleen duur, maar ook groot en zwaar. ”Om ze veilig te verplaatsen, zonder ons lichaam te veel te belasten, gebruiken we een trolley met zuignappen van het Rubi Slab systeem. Dat systeem is speciaal ontwikkeld voor het verwerken van grootformaat tegels. We hebben ook twee Slab tafels. Die kun je aan elkaar koppelen en exact waterpas stellen. En we gebruiken een speciale snijplank, die je tot drie meter kunt uitschuiven. Daarmee kan ik de meeste platen goed bewerken.”

Perfecte snijrand

Keramische platen zijn vaak erg hard en dus lastig te snijden. Eugene: “Wij gebruiken Rubi Extreme snijwieltjes die extra lang meegaan. Toch doen we er maar één badkamer mee, daarna gaan ze weg. Voor een perfecte snijrand is een scherp snijwieltje cruciaal. Na het snijden, zagen we de plaat in verstek en schuren we de rand. Eerst machinaal en daarna handmatig met diamant schuurblokken, zodat de afwerking feilloos is.”

Delta Level systeem voor een vlakke afwerking

Voor het plaatsen gebruikt Eugene het Delta Level systeem van Rubi. “Dat zijn T-vormige klipjes die je tussen de tegel zet. Aan de bovenkant knijp je daar een wig in, die de tegels exact gelijk aandrukt. Dat zorgt voor een mooi vlak geheel, zonder stekers. Volgens sommige collega’s, vooral van de oude garde, doen dit soort hulpmiddelen af aan het vakmanschap. Maar ik kan het iedereen aanraden. Waarom zou je het niet gebruiken, als het bijdraagt aan een perfect eindresultaat?”

Toch kan zelfs de beste voorbereiding niet voorkomen dat er soms iets misgaat. Ook dan is het volgens Eugene prettig om vaste leveranciers te hebben. “Neem bijvoorbeeld het snijden en breken van een tegel. Dat is van veel factoren afhankelijk: het mes, de brekers, maar ook de temperatuur. Als ik een probleem heb, bel ik Rubi. Zij geven advies of sturen iemand langs. Het is fijn als er iemand met je meedenkt, want ik heb de wijsheid ook niet in pacht. En andersom helpen mijn inzichten Rubi om hun producten verder te verbeteren.”

Deel dit artikel: