GereedschapInspiratieKlussenMateriaal en gereedschap

Voor elke schilderklus de juiste kwasten en rollers

Deel dit artikel:

Naast het beoordelen van de ondergrond en het gebruik van een goede primer en verf is het ook erg belangrijk om het juiste schildersgereedschap te kiezen. Welke kwast heb je nodig? Welke zaken moet je in gedachten houden bij de keuze voor het materiaal? We bespreken de belangrijkste eigenschappen van kwasten en rollers.

Kwasten

Haren

De keuze van de te gebruiken soort verf bepaalt ook welke kwast je gebruikt. Wanneer bijvoorbeeld kozijnen binnenshuis moeten worden behandeld, moet er watergedragen (acryl)verf worden gebruikt. Deze verf is minder schadelijk voor de gezondheid dan verven die oplosmiddelen bevatten (alkydverf).
Voor de acrylverven zijn door fabrikanten specifieke (aqua) kwasten ontwikkeld. Deze kwasten zijn voorzien van een uitgebalanceerde mix van synthetische haren en hebben een hoge verfopname en een geleidelijke verfafgifte. Een kenmerk van acrylverf is dat het relatief snel droogt en daarom vlot verwerkt moet worden. Door de hoge verfopname kan langer door geschilderd worden waardoor het object sneller in de verf staat. De geleidelijke verfafgifte stelt je in staat om nauwkeurig de laagdikte te bepalen.

Kwasten voorzien van dierlijke haren, zoals varkenshaar, zijn alleen geschikt voor alkydverven. De uiteinden van dit type kwast zijn ‘gespleten’, waardoor de verf gelijkmatig wordt afgegeven. Dit geeft een strak eindresultaat. Let op; dit type kwast gaat uitstaan in acrylverven en levert daardoor niet het gewenste resultaat.
Ook zijn er kwasten die voorzien zijn van synthetische haren en geschikt zijn voor het gebruik van alkydverven. Bij een kwalitatief hoogwaardige kwast zitten de haren in een rvs/inox bus en is deze vol gekit, zodat er geen vloeistof onder de bus kan komen en de handen droog blijven.

Stelen

Ook aan de stelen van de kwasten wordt veel aandacht besteed. Zo zijn er stelen voorzien van een softgrip, diverse gripzones en een knik die voor een betere balans zorgt. Kwasten zijn er in diverse diktes en voorzien van een maataanduiding. Bijvoorbeeld:

  • 08 – 10 cm; voor smalle oppervlakten en plinten
  • 12, 14 en 16 cm; voor kozijnen, ramen en deuren
  • 18, 20 en 22 cm; voor grote oppervlakken

Verfrollers

Het gebruik van een roller is ideaal wanneer grote oppervlakken zoals wanden of plafonds met latex muurverven worden geschilderd. Voor het behandelen van bijvoorbeeld deuren kunnen ook kleinere rollers gebruikt worden. Het belangrijkste onderdeel van een goede roller is de vacht. Deze moet een hoge verfopname hebben, nauwelijks spatten en niet pluizen. Controleer daarbij of de roller afgeronde kanten heeft. Dit voorkomt dat er baanvorming ontstaat. Een goed rolmechanisme is ook van belang zodat de roller niet uit de verf glijdt en er geen zwarte uitloop is. Voor iedere ondergrond is er een specifieke roller verkrijgbaar.

Een microvezel vacht is bijzonder geschikt voor het werken met watergedragen lakken op gladde ondergronden. Wanneer de ondergrond daarbij van een goede primer voorzien wordt, geeft het een zeer strak eindresultaat.

Een roller met vacht van een combinatie van microvezel en polyester kan voor medium ondergronden, bijvoorbeeld spack, gebruikt worden. De microvezels in de vacht zorgen voor een hoge verfopname en de polyester vezels houden de vacht open.

Voor een grove ondergrond zoals spachtelputz, is het belangrijk om een vacht met langere poolhoogte te gebruiken die goed in een oneffen ondergrond slaat. Zo zijn er vachten waarbij de draden uit vier verschillende materialen bestaat en daardoor een poolhoogte tot 22 mm heeft. Daarbij zakt deze vacht niet in.

Ook zijn er rollers zonder draden, de schuimrollers. Dit type is geschikt voor het schilderen met alkydverven en heeft een rechte en/of ronde kant. De laatste zorgt ervoor dat je daar geen strepen krijgt.
Ook zijn er zogenaamde concaaf schuimrollers waarbij de uiteinden zijn uitgehold. De verf wordt bij het rollen naar binnen gedrukt zodat er geen dikkere streepjes verf aan de zijkanten van de roller ontstaan.

Kijk op de website van Bouwmaat voor het ruime assortiment op het gebied van schilders handgereedschap

Deel dit artikel: