Als je net nieuwe veiligheidsschoenen hebt aangeschaft, dan wil je dat ze lang meegaan en dat ze hun veiligheidseigenschappen behouden. Hiervoor moet je je werkschoenen goed onderhouden. We geven je 10 handige tips voor onderhoud van werkschoenen en veiligheidsschoenen.
Koop minimaal 2 paar veiligheidsschoenen
Het klinkt overdreven en is een hele uitgave, maar koop bij voorkeur minimaal twee paar veiligheidsschoenen tegelijkertijd. Door je schoenen iedere dag af te wisselen hebben ze tijd om goed te herstellen en te drogen. Dit verlengt de levensduur van je schoenen aanzienlijk. Het beste is om je werkschoenen na een werkdag minimaal 24 uur te laten drogen. Als je dat niet doet loop je het risico dat ze door ophoping van vocht en bacteriën gaan stinken. Ook worden ze sneller hard van binnen en zitten ze niet meer lekker. En dan moet je toch weer nieuwe kopen.
Kies voor de juiste voering
De grootste rol van een voering in veiligheidsschoenen is te zorgen dat de werkschoenen goed kunnen ademen. Een volledig lederen binnenzool ventileert erg goed en hierdoor zul je minder snel last hebben van zweetvoeten. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook (goedkopere) voeringen gebruikt die vocht en zweet kunnen voorkomen. Check dus goed de informatie van de schoenen die je op het oog hebt.
Droog veiligheidsschoenen op de juiste manier
Natte schoenen zijn niet te voorkomen als je hard werkt. Hierboven beschreven we al het nut van goed drogen. Om ze goed te laten drogen haal je de inlegzolen en de veters er uit en stop je er kranten in. De levensduur van de binnenzooltjes kan verlengd worden als je ze regelmatig te wast op maximaal 40 graden. Hang de zooltjes na het wassen aan een wasrek of waslijn. De zooltjes kunnen niet in de droger!
Zet werkschoenen niet bij een warmtebron
Het klinkt handig om je schoenen te laten drogen in de buurt van een verwarming of andere warmtebron. Maar doe dit vooral niet! Door de warmte droogt het leer uit en kunnen de schoenen gaan scheuren.
Maak ze op tijd schoon
De kans is groot dat je werkschoenen vuil worden op de klus. Helaas gaat dit ten koste van het ventilatie vermogen van de schoen. Maak ze dus zo snel mogelijk schoon. Borstel ze voorzichtig schoon en gebruik wat lauw water of een schoonreinigingsmiddel. Dan krijgt het leer weer lucht en kan het weer ventileren.
Impregneer je werkschoenen
Om je schoenen tegen tegen vocht en vuil te beschermen kun je ze het beste inspuiten met impregneerspray. Doe dit ongeveer 1 keer per maand en na elke schoonmaakbeurt. Let er wel op dat veel sprays pas na behoorlijke tijd hun maximale werking bereiken.
Minimaal 1x per maand goed verzorgen
Alleen drogen en schoonmaken is niet genoeg. De combinatie van water en vuil laat de beschermende bestanddelen uit het leer verdwijnen. Het wordt dan broos en zal gaan scheuren. Gebruik daarom minimaal 1 keer per maand leervet. Hiermee houd je het leer soepel. Smeer of wrijf het legervet in met een borstel of doek en laat het enige tijd inwerken. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing van het vet.
Op de juiste manier opbergen
Juiste manier van opbergen Zijn je schoenen droog na bovengenoemde tips? Zet ze dan (met schoenspanners) weg op een droge plek, bijvoorbeeld in de schoenendoos. Op deze manier blijft het model behouden. En de volgende dag trek je je andere paar aan, want afwisseling is niet alleen goed voor je schoenen, maar ook voor je voeten.
Bewaar je schoenen nooit in een plastic zak. Dan hebben bacteriën en schimmels vrij spel en daar wordt je neus niet echt gelukkig van.
Gebruik je schoenen alleen voor waar ze voor bedoeld zijn
Misschien een open deur, maar wel een belangrijke. Gebruik je je werkschoenen voor andere doeleinden, dan kunnen ze sneller slijten. Ook loop je het risico dat ze onveilig zijn als je ze niet gebruikt voor de omstandigheden waar je ze voor gebruikt.
Gebruik een schoenlepel
Een wat? Ja, een schoenlepel. Niet alleen om makkelijker in schoenen te komen, maar ook om te voorkomen dat de hiel slap wordt en snel slijt. De hiel is namelijk erg slijtgevoelig. En nog een slimme tip: maak altijd je veters of andere sluitingen los, zodat je makkelijk in de schoen kunt stappen. Duwen en wrikken kan de schoen beschadigen.
Een handige tip om nare luchtjes uit schoenen te halen: leg ze een nacht in een dichte zak in de vriezer. Nare luchtjes trekken uit de schoen en ze ruiken dan weer fris.
Wist je trouwens dat in de bouw veiligheidsschoen met code S3 verplicht zijn! Meer uitleg over de verschillende veiligheidsschoenen vind je hier.
Ik vind dit artikel: