InspiratieKlussen

Een aanbouw plaatsen: waar moet je op letten?

Deel dit artikel:

Een aanbouw plaatsen is een mooie opdracht. Voor jou, maar ook zeker voor je klant. Die is steeds vaker op zoek naar meer woon- en werkgenot in de woning en met een aanbouw creëer jij die extra leefruimte. Een aantrekkelijk project dus maar wel met de nodige aspecten. In dit artikel gaan we in op de verschillende onderdelen van deze klus.

We vertellen waar je op kunt letten, wat de makkelijk te tackelen valkuilen zijn en waar je jouw klant van advies kunt voorzien. Ideaal als je deze klus nog niet zo vaak hebt uitgevoerd, maar mogelijk ook handig voor de doorgewinterde aanbouwbouwer.

Een aanbouw is maatwerk en de wensen van je klant zijn uiteraard bepalend voor hoe je te werk gaat. Waar gaat de uitbouw voor worden gebruikt? Wat betekent dit voor het elektra maar bijvoorbeeld ook voor het soort deur en waar je de deur en de kozijnen plaatst? Je bespreekt de wensen uitvoerig, geeft als vakman je advies en doet je voorbereidingen. Daarna kun je aan de slag.

De fundering van de aanbouw

De fundering van de aanbouw is letterlijk en figuurlijk de basis van je project en essentieel voor de veiligheid en kwaliteit ervan. Een uitbouw kan vaak vergunningsvrij worden geplaatst. De denkfout van veel particulieren is dat dit automatisch betekent dat een constructieberekening niet verplicht is. Wijs je klanten erop dat een constructieberekening altijd een goed idee is.

Na het uitmeten en het nodige grondwerk is een eerste stap het maken van de bekisting. Een eenvoudige, efficiënte én arbovriendelijke manier is de Superkist. Dankzij de handige verwerkingsmethode met trekpennen van deze EPS-bekisting voor funderingsbalken op paalfunderingen, heb je in no-time een fundering voor een aanbouw staan. Na het plaatsen van de Superkist monteer je de kant en klare standaard wapeningskorven en vervolgens kan de fundering afgestort worden.

Stort het beton

Beton storten en start droogproces

Vervolgens ga je met de combinatievloer bestaande uit EPS vulelementen en betonliggers aan de slag volgens het meegeleverde Easy Order legplan. Nadat je de juiste bouwstaalmatten hebt geplaatst, is de volgende stap het storten van het beton voor de combinatievloer. De droogtijd van je beton is onder andere afhankelijk van je werkwijze maar meestal kun je na twee dagen weer verder werken. Voor de volledige uitharding wordt nog altijd zo’n 28 dagen aangehouden. Bij Bouwmaat vind je een uitgebreid assortiment aan betonmortels, passend bij elke klus.

Openen bestaande gevel

De bestaande gevel openen is natuurlijk altijd een klusje: alleen de muur weghalen en het goed onderstempelen is al iets waar je meestal wel even mee bezig bent. Het is een no-brainer, maar toch: je kunt niet zomaar (delen van) een dragende muur weghalen. Stalen balken zijn nog altijd de meest voorkomende manier om de dragende muur structureel op te vangen en een veilige constructie te garanderen. Maak hiervoor ook een berekening. Een tip is om ook in deze ‘fase’ mee te denken met de klant. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om eventueel het oude kozijnframe en de deuren te hergebruiken in de nieuwe buitenmuur om ze kosten te besparen.

Opbouw muren en wanden van de aanbouw

We zijn toegekomen aan het opbouwen van de spouwmuur. Voor het binnenblad kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een houten frame of gasbetonblokken.

Bij Bouwmaat vind je een ruim assortiment aan houtsoorten die geschikt zijn voor het maken van een houten binnenblad. Bij het maken van een houtconstructie kun je veel tijd winnen door gebruik te maken van tackers. De verschillende tackers van DeWalt zijn hierin een goede keus. Ze staan onder andere bekend om hun robuustheid en je niet er je materialen snel en efficiënt mee. Voor het afwerken van je houtconstructie zijn gipsplaten een goede keuze. Daar straks wat meer over.

Gasbetonblokken (ook wel: cellenbetonblokken) zijn populair bij de vakman, je zet snel een stevige muur neer en het is handzaam materiaal om mee te werken. Qua afwerking wordt er vaak voor gekozen om cellenbeton te stuken, maar betegelen of verven horen behoren ook zeker tot de mogelijkheden.

Spouwisolate plaatsen

Na de opbouw van je binnenblad, plaats je de spouwisolatie. Iets wat hierbij wel eens wordt vergeten is dat de Rc-waarde van de gevels van een uitbouw minimaal 4,5 m²K/W moet zijn. De waarde wordt bepaald door de totale constructie van je wand. IKO Enertherm PIR Isolatie is een isolatie-oplossing voor de spouw om deze waarde te behalen.Door de vormvastheid van de platen garandeert deze één ononderbroken isolatieschild. Het zijn vezelvrije platen, dus geen irritatie!

Plaatsen van gipsplaten

We gaven het net al aan: heb je gekozen voor een houten binnenblad, dan kun je dit afwerken met gipsplaten. Je hebt hierin verschillende keuzes.

gipsplaten

Balklaag aanbrengen en dak maken

Negen van de tien keer heeft een uitbouw een plat dak, opgebouwd uit een constructie van balklagen. Bepaal en bereken de hoogte, dikte en verdeling van de balklagen en plaats ze op of tegen de dragende muren. Als dakbeschot wordt vaak gekozen voor de robuustheid van multiplex platen. Voor het plafond aan de binnenkant zijn gipsplaten nog altijd een populaire keuze, maar je kunt hier natuurlijk ook voor hout kiezen. Ook voor het dak geldt: vergeet de isolatiewaarde niet. Deze moet een Rc-waarde van 6,0 m²K/W hebben. Een zogenoemde warm-dakconstructie heeft de voorkeur: het dak is hierbij als het ware een warmtebuffer en de dakvloer is minder gevoelig voor scheurvorming. De isolatie plaats je hierbij op het dakbeschot. De afdekking of waterwerende laag komt op de isolatie. De dampremmende folie plaats je onder de isolatielaag. Als isolatiemateriaal adviseren wij PIR-platen.

Plaatsing van de elektriciteit

Ook in een aanbouw leg je het benodigde elektra goed en veilig aan. Bij Bouwmaat vind je een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige elektra. De leidingen heb je al netjes verwerkt in de wand en in het plafond. Wat wel eens wordt vergeten: bespreek van tevoren waar de stopcontacten en lichtknoppen moeten komen. Dit speelt een belangrijke rol in de mate waarin de klant daadwerkelijk van de nieuwe ruimte kan genieten. Dit geldt uiteraard ook voor eventueel loodgieterswerk in het geval van een uitbouw van een keuken of bijkeuken. Vraag ook goed door welke apparaten er uiteindelijk in de ruimte komen zodat je kunt checken of de ruimte mogelijk een extra groep nodig heeft.

Opbouwen buitenmuur van de aanbouw

Voor het opbouwen van de buitenmuur of buitenblad van de aanbouw is de keuze in soorten metselstenen enorm. Bij het bepalen van het uiterlijk is de volgende vraag een goede basis: moet de uitbouw precies overeenkomen met de bestaande bouw, of gaat de klant juist voor contrast. Het is natuurlijk goed om dit te overleggen en een goed vertrekpunt voor het kiezen van de kleur, het formaat, etc. van de stenen.

Wie het vaker heeft gedaan weet het: voor het prettig en efficiënt opbouwen van een 100% rechte en solide buitenmuur is goed gereedschap het halve werk. Alles wat je als metselaar nodig hebt, vind je bij Bouwmaat: van de beste mortel tot metselkoorden.

Wat verder nog handig is om te weten: Wanneer je een uitbouw maakt, plaats je vaak een raamkozijn of combinatie met een buitendeur. Waar deze vroeger op maat werden gemaakt en op de klus werden gemonteerd, wordt er nu vaak gekozen voor kant-en-klare FSC® hardhouten raam- en deurkozijncombinaties. Dat maakt dit onderdeel van de klus een stuk eenvoudiger, sneller en slimmer. Zeker als je gebruik maakt van de handige ontwerp- en rekentool op Bouwmaat.nl waarin je snel alle maten en vormen kunt ingeven die je nodig hebt en waarmee je binnen no-time een offerte hebt. Jouw volledig op maat gemaakte raam- en deurkozijncombinaties kunnen zelfs op de klus worden geleverd!

Aanbrengen dakbedekking

Als dakbedekking zijn bitumen bij veel vakmannen favoriet. Door middel van een 1- of 2-laags systeem kan je het dak van de aanbouw langdurig waterdicht maken. Wat je misschien nog niet wist: witte bitumen zijn in opkomst. De oppervlaktetemperatuur van witte platte daken is lager dan bij zwarte daken. Hierdoor heb je minder last van zogenoemde thermoschokken waardoor het materiaal veel langer meegaat. Ook blijft de ruimte tijdens de steeds warmere zomers hierdoor koeler, zeker in combinatie met PIR-isolatie.

Een ander veelgebruikte oplossing is EPDM. Een van de voordelen hiervan is dat je vlamvrij kunt werken. Ook heeft je klant minder last van mos omdat het niet kan leven op dit materiaal. Je kunt er daarnaast voor kiezen om de voordelen van vlamvrij werken en bitumen te combineren. Met de IKO Powerflex MONO 3 MB en IKO Powerflex MONO 3 Stick heb je zo’n mooi mechanisch bitumineus bevestigingssysteem te pakken. Ideaal als je wel bitumen wil gebruiken maar niet wil of kan branden (conform NEN 6050).
Bouwmaat heeft voor elk dak een oplossing. Zo kun je als vakman altijd het perfecte product leveren aan jouw klanten.

witte bitumen van IKO

Afwatering (hemelwaterafvoer) aanleggen

Een uitbouw heeft in veel gevallen een opstaande rand. Water dat op het dak blijft liggen heeft een negatieve invloed op de duurzaamheid van de dakbedekking, maar kan er zelfs voor zorgen dat het dak doorzakt. Wellicht ten overvloede, maar om een goede hemelwaterafvoer te garanderen leg je het dak ‘onder afschot’.

Tip: een mogelijkheid om dit te creëren is aan de hand van speciale PIR-platen die als het ware afschot en isolatie in één zijn. Je kunt ook met verschillende diktes PIR-platen werken om deze afloop te maken. De daadwerkelijke hemelwaterafvoer plaats je in de dakbedekking zelf of aan de rand van het platte dak. Dit doe je op de laagste punten van het dak.

Qua regenpijp heb je grofweg de keuze tussen zink en PVC. Als de klant een wat luxere uitstraling wil, gaan de meeste vakmannen voor zink. Dit materiaal is ook een duurzamere keuze als de regenpijp vaak vol in de zon staat.

Aanbrengen van cement dekvloer

Inmiddels is de betonnen ondervloer klaar voor de volgende stap: de dekvloer, die je onder andere gebruikt om de vloer op de juiste hoogte te krijgen. Als dekvloer is de zandcementvloer nog altijd ongekend populair. Ook in deze fase denkt Bouwmaat graag met je mee. Zo is er de Bouwmaat lichtgewicht zandcementmortel. Die is 60% lichter dan gewone zandcementmortel en uitermate geschikt voor vloerverwarming en voor tegels die direct in de specie gaan. Je kunt ook gebruik maken van Bouwmaat Silo voor gebruiksklare vloerspecie. Dit is vers getapt en gebruiksklaar. Hierdoor hoef je niet zelf je specie aan te maken en dat scheelt heel veel tijd en energie. In deze fase plaats je ook eventuele leidingen en/of vloerverwarming. De laatste klus in deze fase is het egaliseren van je vloer. De mate waarin je dit doet is uiteraard afhankelijk van het type eindvloer. Ook weer iets om dus van tevoren goed te overleggen met de klant.

 

Deel dit artikel: