De vakman, die bij Bouwmaat koopt, vertegenwoordigt een enorme variatie aan projecten. Van badkamers tot renovatie en van veelvoorkomende klussen tot iconische projecten. In die laatste categorie valt de verbouwing van 28 voormalig brugwachtershuisjes aan de Amsterdamse grachten tot mini-suites voor twee personen. Niet voor niets bereikte dit project de laatste selectieronde van de Vakwerk Awards 2020.
Brugwachtershuisjes als hotelkamer
Sinds de start van het project, circa 2,5 jaar geleden, zijn 21 van de uiteindelijk 28 mini-suites in gebruik genomen. Opdrachtgever Mark Koning van SWEETS hotel (bekend van o.a. het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade), aannemer Merijn van Duijkeren van 360works en Verkoopadviseur binnendienst Roos Arnoldus van Bouwmaat Amsterdam Noord zijn alle drie heel tevreden over het resultaat van de opgeleverde mini-suites én hun samenwerking.
Unieke interieurs, bestaande uit oud en nieuw
Merijn vertelt trots: “Ik heb alles van sloop tot afbouw gedaan, behalve de elektra. De zaken voor het interieur regelde Mark. Alle huisjes zijn uniek geworden. Dat maakt het project nóg leuker.” Mark vult aan: “De interieurs zijn bedacht door architecten Space&Matter. In alle huisjes is het interieur een combinatie van oud en nieuw geworden. Mede dankzij de inzet van verschillende vakmannen zijn de schetsen in de praktijk gebracht en dat levert 21 unieke logeerplekken op. De laatste zeven huisjes zullen eveneens allemaal anders worden.”
Bouwmaat als geschikte partner
“Met mijn bedrijf 360works ben ik gewend om renovaties en verbouwingen van unieke projecten te doen’, gaat hij verder. ‘Ik maak het plan zelf met de opdrachtgevers of samen met architecten, zoals bijvoorbeeld de renovatie van een oude ziekenboeg van het Wilhelmina Gasthuis. Deze is omgebouwd tot appartement in samenwerking met architecten van vormklub.nl. De brugwachtershuisjes passen ook helemaal in mijn straatje.
Sinds 2003 koop ik bij Bouwmaat. Dat heeft meerdere redenen. De belangrijkste pluspunten zijn: het totaal aanbod assortiment (op voorraad of te bestellen) en de strategische locaties door de stad. Juist omdat ik verschillende projecten in met name Amsterdam heb.”
Boot als vervoersmiddel materialen
Hoewel de vestigingen ook vanaf dit project goed te berijden zijn, leverde één bouwplaats extra uitdaging op. Roos: “Een van de eerste (en oudste – uit 1673) huisjes waarmee ze aan de slag gingen, ligt tegenover theater Carré”, begint Roos. “Die locatie is alleen per boot toegankelijk. We leverden de materialen zo dicht mogelijk bij de Amstel. Vanaf daar vervoerden de heren de materialen vervolgens per boot zelf naar het brugwachtershuisje.” Merijn: “Het sloopmateriaal en de bouwmaterialen in de winter door het ijs overvaren, was een leuke extra uitdaging. Het is ondanks die extra inspanningen, uiteindelijk wel mijn favoriete locatie van alle mini-suites geworden. Maar dat heeft vooral te maken met de ligging tussen de Magere Brug, het theater en het Amstel Hotel.”
Complexe vragen maken traject juist leuk
Roos vertelt verder: “Als ik mocht kiezen, dan zou ik wel een nachtje willen doorbrengen in huisje 303 bij de Willemsbrug. Ik heb de meeste huisjes bekeken en deze stak er voor mij met kop en schouders bovenuit. Maar, eigenlijk zijn alle mini-suites de moeite waard.” Roos legt uit: “Het leukste van dit hele traject vind ik de complexere vragen. Daarin word ik uitgedaagd om mee te denken over de oplossingen. Het helpt dat beide heren makkelijk in de omgang zijn, waardoor het communiceren soepel verloopt. Heel mooi om aan zo’n bijzonder project een bijdrage te leveren. Ik vind het een voorrecht om hierbij te helpen.”
Op naar de laatste zeven mini-suites
De resterende brugwachtershuisjes worden omgebouwd tot mini-suites zodra de bruggen waaraan ze liggen op afstand bediend worden. Tot die tijd zijn de huisjes nog in gebruik door brugwachters in dienst van Waternet. “Zodra dit gereed is, gaan we verder met dit bijzondere project, zodat nog meer mensen in een van deze mooie mini-suites in Amsterdam kunnen overnachten”, sluit Merijn af.
de foto's bij dit artikel zijn gemaakt door:
Studio Lens (portret), Lotte Holterman, Robert Mosterd en Mirjam Bleeker.
Ik vind dit artikel: