Inspiratie

Bouwen zonder verbindingsmiddelen

Deel dit artikel:

Bouwen zonder schroef, kit, pur of folie is niet mogelijk… Of toch wel? Het Product Development Lab van de TU Delft heeft op het binnenterrein van de faculteit Bouwkunde een bijzonder huisje gerealiseerd.

Het acht meter hoge gebouwtje bestaat uit kant-en-klare wand- en vloerelementen. Ze zijn vervaardigd uit OSB plaat en een tussenlaag van isolatiemateriaal. De buitenzijde is afgewerkt met aluminium beplating en ramen met dubbelglas.

Op maat gefreesd

Dak-, vloer- en wandplaten zijn allemaal voorzien van superstrak gefreesde mes-en groefverbindingen. Daardoor passen ze in elkaar als Legostenen. Dat maakt foutloos bouwen mogelijk.

Alle onderdelen zijn met een computerfrees tot op een halve millimeter nauwkeurig op maat gemaakt – inclusief de mes- en groefverbindingen. Daardoor gaat het bouwen snel en accuraat, met minimale afvalproductie. “Je kunt in principe iedere vorm maken, digitale technieken maken mass customization mogelijk”, zegt ontwerper Pieter Stoutjesdijk. “Dat kan voor een revolutie in de bouw zorgen.” Ook mooi meegenomen: gebouwen zoals het PD lab zijn niet alleen makkelijk in elkaar te zetten, maar ook uit elkaar te halen en daarna in korte tijd weer op te bouwen.

TU Delft Product Development Lab

Milieuvriendelijk

De OSB-plaat is is milieuvriendelijk. De gevel is circulair: de aluminium beplating is recyclebaar, de elementen van het vliesgevelsysteem zijn ook in hun geheel herbruikbaar in een volgend bouwwerk. Gepotdekselde dakplaten klikken vast in tussenliggende gootjes en maken daardoor het dak, dat onder een hoek van 60 graden ligt, waterdicht. De onderconstructie is van watervast spaanplaat.

Theorie en praktijk

Het Product Development Lab is een leerfabriek waarin studenten en onderzoekers ervaren hoe theorie en praktijk van elkaar kunnen verschillen. Nieuwe ideeën worden getest in de praktijk, want het Lab is een echte werkplaats.

Werken op de bouwplaats geeft ook inzicht hoe een slimme vondst in de praktijk soms niet goed uitpakt. Zo had het slechte weer bij de bouwstart van het PD testlab onaangename gevolgen voor de gevel- en vloerdelen van OSB-plaat. Doordat sommige delen nat werden zette het hout uit, waardoor mes- en groefverbindingen niet meer pasten. Verder bleek dat sommige panelen die waren geleverd een licht afwijkende maat hadden. Omdat er gewerkt wordt met een maximale tolerantie, anders passen de platen niet in elkaar, kan dit vervelende gevolgen hebben voor de bouwlogistiek.

Product Development Test Lab

 

Deel dit artikel: