InspiratieVakwerk

Bouwmaatjes: meubelmakers Els en Malou

Deel dit artikel:

Toen meubelmakers Els Kuijt en Malou Kortleve elkaar opnieuw tegenkwamen, was er meteen een klik. Sinds de zomer van 2020 werken ze samen aan gave projecten. Dit doen ze voornamelijk vanuit de Gantel Studio’s in Rotterdam, een verzamelpand voor kunstenaars en meubelmakers. ‘Bouwmaatjes’ Els en Malou vertellen enthousiast over hun ontmoeting, eerste projecten en samenwerking.

Els zit al sinds 2011 in het vak en Malou is in 2019 begonnen met meubels maken. Malou: “Ik ben in Delft afgestudeerd aan de opleiding Industrieel Productontwerp. Hier heb ik heel veel geleerd op theoretisch vlak, maar ik miste de praktische kant een beetje. Daarom heb ik op het Hout- en Meubileringscollege (HMC) een vervolgopleiding gevolgd.” Els: “Voor mij is het al een tijd geleden dat ik op het HMC zat. Dat was nog voordat ik naar de Willem de Kooning Academie ging. In 2011 studeerde ik daar af als interieurarchitect.”

De ontmoeting

De twee bleken elkaar al te kennen uit de tijd dat Els een kledingmerk had. Het balletje om samen te werken ging rollen toen Els op social media een oproep deed om andere vrouwen in de meubelmaakwereld te ontmoeten. Els: “Malou kwam langs en er was meteen een klik.” Malou knikt bevestigend: “We zijn toen meteen samen gaan werken eigenlijk.”

Eerste project voor wijkcentrum

We zijn nieuwsgierig naar het eerste project dat zij hebben uitgevoerd. Els: “Als eerste hebben we een vlonderterras gemaakt voor een wijkcentrum in een oud klooster. We hebben daarvoor een mooie vlonder met bankjes met een armleuning en een plantenbak gemaakt. Deze hebben we samen ontworpen.” Malou vult aan: “Ik kreeg gelijk een goede kijk in de wereld van het meubelmaken, omdat dit project allesomvattend was; het ontwerp, de uitvoering en het plaatsen. Dat was heel leuk!”

Aanvulling op elkaar

Al vanaf de start voelen Els en Malou elkaar goed aan. Els: “Voor mij was het in het begin wel spannend hoor, omdat ik bijna nooit samenwerkte. Maar het is juist heel leerzaam, want je kunt nu dingen aan elkaar vragen. Bovendien leert Malou mij meer structuur te hebben op werkdagen. Ik wil het liefst heel de dag doorknallen, maar zij laat zien dat pauzes nemen ook belangrijk is. Het klinkt misschien stom, maar dat is voor mij echt een eyeopener geweest.” Andersom leert Malou ook ontzettend veel van Els. “Els heeft goed oog voor vorm en kleur. Ze kan heel goed vanuit een idee snel een mooi ontwerp neerzetten. Snelle beslissingen maken is wel iets dat ik daarvan leer. Daarnaast is Els heel sociaal. Waar ik soms dingen naar mezelf toetrek en zelf wil doen, kan zij juist goed contacten leggen en hebben we leuke samenwerkingen.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

“Een werkdag begint nooit zonder een kop koffie”, zeggen Els en Malou lachend. Malou: “Daarna nemen we door wat we gaan doen en maken we een planning. We hebben dat allebei wel nodig om aan het einde van de dag dingen af te strepen. Het verschilt per project wie wat doet eigenlijk. Het is juist leuk dat we verschillende rollen hebben.” Els vult aan: “Malou is vanaf het begin hetzelfde gaan doen als ik. We wisselen elkaar af. Het ontwerpen ligt dus niet altijd bij mij. Als ik vastloop dan komt Malou vaak met iets waar ik nog niet aan had gedacht, en andersom. Die taakverdeling verloopt natuurlijk. Zo houden we de energie lekker hoog. Muziek aan en gaan!”
Op dit moment zijn ze vooral bezig met het verfijnen en verder ontwikkelen van bestaande ontwerpen en technieken van Els. Malou: “Vanuit mijn achtergrond vind ik het leuk om uit te zoeken hoe dingen werken en welke opties er zijn. Ik denk dat ik daar wel iets kan toevoegen.” Els knikt instemmend. “Malou is met haar technische kijk goed in de mogelijkheden laten zien. Dan komen we snel verder en blijven dingen nooit stilliggen. Zo kunnen we weer nieuwe prototypes ontwikkelen.”

 

Bouwmaatjes

Uit het gesprek komt duidelijk naar voren dat Els en Malou ‘Bouwmaatjes’ zijn. Ze hebben een goede persoonlijke klik, wat de basis is voor de soepele samenwerking. Malou: “De samenwerking is gebaseerd op vriendschap en het voelt heel natuurlijk. We liggen echt op één lijn.” Els: “Ja, alsof we al jaren samenwerken! Door de dynamiek in de samenwerking is elke dag anders, maar toch efficiënt. Ik heb iets meer ervaring waardoor ik snel de juiste manier van werken kan bepalen. Malou trek ik daar in mee. Ondertussen is zij meer gericht op het uitpluizen van details. Dat vult elkaar echt goed aan.”

 

Project voor Sandberg Instituut

Voordat we het gesprek afsluiten, zijn we nog benieuwd naar een project dat het duo onlangs afgerond heeft voor het Sandberg Instituut. Els: “Voor deze opdrachtgever hebben we een display ontworpen waar een website op te zien is. Dat hebben we samen gedaan met Dennis, hij zit ook hier in het pand en is gespecialiseerd in staal. Malou heeft zich vooral gefocust op de techniek binnenin en ik heb de box eromheen ontworpen. Dat was een hele goede samenwerking en we hebben veel van elkaar geleerd.” Malou: “Het leuke aan dit gebouw is dat je zoveel verschillende mensen hebt met ongeveer dezelfde skills, maar allemaal een eigen specialisatie. Je vult elkaar in het pand heel erg aan!”

Deel dit artikel: