ANDERS DENKEN EN DOEN
Bouwmaat werkt al geruime tijd samen met Afval.nl. Daardoor kun je via Bouwmaat-afval.nl eenvoudig en voordelig een afvalcontainer huren. Afval.nl valt onder GP Groot, een onderneming die onder andere gespecialiseerd is in het inzamelen en recyclen van sloopmateriaal. Rob Verduin is manager e-business en Geoffrey Kossen is operationeel bedrijfsleider e-business bij GP Groot. Zij vertellen waarom de diensten van Afval.nl perfect aansluiten bij de professionele bouwer en waarom circulair denken steeds belangrijker wordt.
Wees slim, huur een container
Geoffrey legt uit hoe simpel en slim het is om een afvalcontainer te huren. “Bouwmaat-klanten kunnen tegen scherpe tarieven via bouwmaat-afval.nl eenvoudig een container huren. Je kiest het soort afval, selecteert de juiste container en het gewenst formaat, geeft het adres van de klus door en de container staat de volgende dag vaak al op locatie. Je bespaart echt tijd en geld. Je hoeft name.lijk niet zelf met een aanhanger naar de gemeentewerf te rijden. Wij zetten de container voor de deur en als hij vol is, voeren wij hem ook weer af.”
Geoffrey heeft ook gelijk een goede tip. “Bedenk van tevoren goed welke afvalstromen er vrijkomen tijdens de klus. Heb je bijvoorbeeld veel steenachtig materiaal, kies dan voor een schoon puin container in plaats van een gemengde bouw- en sloopafvalcontainer. Daarmee lever je een bijdrage aan het scheiden van afval én het scheelt flink in de prijs.”
Een tweede leven voor sloopafval
Veras, de branchevereniging voor sloopbedrijven in Nederland, constateerde onlangs dat er steeds meer gebouwen worden gesloopt op een circulaire manier. Dat betekent onder andere dat ze worden gedemonteerd, zodat zoveel mogelijk onderdelen herbruikbaar zijn. Maar ook bouwafval dat uit meer traditioneel gesloopte gebouwen komt, krijgt steeds vaker een tweede leven. Het voorkomt dat er nieuwe grondstoffen nodig zijn voor materialen, waardoor er veel minder CO2 wordt uitgestoten.
GP Groot werkt landelijk en heeft een aantal inzameling- en recyclingvestigingen. Rob vertelt hoe het ‘oogsten’ van grondstoffen in zijn werk gaat. “Afval wordt in eerste instantie uitvoerig gecontroleerd op asbesthoudende-, asbestverdachte- en gevaarlijke materialen. Het ingezamelde bouw- en sloopafval komt op onze diverse locaties in Nederland binnen en wordt vervolgens gesorteerd. Vanaf dat moment kunnen er verschillende zogenoemde stromen van herbruikbaar materiaal ontstaan. Je hebt bijvoorbeeld schoon puin. Dat gaat rechtstreeks naar onze recycle-installatie om vervolgens weer als product de deur uit te gaan, onder andere als grindvervangend materiaal. Wat ook veel gebeurt, is dat gebruikte wc-potten opgeknapt en hergebruikt worden. Of nog een ander voorbeeld, plastic uit PMD-afval waarvan nieuwe afvalbakken worden gemaakt.”
Hergebruikt hout: van snippers tot kozijnen
Ook ingezameld hout wordt hergebruikt, op verschillende manieren. Rob: “Dat wordt gescheiden en daarbij wordt goed gekeken naar welk soort hout het is en op welke manier je het kunt hergebruiken. Soms is er een kleine bewerking nodig, wordt het op maat gemaakt en weer gebruikt door bouwbedrijven of meubelmakers. De wand in ons hoofdkantoor is bijvoorbeeld volledig van sloophout gemaakt. Gebruikt hout wordt ook regelmatig toegepast om nieuwe kozijnen en balken te maken voor nieuwbouwwoningen. Ingezameld hout kan daarnaast worden versnipperd tot kleine stukjes en wordt dan weer als grondstof gebruikt in de spaanplaatindustrie. De mogelijkheden zijn zeer divers.”
Meer bewustwording
De vraag naar hergebruikt materiaal neem toe. Met name in grotere bouwprojecten, omdat het steeds vaker wordt opgenomen in een bouwbestek. Rob: “Er staat dan bijvoorbeeld dat er 50% herbruikbare spullen ingezet moeten worden bij een project. Dit kunnen kozijnen, deuren, wastafels en zelfs complete muren zijn.”
Het inzamelen en hergebruiken van sloopafval en bouwafval is niet geheel vrijblijvend. In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn. Er valt nog een hele hoop winst te behalen volgens Rob. “Bewustwording is daarin heel belangrijk. We moeten verder kijken dan de korte termijn en nadenken over de wereld voor onze kinderen en kleinkinderen.” Ook kleinere professionele bouwers kunnen volgens Rob een bijdrage leveren. “Het scheiden van afval is een belangrijke eerste stap richting een circulaire economie. Ook kleinere bouwers kunnen afval al op de bouwplaats sorteren. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je bijvoorbeeld halfvolle verfblikken op de juiste manier inlevert.”
Toenemend aanbod hergebruikte materialen
Hoe kijkt Rob naar het toepassen van hergebruikte materialen door de vakman? “Dat gebeurt nog niet zoveel, onder andere omdat hergebruikte materialen nu vaak nog duurder zijn dan nieuwe materialen. Dat komt mede omdat het schaars is. Maar ik verwacht dat het aanbod in de toekomst toeneemt, ook in de schappen van de groothandel. Als er meer aanbod is, zullen de prijzen van hergebruikte materialen ook omlaag gaan, daar ben ik van overtuigd.”
Ik vind dit artikel: