Inspiratie

Dakkapel of dakraam: wat adviseer jij?

Deel dit artikel:

Ga jij aan de slag bij iemand op het dak? Voor het plaatsen van een dakraam of dakkapel? Met een dakraam of dakkapel maak je met een relatief eenvoudige ingreep een totaal andere ruimte van een zolder. Wanneer je een dakkapel of dakraam plaats, heeft je opdrachtgever snel de gewenste lichtinval en extra ruimte. Een dakkapel of dakraam maakt direct een andere ruimte van de betreffende zolder. Hieronder een aantal aandachtspunten.

Kiezen voor een dakraam

Een klant van jou geeft aan een dakkapel of dakraam te willen. Ze zijn er nog niet helemaal uit wat het moet worden. Als vakkundig adviseur neem je volgende punten mee in je adviesgesprek. Met het plaatsen van een dakraam maak je snel en eenvoudig een totaal andere ruimte van een, anders, duistere ruimte. Eigenschappen van een dakraam:

  • Eenvoudig te plaatsen in een dag. Een dakraam is prefab verkrijgbaar. Bekijk hoe groot jouw klant het dakraam wil en kijk welke maten binnen die range verkrijgbaar zijn. Uiteraard bestaan er ook op maat gemaakte dakramen. Deze zijn uiteraard duurder dan een prefab dakraam dat je aanschaft bij de gemiddelde bouwmarkt.
  • Budgettair aantrekkelijk voor jouw klant in verhouding tot een dakkapel. Een dakraam plaats je al voor een paar honderd euro. Bij een dakkapel moet je klant al snel rekening houden met ettelijke duizenden euro’s.
  • Geen bouwvergunning nodig voor het plaatsen. Wel moet je rekening houden met een constructieve onderbreking van het dak. Je zorgt er uiteraard voor dat je het dakraam daar plaatst waar het constructief gezien mogelijk is.
  • Met een dakraam verkrijg je extra licht in de betreffende ruimte.

Kiezen voor een dakkapel

Jouw klant wil een uitbreiding op zolder. Met een dakkapel is dit gemakkelijk te realiseren. Adviseer je klant over de voordelen van een dakkapel. Wanneer je een dakkapel plaatst, krijg je een totaal andere sfeer in de betreffende zolderkamer. Eigenschappen van een dakkapel:

  • Eenvoudig te plaatsen.
  • Duurder in de aanschaf dan een dakraam.
  • Soms heb je een bouwvergunning nodig bij een dakkapel. Dit hangt af van het gemeentelijke bouwbesluit dat van toepassing is in de betreffende woonplaats.
  • De oppervlakte van de ruimte blijft gelijk, terwijl je in de hoogte meer ruimte krijgt.

Aanvraag bouwvergunning

Plaats jij voor je klant aan de voorkant van de betreffende woning een dakkapel? Dan is dit een vergunningsplichtig bouwwerk. Twijfel je of je al dan niet een vergunning nodig hebt? Doe dan een vergunningscheck op internet. Zo kom je er snel achter of jouw klant wel of niet naar het gemeentehuis moet.

Vergunningsaanvraag indienen

Als extra service richting je opdrachtgevers kun je aangeven dat jij het traject van bouwaanvraag voor hen wilt regelen. Vraag de vergunning aan bij de gemeente waar het betreffende gebouw staat. Ga hiervoor naar de website van die gemeente. Hier vind je ook welke gegevens je voor jouw klant moet aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan een bouwtekening van de dakkapel.

Tip: Bespreek de plannen voor de dakkapel alvast met de gemeente voordat je daadwerkelijk de bouwvergunning aanvraagt. Je krijgt zo een beter beeld van de kans op het verkrijgen van een bouwvergunning. Voor een dakraam heb je geen vergunning nodig.

De beoordeling van je aanvraag

Is de aanvraag compleet ingediend? Dan beoordeelt de gemeente de aanvraag voor de dakkapel op de volgende punten:

  • Bestemmingsplan
  • Welstandsnota
  • Bouwbesluit

Wanneer weet je of er een bouwvergunning is verleend? Binnen acht weken hoor je van de gemeente of er een bouwvergunning voor de dakkapel is verleend. Daarna kunnen de buren van jouw opdrachtgever nog zes weken bezwaar maken. De gemeente heeft dan ook nog zes weken om hierop te reageren. Wacht dus met de plaatsing van de dakkapel tot na deze periode. Je beperkt onnodige stress bij je opdrachtgever. En de verleende vergunning is dan onherroepelijk.

Vergunningsvrij bouwen

Een dakraam plaats je vergunningsvrij. Dan hoef je je geen zorgen te maken over dit traject. Maar wil jij een dakkapel plaatsen zonder bouwvergunning? Ook dat is in bepaalde gevallen mogelijk. Je kiest dan voor het zogenaamde vergunningsvrij bouwen. De dakkapel moet bijvoorbeeld zijn voorzien van een plat dak en ondoorzichtige zijkanten. Dit werkt beperkend voor het ontwerp. Voordeel is wél dat:

  • Er geen extra kosten voor de aanvraag zijn.
  • Je niet hoeft te wachten op de vergunning.

Alle materialen die jij nodig hebt als vakman vind je onder één dak. Bij Bouwmaat, je maat in de bouw! Onze vestigingen vind je inmiddels op meer dan veertig plaatsen in Nederland. Er is vast ook eentje bij jou in de buurt. Kijk voor alle vestigingen op onze website.

Lees ook:

Meer ruimte en licht binnen één dag met een dakkapel serre (incl. stappenplan)

Deel dit artikel: