Overal lees en hoor je over duurzaam en duurzaamheid. Maar wat is het precies? Waar kom je duurzaamheid tegen? Hoe ziet duurzaam er wereldwijd uit? Wanneer jouw klant vraagt naar duurzame materialen, is het handig om iets van duurzaamheid af te weten. We hebben hieronder een aantal punten op een rij gezet.
Duurzaamheid wereldwijd
In 2015 hebben 195 landen zich uitgesproken over het klimaat tijdens de Klimaatconferentie in Parijs. Allerlei afspraken zijn er gemaakt om broeikasgassen terug te dringen en de opwarming van de aarde te verminderen. We hebben een duurzame aanpak nodig om de kwalijke gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Met elkaar kunnen we een duurzame bijdrage leveren door bijvoorbeeld energieneutraal, circulair en met duurzame materialen te werken:
- Energieneutraal. Dit betekent dat je zelf net zoveel energie opwekt als je nodig hebt. Je verbruikt geen energie meer die je extern verkrijgt. Denk aan duurzame materialen als zonnepanelen en een warmtepomp.
- Circulair. Dit betekent dat je grondstoffen niet uitput en dat je afval en reststoffen zo volledig mogelijk opnieuw inzet in je bedrijf.
Duurzaamheid en duurzame materialen in Nederland
Nederland is een voorloper als het gaat om duurzaamheid, gebruik van duurzame materialen en duurzaam ondernemen. Hier is hier veel gespecialiseerde kennis, bijvoorbeeld op het gebied van water, klimaatwetenschap en duurzame energie. Daaruit komen steeds meer initiatieven die een duurzaam gebruik van bronnen, energie, water en duurzame materialen nastreven.
Subsidies voor duurzame materialen
Ook vanuit de overheid ligt de nadruk op duurzaamheid. Ze stimuleert gebruik van duurzame materialen, duurzaam ondernemen en duurzame initiatieven van bedrijven en burgers. Er zijn veel subsidies beschikbaar. Daarmee maak je duurzame aanpassingen aan je woning mogelijk. Denk aan inzet van duurzame materialen bij:
- Zonnepanelen
- Dakisolatie, gevelisolatie en spouwmuurisolatie
- Isolerend glas, zoals (drie)dubbele beglazing
Welke duurzame materialen gebruik je bij je klus?
Jouw klant wil dat jij vooral duurzame materialen gebruikt bij het uitvoeren van je klus. Wanneer het gaat om duurzame materialen, staat dit op het betreffende product vermeld. Duurzame materialen zijn voorzien van een keurmerk. Dan weet je dat de materialen die je gebruikt op een duurzame manier tot stand zijn gekomen. Welke keurmerken zijn er onder meer?
FSC en PEFC-keurmerken voor hout
Deze keurmerken tref je aan op hout. Hout met een FSC-logo is geproduceerd volgens strenge regels over onder andere legaliteit, bescherming van de natuur en over de rechten en het welzijn van de lokale bevolking en arbeiders. Ook het internationale PEFC-keurmerk garandeert dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos. Dit maakt het tot duurzame materialen.
EU Ecolabel bij verven en vernissen
Het Europees Ecolabel is een milieulabel van de Europese Unie. Het label staat uitsluitend op producten met een verminderde impact. Dit in vergelijking met vergelijkbare producten. Wanneer dit soort duurzame materialen volgens de keurmerken is geproduceerd bevat het geen schadelijke stoffen.
Milieukeur bij beton- en bouwproducten
Wanneer jij betonproducten en bouwstenen gebruikt bij je klus, kijk dan naar het keurmerk Milieukeur. Dit is een Nederlands keurmerk voor producten en diensten die het milieu minder belasten. Wanneer beton en bouwstenen zijn geproduceerd van gerecycled materiaal verdienen ze het Milieukeur-keurmerk.
Wat adviseer jij je klant verder op het gebied van duurzaamheid?
Naast de duurzame materialen die jij je klanten adviseert, kun je je klant ook advies geven over een duurzame verbouwing. Wat dacht je van:
- Spouwmuurisolatie: Nederlandse huizen bestaan uit een binnen- en een buitenmuur. Tussen deze twee muren bevindt zich de spouw. Wanneer je deze voorziet van isolerend materiaal, verhoog je de isolatiewaarde van je woning.
- Gevelisolatie – buitenzijde: De buitenkant isoleer je met isolerende gevelplaten waarna je de muur met pleister of stuc afwerkt. Deze manier adviseer je wanneer spouwmuurisolatie minder geschikt is voor de betreffende woning.
- Gevelisolatie – binnenzijde woning: Je brengt op de muur rachels aan, waartussen je het isolatiemateriaal plaatst. Vervolgens werk je dit af met gipsplaten, die je op de latten schroeft. Let op de vochthuishouding van de woning in combinatie met de isolatie.
- Vloerisolatie: Adviseer je klant over de mogelijkheden van vloerisolatie als het gaat om duurzaam wonen. Met gebruik van duurzame materialen maak je het nog duurzamer.
- Driedubbel isolatieglas: Met deze toepassing verhoog je de isolatiewaarde van de woning aanzienlijk. Het draagt bij aan een lagere energierekening en een duurzame leefomgeving.
- Warmtepomp: Met een warmtepomp zet je energie uit lucht, water of bodem om naar warmte voor verwarming en tapwater. Warmtepompsystemen gebruiken weinig tot geen fossiele brandstoffen. Het rendement van deze manier van een huis verwarmen is hoog.
- Zonnepanelen: Met deze duurzame materialen ga je over op duurzaam energieverbruik.
Meer lezen
- Het isoleren van hellende daken is nog nooit zo makkelijk geweest
- Isolatie: wanneer kies je welk materiaal?
- Glaswol met ecose? Vertel!
- Stappenplan na-isolatie
- Dakisolatie met Knauf Mineral Wool 34 Alu Plus
- Isolatie is cruciaal om tot duurzame woningen te komen
- Waar let je op bij de isolatie van een woning?
- Duurzame gevelbekleding van Protex
Ik vind dit artikel: