Wist je dat je tijdens een reguliere douchebeurt bijna vijftig liter water gebruikt? Dat is een behoorlijk deel van het totale waterverbruik in een huishouden. Minder water gebruiken en het milieu ontlasten? Dan is korter en minder heet douchen een manier. Dit is een van de duurzame oplossingen die je zonder bouwkundige aanpassingen in een badkamer kunt toepassen. Er zijn echter tal van andere praktische manieren om duurzaam bij te dragen aan het milieu. Hieronder vind je een aantal duurzame oplossingen voor in de badkamer.
Waterverbruik aanpassen
Zoals hierboven al genoemd, is het duurzaam wanneer je het waterverbruik in de badkamer vermindert. Wanneer jouw klant aangeeft aan energiebesparing te willen doen, adviseer je de volgende slimmigheden op dit gebied:
- Gebruik een perlator (schuimstraalmondstuk). Dit slimmigheidje bespaart veel water. De meeste kranen zijn al voorzien van zo’n duurzaam mondstuk, maar het is de moeite waard om het even te controleren.
- Gebruik een waterbesparende douchekop. Een warme douche verbruikt veel energie. Met een waterbesparende douchekop is het waterverbruik tijdens een douchebeurt aanzienlijk minder dan zonder deze waterbesparende kop. Het is duurzaam en een energiebesparende aanpassing.
Thermostaatkraan
Met een thermostaatkraan in de badkamer is de temperatuur afgesteld op een specifieke temperatuur. Je hebt direct de juiste temperatuur. Dit is duurzaam en scheelt in energiegebruik omdat je de temperatuur niet iedere keer hoeft af te stemmen. Ook zijn er thermostaatkranen met waterbegrenzers. De begrenzer is erop gericht dat de watertoevoer automatisch stopt zodra deze boven een bepaalde temperatuur komt. Dit is niet alleen veilig, maar er ook op gericht dat er minder heet water wordt verbruikt.
Wtw-douchebak
Met een wtw-douchebak, (wtw staat voor warmtewisselaar of warmteterugwinning) wordt het douchewater opgevangen dat normaal in het doucheputje loopt. Het water dat nog uit de kraan moet komen en opgewarmd moet worden, wordt door middel van dit restwater verwarmd. Naast een wtw-douchebak zijn er ook wtw-douchegoten die kunnen worden geïnstalleerd in inloopdouches. Duurzaam, energiebesparend en goed voor de portemonnee.
Duurzaam verlicht in de badkamer
Ook wanneer je verlichting in een badkamer plaatst, sta je stil bij duurzaamheid. Verlichting levert sfeer, maar kost ook energie. Een gloeilamp gaat gemiddeld duizend uur mee, een spaarlamp zevenduizend en een led-lamp maar liefst twintig- tot veertigduizend branduren. Lampen met EU energielabel A++ zijn het meest zuinig.
Duurzaam toilet
De gemiddelde Nederlander spoelt zes keer per dag het toilet door. Dit komt neer op negentienduizend liter water per persoon per jaar. Een toilet met een keuzeknop voor een kleine (drie liter) of grote spoeling (zes liter) en spoelonderbreking bespaart vijftig water. Een toilet zonder spoelrand is ook een duurzame variant. Dit type verbruikt minder water, is hygiënischer, makkelijker schoon te maken en dus milieuvriendelijker.
Grijswatersysteem
Hoewel een grijswatersysteem niet direct een duurzame oplossing specifiek voor de badkamer is, heeft het wel met een duurzame aanpak van een woning te maken. En met het waterverbruik in de badkamer. Daarom noemen we hem hier ook als een van de duurzame oplossingen in een woning. Grijs water is een verzamelnaam voor licht verontreinigd afvalwater dat afkomstig is van huishoudelijke spoelingen. Onder grijs water valt afvalwater dat afkomstig is uit bijvoorbeeld douche, wasmachine en keuken. Je hergebruikt dit afvalwater en spoelt daar het toilet mee door. Hiervoor is een aparte installatie in de woning nodig.
Warm water met zonneboiler
Met een zonneboiler verkrijg je warm water door de zon. Een groot zonneboilersysteem waarbij je uitgaat van vier tot zes collectoren plus een vat van duizend liter levert alle energie voor voornamelijk warm kraanwater in de periode van april tot en met september. In die periode is geen extra verwarmingssysteem nodig zoals een gasgestookte cv-ketel. Kenmerken:
- Gasloos
- Werkt goed samen met warmtepomp, biomassaketel en cv-ketel
- Subsidie mogelijk
- Ruimte nodig voor zonnecollectoren en buffervat
Duurzaam materiaal in de badkamer
Wil jouw klant een duurzame badkamer? Denk dan ook aan het materiaal dat je toepast bij de verbouwing. Kies materiaal dat duurzaam is geproduceerd. Nagenoeg elke materiaalsoort is tegenwoordig voorzien van een keurmerk. De mate waarin het duurzaam is geproduceerd, is aangegeven met een logo. Denk aan duurzaam geproduceerd hout. Kies materialen als linoleum, als duurzaam alternatief voor vinyl. Denk aan afwerkingsmaterialen als leem. Maar ook verven zijn er in duurzame varianten.
Duurzaam installeren
Wanneer een badkamer vakkundig wordt geïnstalleerd, met de nodige duurzame aanpassingen, heeft een badkamer een lange levensduur. Letterlijk duurzaam dus. Zorg voor goede isolatie en ventilatie. Hiermee creëer je een badkamer die vele jaren meegaat. Pak de badkamer grondig aan en jouw klanten zitten er nog jaren letterlijk warmpjes bij.
Meer lezen
- Verlichting in de badkamer
- Kranen: spaarzaam met water
- Stappenplan elektrische vloerverwarming aanleggen in de badkamer
- Bouwmaat bouwt een badkamer
- Afkitten van een badkamer
- Inloopdouche maken in 4 stappen
- Sanitair adviseren voor jouw klant
- Help de klant op weg bij het kiezen van een CV-ketel
- Hoe maak je een levensloopbestendige badkamer?
- Duurzaam (ver)bouwen is de toekomst
- Inloopdouche maken
- Duurzame tips voor jouw klant
- AquaStar waterontharder
Ik vind dit artikel: