Inspiratie

Gered Gereedschap: van de Nederlandse werkplaats naar de vakman in Afrika

Deel dit artikel:

Misschien heb je het al gezien: in een aantal Bouwmaat-vestigingen vind je nu een inleverpunt van Gered Gereedschap. Binnenkort in alle vestigingen. Kapot gereedschap dat bij Bouwmaat is ingezameld en in de werkplaatsen van Gered Gereedschap is opgeknapt, staat een tweede leven in een ontwikkelingsland te wachten. Eerder schreven we al over hoe dat opknappen in zijn werk gaat. Maar hoe komt het gereedschap vanuit de Nederlandse werkplaats bij de vakman in Afrika? Een kijkje achter de schermen met de vrijwilligers.

Help mee: breng je oude gereedschap naar Bouwmaat

Doe ook mee! Kijk eens in je schuur of berging of je nog gereedschap over hebt en lever het in! Je kunt terecht bij alle vestigingen van Bouwmaat in Nederland. Daarnaast heeft Gered Gereedschap nog zo’n 400 inzamelpunten. Kijk voor een inzamelpunt bij jou in de buurt op: geredgereedschap.nl/inzamelpunten.

Naar De Baanderij in Gouda

Elke week rijdt een vrijwilliger met een aanhanger door Nederland. In de werkplaatsen worden de opgeknapte gereedschappen en machines opgehaald. Ze worden naar De Baanderij in Gouda gebracht, de logistieke partner van Gered Gereedschap. Rieneke is er logistiek medewerker voor Gered Gereedschap. Ze legt uit dat iedere week in een ander deel van het land gereedschappen en machines worden opgehaald. Ze houdt precies bij waar de chauffeurs al zijn geweest.

De container wordt gevuld

In de werkplaatsen wordt het gewicht en volume van de gereedschapssets zorgvuldig bijgehouden en ingevoerd in de computer. Zodra de vracht in Gouda aankomt, controleert Rieneke de gegevens. Een hele rij containers staat al te wachten om gevuld te worden met kisten vol opgeknapte gereedschappen. De zojuist aangekomen vracht wordt direct ingeladen. Lodewijk, logistiek medewerker van De Baanderij, helpt een handje mee.
Als de container vol is, wordt hij gesloten en verzegeld. Precies 194 sets passen erin. Rieneke licht toe: “Wij plannen natuurlijk van tevoren het volume in. In principe past hier 33 kuub in, maar soms vervoeren we minder omdat het gewicht maximaal 14 ton is. Dit houden we allemaal bij in de werkplaatsen. Daar voeren we alle gewichten en volumes in en ik controleer dat en ik maak de exportdocumenten op.”

Soepel door de douane

De lijsten met alle gereedschappen en machines en de douanepapieren moeten volledig in orde zijn, zodat de lading straks zo makkelijk mogelijk in het land van bestemming komt. Dory, ook logistiek medewerker van Gered Gereedschap, voert de communicatie met de ontvangende partijen: “Dat is met name de persoon die regelt dat alles hopelijk soepel door de douane gaat.”

Klaar voor vertrek naar Afrika

Met een laadkraan wordt de container vervolgens bovenop de vrachtwagen gehesen. Die gaat op weg naar de haven van Rotterdam, waar de lading op een schip naar Afrika wordt gezet. Dan is het geredde gereedschap klaar voor vertrek, klaar voor een tweede leven!

WORD VRIJWILLIGER!

Heb jij wellicht wat tijd over en wil je meewerken aan een goed doel? Of ken je iemand die dat leuk lijkt? Gered Gereedschap kan altijd vrijwilligers gebruiken. Je kunt aan de slag als technisch medewerker in de werkplaats maar als je een kei bent in bijvoorbeeld fondsenwerving ben je ook van harte welkom. Ga voor de mogelijkheden naar: de website van Gered Gereedschap

Deel dit artikel: