In het najaar van 2018 heeft Nathan, de Bouwmaat leverancier van o.a. Uponor koppelingen, een nieuw duurzaam pand in Zevenaar betrokken. Dit modern en strak ontworpen gebouw bevat een aantal unieke elementen. We spraken hierover met Ger van Hout – Senior Technical Support Medewerker bij Nathan.
Wat is er zo bijzonder aan dit pand?
“Dit is één van de duurzaamste panden in Nederland waarbij de allerlaatste klimaattechnische oplossingen zijn geïntegreerd in het gehele gebouw. De ontwikkelingen gaan snel en we verwachten dat duurzame technieken de komende jaren steeds meer toegepast gaan worden in de woning- en utiliteitsbouw. Ons gebouw is klaar voor de toekomst. In feite is het een kenniscentrum voor duurzame klimaattechniek waarbij alles voor onze klanten zichtbaar is. Daarnaast kunnen wij ook alle aanwezige systemen demonstreren. Denk hierbij aan een bron-, warmtepomp-, afgifte- en eventueel na-regelsysteem (totaalconcepten). Service staat bij ons hoog in het vaandel; wij werken als partner samen met onze klanten en opdrachtgevers.”
Hoe wordt dit gebouw verwarmd?
“Er wordt gebruik gemaakt van een open bron met warmte- en koudeopslag (WKO). Hiervoor zijn twee bronnen geboord die zijn verbonden met twee alpha innotec SWP warmtepompen van ieder 45 kW. Ze staan in de techniekruimte en zijn zichtbaar achter glas vanuit de centrale hal. ’s Winters bedraagt de temperatuur van het water uit de bron slechts 10 tot 12 graden. De warmtepompen verwarmen dit uiteindelijk tot een comfortabele temperatuur voor het hele gebouw.”
En gekoeld?
“In de zomer is een watertemperatuur tussen de 10 en 12 graden voldoende om het gebouw mee te koelen. In de winter halen we warmte uit de bron en ’s zomers keren we dit om, dan brengen we de afgevoerde energie weer terug in de bodem om zo een goede bodembalans te verkrijgen. De twee bronnen zijn buiten zichtbaar aan weerszijde van het gebouw. Een rode of blauwe lamp geeft aan welke functie de bron op dat moment heeft – blauw is koud en rood is warm.”
Er is hier gekozen voor veel beton, waarom?
“Dit is een bewuste keuze omdat het nodig was om leidingsystemen in de bouwkundige constructie (betonkern-activering) toe te passen. Het vormt het hart van de installatie en levert ca. 85% van de verwarmings- en koelingsbehoefte van het gebouw. De prefab betonplaten voor de eerste en tweede verdieping zijn voorzien van Uponor PE-Xa buizen als afgiftesysteem voor plafondverwarming en -koeling. Tevens zijn sprinkleraansluitingen en overige benodigde installaties verwerkt. Het gebouw wordt via het plafond aanvullend gekoeld door middel van ventilatie (er is geen airco aanwezig). De warmte wordt als het ware door het plafond geabsorbeerd. Je voelt geen luchtstroom wat voor ons een zeer prettige werkomgeving oplevert. Niet alleen de temperatuur wordt geregeld maar ook de vochtigheid en verlichting.”
Wat is de invloed van het gebruik van het vele glas?
“Het gebouw is voorzien van drievoudig glas met een speciale zonwerende coating. Ondanks dat er veel glas is toegepast, heeft dit daardoor weinig invloed op het binnenklimaat. Daarnaast voorkomen de overstekken van het dak dat er teveel zonlicht binnenkomt. Het atrium is tevens voorzien van lichtdoorlatende zonnepanelen – een unieke toevoeging aan het pand.”
Hoe wordt het pand ingezet om mensen op te leiden?
“We trainen en inspireren hier diverse groepen mensen. Van de monteur op de werkvloer, de architect tot de projectontwikkelaar. Zij maken zo kennis met de nieuwste installatietechnieken voor het duurzaam verwarmen en koelen. De theorie wordt gecombineerd met voorbeelden in een praktijktrainingsruimte.”
Ik vind dit artikel: