Een Rijksmonument transformeren naar een duurzaam en luxueus Grand Café. Michael Truijen en zijn team deden het aan de Prinsegracht 2 in Den Haag. In ons vorige magazine stonden we al stil bij dit bijzondere project. De zaak is inmiddels open. We zoeken Michael nog een keer op. Hij vertelt over de afronding van het project en blikt terug.
De schitterende bar, authentieke details en de heerlijke sfeer van een ‘modern bruin café’. Als je café-brasserie Nationaal binnenloopt, is het niet voor te stellen dat het een jaar geleden nog een flinke bouwput was. Na vele maanden knallen, kan Michael (hoofd technische dienst bij De Grote Markt Facilitaire Diensten B.V) er ook eindelijk zelf een drankje doen. “Het Rijksmonument is echt prachtig geworden. Ik ben er zo trots op dat we dit met het team voor elkaar hebben gekregen.”
Officiële opening burgemeester
Het Rijksmonument waarin we ons bevinden bestaat al sinds de 17e eeuw. Het had in de loop der jaren vele functies. Van winkelruimte, tot kroeg en de laatste jaren als Chinees-restaurant en spareribs-toko. Het is nu een prachtig etablissement geworden. “De naam Nationaal is een knipoog naar het verleden. De kroeg die hier honderd jaar geleden zat, heette ook zo.”
In 2022 begonnen Michael en zijn team aan het project. In maart dit jaar opende het Grand Café de deuren. “Burgemeester Jan van Zanen heeft het Rijksmonument officieel geopend. Het hele team en alle bouwers die hebben meegewerkt waren aanwezig. Dat was een mooie en gezellige dag. En ook wel even een momentje.”
Alsof je een cadeautje uitpakt
Even een momentje dus. Dit komt omdat Michael terugkijkt op een mooi, maar ook pittig project. “Het is een Rijksmonument en is dus met fluwelen handschoentjes aangepakt. Historische elementen moesten intact blijven. We werkten samen met een aannemer die gespecialiseerd is in restauratie, herbestemming en onderhoud van historische gebouwen. Het sloopwerk, of eigenlijk meer het netjes uit elkaar halen, was het mooiste van het project. We kwamen echt de meest schitterende dingen tegen. De ijzeren kolom die in het midden staat, de lambriseringen, het verhoogde plafond, de lijstwerken, etc. Er zaten prachtige dingen verstopt onder bijvoorbeeld een systeemplafond, onbegrijpelijk. Het was alsof je een cadeautje uitpakte.”
Klaar met de verrassingen
Tegelijkertijd was het ‘uitpakken’ van dit cadeautje soms ook het meest frustrerende van het project. “Bij alles wat je tegenkomt moet je de vraag stellen of het wel of niet moet blijven. Of: mag ik er in boren? Stadsherstel Den Haag keek bij elke stap mee. Sommige vondsten zorgden er ook voor dat het project stil lag voor nader onderzoek. Ik had natuurlijk een deadline en wilde door. We hebben zo vaak onze tekeningen en plannen aan moeten passen. Dat kost echt heel veel tijd.” Michael tovert een grote glimlach op z’n gezicht: “Dus hoewel ik het prachtig vond wat we tegenkwamen, hoopte ik ook dat het klaar was met de verrassingen.”
Nog even flink doorknallen
De laatste keer dat we Michael spraken was september 2023. Er is daarna nog veel gebeurd aan het pand. “We hebben een prachtige nieuwe bar gebouwd, compleet met stalen frame en mooie ledverlichting. De vloeren zijn gelegd en we hebben nieuwe trappen gemaakt van hout. De lambrisering en schouw zijn volledig hersteld. Al het schakelwerk voor elektra is nog gedaan. En dan natuurlijk nog alle afwerking, het kit- en schilderwerk. We hebben op het eind nog flink doorgeknald.”
Verduurzaming zorgt voor planmatige uitdagingen
Het Rijksmonument is naast heel erg mooi, ook ontzettend duurzaam. Op dat gebied is het ook weer helemaal van deze tijd. Michael noemt een paar voorbeelden. “Alle ramen zijn HR+++. Het pand maakt gebruik van twee grote warmtepompen voor warmte en een warmtepompboiler voor warm water. Er zijn speciale toiletten die bijna geen water gebruiken. Alle verlichting is led en de hele keuken is volledig elektrisch.” Deze verduurzaming en elektrificering zorgden wel voor planmatige uitdagingen. “Op de warmtepompen zat een zeer lange levertijd. Dat was een sectorbreed probleem. Ook hebben we lang op de benodigde verzwaring voor het elektra moeten wachten.”
Goede samenwerking met Bouwmaat
Michael had dus te maken met flink wat vertragingen waar hij geen enkele invloed op had. Het Grand Café moest op een gegeven moment natuurlijk wel open. Bij dit alles was Bouwmaat Binckhorst XL een echte partner voor Michael. “We moesten heel veel vaart maken om de deadline te halen. Dan is het fijn dat je een directe lijn hebt met je leverancier én dat die alles op orde en voorraad heeft. Dat was op het einde van het project erg belangrijk. Maar ook aan het begin heeft Bouwmaat een grote rol gespeeld. Onder andere Tom en Kamal van Bouwmaat Den Haag Binckhorst XL hebben goed meegekeken met de offerte. Wat ga je allemaal doen? Wat is het slimst en wat mis je nog? Door supersnel wapeningsplaten te leveren, hebben ze er ook een keer voor gezorgd dat het project niet stil kwam te staan. Een goede samenwerking is zo belangrijk bij dit soort projecten. Dat heeft onwijs geholpen.”
De hele straat fleurt op
Als trotse bewoner van Den Haag is Michael erg in zijn nopjes met het eindresultaat. “De reacties zijn ook zo prachtig: ‘wow, dat dit zo mooi is geworden’. Ook de eigenaar kon het eigenlijk niet geloven wat we hier voor elkaar hebben gekregen. Het Rijksmonument zit precies op de hoek van de Prinsegracht en de Boekhorststraat. Ze proberen dit stukje Den Haag al jaren in een wat beter daglicht te zetten. Nu met deze zaak, met de markiezen en het terras, nodigt het veel meer uit. Het fleurt de hele straat op.”
Goede planning en betrouwbare leverancier
Tot slot vragen we Michael wat het belangrijkste is dat hij op de Prinsegracht 2 heeft geleerd. “Niet te veel stressen en geduldig blijven. Soms gaan dingen zoals ze gaan.” Hij heeft ook nog tips voor andere professionele bouwers. “Werk bij een dergelijk project met een goede planning en een betrouwbare leverancier zoals Bouwmaat. Betrek ze ook vanaf het begin bij je project zodat ze gelijk meedenken en met hun kennis een steentje bijdragen.”
Ik vind dit artikel: