Vakman van het jaar, John Tuerlings van BeDaBouw uit Eindhoven mocht zichzelf in 2014 en 2015 zo noemen. Een titel die hem bepaald geen windeieren heeft gelegd, want zijn bedrijf loopt al jaren ‘als een tierelier’. Naast zijn dagelijkse bezigheden zet hij zich als bestuurder bij Zelfstandigen Bouw ook in voor andere zzp’ers. Als zelfstandig vakman weet hij tenslotte als geen ander waar je als zzp’er allemaal tegenaan kan lopen.
John is een professionele bouwer in hart en nieren. Al 43 jaar is hij werkzaam in de bouw en sinds twaalf jaar doet hij dat zelfstandig. Zijn bedrijf BeDaBouw, vernoemd naar zijn zoons Ben en Daan, runt hij zelfstandig, maar op de bouwplaats werkt hij graag samen met andere vaklieden. “Zelf ben ik gespecialiseerd in thermische- en geluidsisolatie. Ik heb veel ervaring in het isoleren van woningen om geluiden van weg-, rail- of vliegverkeer buiten te houden. Onder mijn leiding zijn bij duizenden woningen voorzieningen aangebracht die ervoor zorgen dat het geluidsniveau flink is verlaagd. Prachtige projecten heb ik uitgevoerd, bijvoorbeeld bij monumentale panden langs een doorgaande weg. Ik kan dus wel zeggen dat ik daarin gespecialiseerd ben.”
Alles onder de knie
Dat betekent niet dat John zich alleen maar in dat vakgebied begeeft. “Een goede aannemer ben je volgens mij pas als je alle onderdelen van het vak begrijpt en snapt. Dus dat je ook het metselwerk, stuc-werk en timmerwerk onder de knie hebt. Kijk, als het specialistisch wordt, schakel ik een expert op dat gebied in. Maar om goed te kunnen controleren wat zij doen, moet je er zelf ook iets van afweten. Jij maakt tenslotte de afspraken met de klant en die moet je vervolgens natuurlijk wel nakomen. Kwaliteit staat altijd voorop, als je het over goed vakmanschap hebt. Daarnaast is communicatie ook ontzettend belangrijk.”
Zzp’ers bijstaan op allerlei gebieden
Aan goede communicatie schort het nog wel eens bij (startende) zzp’ers, weet John. “Het is zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je alles goed op papier hebt staan mét een handtekening eronder. Een duidelijke offerte is gewoon essentieel. Vreselijk toch, als je als zzp’er veel werk hebt verricht, geen aanbetaling hebt gekregen en vervolgens te maken krijgt met een niet-betalende klant?” Als bestuurder bij belangenbehartiger Zelfstandigen Bouw komt John op voor zzp’ers die tegen dit soort problemen aanlopen. “We geven advies, informatie en staan ze bij, tot het hekje in de rechtbank aan toe desnoods.”
Een betaalbare arbeidsongeschiktheidsvoorziening
Naast rechtsbijstand, kunnen zzp’ers ook bij de vereniging aankloppen voor advies over verzekeringen, pensioen en arbeidsongeschiktheid. “We bieden zelfs een arbeidsongeschiktheidsvoorziening aan: AOV Bouw. Dat is een eerlijk en betaalbaar alternatief voor een dure en ingewikkelde verzekering. Voor zelfstandig ondernemers in de bouw zit een ongeluk tenslotte in een klein hoekje.” Omdat John dagelijks zelf op de bouwplaats te vinden is, weet hij wat er speelt en spreekt hij ‘de taal’ van zijn collega’s. “Ik vraag regelmatig aan ze of ze iets geregeld hebben voor als ze arbeidsongeschikt raken. Onder meer op deze manier probeer ik zoveel mogelijk mensen te adviseren.”
Kastanjes uit het vuur
Ook als zzp’ers zelf contact met Zelfstandigen Bouw zoeken, kunnen ze volgens John rekenen op een duidelijk advies en daadkrachtig handelen. “We zitten bijvoorbeeld regelmatig met een minister in Den Haag om tafel aan te bespreken wat een wetswijziging voor invloed heeft op zzp’ers. We geven informatie in duidelijke, begrijpelijke taal, zonder poespas. Op die manier kunnen zzp’ers zich richten op hun werk en met hun handjes bezig zijn. Daar zijn ze tenslotte goed in. Intussen halen wij de kastanjes voor ze uit het vuur.”
Steeds minder nieuwe vakmensen
Bouwvakkers hebben het druk. Er is ontzettend veel werk en er komen steeds minder nieuwe vakmensen bij. Dat frustreert John behoorlijk. “Vroeger had je in Tilburg, waar ik vandaan kom, wel drie LTS-scholen. Er waren aparte klassen voor allerlei vakgebieden, zoals metaalbewerking, timmeren en schilderen. Ik denk dat er in de stad ieder jaar wel elfhonderd of twaalfhonderd nieuwe leerlingen van school af kwamen. Dat is nu wel anders. Als er in Eindhoven tien leerlingen per jaar afstuderen voor een bouwopleiding, dan is het veel. Dat terwijl er ontzettend veel werk in de bouw is en er een hele goede boterham in verdiend kan worden.”
John denkt daarom dat het goed zou zijn als leerlingen meer gestimuleerd worden om een technische opleidingen te volgen. “Ook vrouwen. Zij kunnen het werk namelijk ook prima uitvoeren, misschien nog wel op een verfijnder manier dan mannen. De tijd dat het alleen maar om zwaar werk ging, waarbij veel getild moest worden, is voorbij.”
JURYLID BIJ DE VAKWERK AWARDS
John is dit jaar jurylid bij de Vakwerk Awards. Dat vindt hij ontzettend leuk en belangrijk om te doen. “Bouwvakkers worden ermee in het zonnetje gezet. Dat mag ook wel, ze doen namelijk fantastisch werk. Toch krijgen ze doorgaans maar weinig complimenten. Na de klus pakken ze hun spullen bij elkaar en gaan ervandoor. De opdrachtgevershoren van familie en vrienden hoe mooi ze het werk vinden,maar de bouwvakkers niet. De Vakwerk Awards geeft deze vakmensen de waardering die ze verdienen.”
Ik vind dit artikel: