Welke aspecten komen erbij kijken voordat een blik met verf wordt afgevuld? Kijkt Sikkens ook naar de levensduur van bouwverven? Bas Volders, Field Support Manager bij Sikkens Nederland, vertelt hoe een nieuw soort verf tot stand komt en hoe belangrijk de kwaliteit is, ook op lange termijn.
“Verf is aan de ene kant een heel eenvoudig product. In de basis bestaat het uit een aantal componenten: een bindmiddel, wat als het ware de lijm is, de pigmenten die zorgen voor de kleur en een oplosmiddel. Aan de andere kant is het een heel gevoelig product omdat er chemicaliën in zitten”, vertelt Bas. Afhankelijk van welk type verf wordt gemaakt, worden er nog hulpstoffen toegevoegd. De ingrediënten worden in een tank gemengd, waarna het product wordt afgetapt. Maar voordat deze in het schap bij Bouwmaat staat, vinden er uitgebreide kwaliteitscontroles plaats.
Kwaliteitscriteria, testen en bijstellen
Elke verf die door Sikkens wordt gemaakt, wordt uitvoerig getest op verschillende kwaliteitscriteria. Bijvoorbeeld op viscositeit, maalfijnheid en kleurkracht. Bas: “De viscositeit is in feite de dikte van de verf. Bij de maalfijnheid kijken we naar of het mengsel fijn genoeg gemalen is. Als dat niet zo is, is de verf heel grof en dat is bijvoorbeeld voor een hoogglans niet wenselijk.”
Sikkens maakt zowel kleuren waarmee direct geschilderd kan worden, als die geschikt zijn om te mengen. “De kleuren die we voor de verfmengmachine maken, worden gecontroleerd op kleurkracht. In elke pot verf moet de druppel zwart die op een liter het kleureffect geeft, hetzelfde effect hebben.” Waar nodig passen ze het product aan voor een nog beter eindproduct.
Nieuwe verf ontwikkelen
Hoe komt Sikkens tot een nieuwe verf? Bas: “In eerste instantie begint het met een idee. Ook doen we marktonderzoek om te kijken of er behoefte aan het product is. Als dit uitgewerkt is overleggen we de technische mogelijkheden met de afdeling R&D”. Sikkens betrekt ook schilders bij het ontwikkelen van een nieuwe verf.
“We nodigen regelmatig schilders uit om te ervaren of we op de goede weg zijn. Dat kan zijn op het moment dat een product gereed is, maar ook al eerder. Ook bekijken we zo of de resultaten uit onze eigen tests en marktonderzoek, op de juiste manier zijn vertaald naar het nieuwe product.” Schilders zijn een belangrijke groep bij de totstandkoming van nieuwe verf. “De schilder gaat het uiteindelijk verwerken, dus is het belangrijk om hen er goed bij te betrekken”, zo legt Bas uit.
Duurzame verf
Duurzaamheid is een actueel thema. Op het gebied van verf kan dit op verschillende manieren bereikt worden. Bijvoorbeeld door het maken van verf op basis van duurzame grondstoffen. Sikkens benadert dit door verfproducten te maken die lang meegaan. Bas: “Consumenten zitten niet te wachten op een schilder die elke drie jaar op de stoep staat om even iets bij te werken. Zij doen een investering in hun pand en willen dat het schilderwerk vervolgens weer tien jaar meekan.”
Het behouden van de kwaliteit van duurzame verf is een grote uitdaging. zo vertelt Bas. “Een wat oudere verf moet dezelfde eigenschappen heb- ben als een verse. Daar zit een groot deel van de uitdaging. Hoe zorgen we ervoor dat een verf een duurzaam bindmiddel met een lange levensduur bevat, ook anderhalf jaar op de plank kan staan en dan nog steeds een mooie vloei, vulling, goede droging en topglans heeft? We geven al deze kenmerken aan de verf door het toe- voegen van verschillende stoffen.”
Door het testen van de werking van de toegevoegde stoffen zorgt Sikkens voor een solide kwaliteit. Bas: “Het is te testen in een snelverwerkings- apparaat, maar ook door de verf op proefstukken te zetten en te volgen wat het effect is op lange termijn.
Dit doen we in een testveld, waarbij gekeken wordt naar de weersinvloeden op de verf. Een toevoeging van een half procent kan al een negatief effect hebben op de duurzaamheid van het product. In dat opzicht is het evenwicht van de chemicaliën heel broos. We nemen dan ook de tijd om alles te testen. Het kan soms wel jaren duren voordat je een definitief antwoord hebt.” Op het moment dat de verf bij Bouwmaat in het schap staat, is er dus al een heel traject aan vooraf gegaan!
Ik vind dit artikel: