Deel dit artikel:

Verlichting die automatisch aangaat of gordijnen die dichtgaan zodra het donker wordt. Een aantal jaar geleden was het nog toekomstmuziek. Tegenwoordig kan je dit soort dingen betaalbaar en simpel realiseren. Een slim huis wordt daarom ook steeds populairder, merkt René Panman, Category Manager Smarthome bij KlikAanKlikUit. Hij neemt ons mee in de wereld van smarthomes en werpt een blik op de toekomst.

Toegevoegde waarde voor de eindgebruiker

“Een huis is pas smart als naast een afstandsbediening of smartphone ook de bestaande schakelaars blijven werken”, steekt René van wal. “Dat vind ik echt domotica. Een slim huis kun je met je smartphone of tablet besturen. Domotica is niet alleen iets voor gadgetfreaks, ook mensen die hun comfort in huis willen verhogen of ouderen ontdekken steeds meer voordelen. Ik vind het pas slim als het toegevoegde waarde heeft voor alle bewoners van een huis en niet alleen voor die ene gadgetfreak.” Ook het gebruik van sensoren vindt René slim. “Dat het licht aangaat op het moment dat je de badkamer inloopt en misschien nog belangrijker: dat het uitgaat als je wegloopt. Daarmee kun je aardig wat besparen. KlikAanKlikUit heeft hiervoor een ruim aanbod betaalbare en draadloze producten. Een huis op afstand bedienen is op deze manier eenvoudig.”

Klus geklaard in een kwartier

Voor jou als vakman is tijd erg kostbaar en daarom zijn slimme oplossingen ideaal. Daar speelt KlikAanKlikUit op in met makkelijk te installeren producten. Een slim huis betekent nu eenmaal ook slim klussen. René legt uit: “Vakmannen kunnen schakelaars plaatsen zonder een draad aan te raken. Het scheelt je een halve dag sleuven frezen, nieuwe bedrading aanleggen, dichtmaken etc. In een kwartiertje monteer je een ontvanger met draadloze wandschakelaars. En je hebt geen last van stof!”

Betaal- en schaalbaar slim huis met KlikAanKlikUit

Een slim huis gaat vaak gepaard met de gedachte dat het kostbaar is, maar dit tackelt KlikAanKlikUit. “Je kunt bij ons starten met drie stekkerdoosontvangers en een afstandsbediening (APC3-2300R). Daarmee kun je experimenteren en als het goed bevalt kun je uitbreiden. Het is dus ook heel schaalbaar. Je kunt klein starten en zover uitbreiden als je wilt. Bovendien vinden we het belangrijk dat de bestaande infrastructuur intact blijft. Zo hebben we bijvoorbeeld een inbouwdimmer voor lampen en deze kun je bedienen met je smartphone, maar ook de gewone schakelaar blijft functioneel. Ik vind het belangrijk dat je alles wat geautomatiseerd is wel kunt overrulen.”

Jouw rol

Ondanks de pluspunten is nog lang niet elke consument overtuigd van de voordelen van smarthome-oplossingen. Jij speelt daarin een belangrijke adviserende én vooral ook enthousiasmerende rol. “Het belangrijkste is om mensen inspiratie te geven waarom ze het zouden moeten kopen. Als vakman kun je de consument daar actief op wijzen.
Het is bovendien ook makkelijk als je geconfronteerd wordt met een lastig probleem. Dan kun je jouw klant uitleggen dat je het simpel kunt oplossen met bijvoorbeeld een draadloze wandschakelaar. Daarbij kun je hen vertellen dat zij deze schakelaar met hun smartphone of tablet kunnen bedienen. Zo creëer je handel voor jezelf.” René geeft daarbij een tip: “Gebruik het zelf ook eens! Op het moment dat je het zelf gebruikt, raak je er enthousiast over en kun je het goed uitleggen. Maar ook aanleggen en installeren bij je klanten.”

De toekomst van domotica

Steeds meer mensen ervaren het gemak van slimme lampen, maar ook Internet Control Stations (ICS-1000 en Smartbridge) worden steeds populairder verwacht René. “Deze gateways hang je aan de router en zijn het hart van de infrastructuur. Een gateway maakt het mogelijk om alle producten van KlikAanKlikUit te bedienen via een app op je smartphone of tablet, maar hiermee stuur je bijvoorbeeld ook Philips Hue en Google Home aan. Via de internetverbinding kun je dus thuis je verlichting aan- en uitzetten, zelfs als je niet thuis bent. Met de gateways kun je daarnaast slimme regels en timers maken. Op basis van geofencing gaat het licht aan als je bijna thuiskomt of gaat de tuinverlichting aan zodra de zon ondergaat. Dan krijg je een huis dat voor je gaat denken en dat is de toekomst van domotica!”

Niet alle producten in dit artikel zijn online te bestellen.
Kijk in je vestiging voor beschikbare voorraad of bestelmogelijkheid.

KLIKAANKLIKUIT PRODUCTEN UITGELICHT

Draadloze wandschakelaar

Deze AWST-9000 plak je eenvoudig op iedere gewenste plaats. Dat is ideaal bij een ‘vergeten’ schakelaar. Bovendien is de AWST-9000 makkelijk om te bouwen van een enkelvoudige naar een dubbele schakelaar dankzij de verwisselbare frontplaatjes.

Inbouwontvangers

Als je de draadloze wandschakelaar combineert met de ACM-2000 of ACM-2300, kun je direct draadloos schakelen. Wil je een nieuwe schakeling plaatsen, kies je voor de ACM-2000. Moet je een wandschakelaar toevoegen aan een bestaande installatie, kies je voor de ACM-2300. De bestaande wandschakelaars blijven dan ook functioneel.

Zonweringsschakelaar

Voor de draadloze bediening van zonwering, elektrische gordijnen en rolluiken kies je voor de inbouwschakelaar ASUN-650.

Internet Control Station

De Smartbridgeis de basis van een slim huis en maakt het mogelijk alle producten van KlikAanKlikUit te bedienen met je smartphone of tablet. Daarnaast kun je dankzij de ICS-2000 timers en regels in je verlichting, apparaten en elektrische gordijnen automatiseren. Ook kun je pushmeldingen ontvangen zodra een rook- of CO-melder afgaat.

Deel dit artikel: