Het belang van luchtdicht bouwen is groot. Om te voldoen aan strenge eisen op het gebied van energieprestatie en te zorgen voor comfort in huis moet de constructie luchtdicht zijn. Dat geldt voor nieuwbouw, maar zeker ook bij renovatie. Welke uitdagingen zijn er en hoe kun je dit thema bij je klant ter sprake brengen? Bouwmaat ging in gesprek met Paul Visser, marketing manager bij tremco illbruck.
Belemmeringen in de praktijk
Waarschijnlijk heb je het vaker gehoord: luchtdicht bouwen is het voorkomen van ongewenste luchtstromen via naden of kieren in een woning of gebouw. Klinkt wellicht wat zweverig, maar voor de vakman zijn er steeds meer herkenbare oplossingen beschikbaar. Nog lang niet altijd worden luchtdichte oplossingen daadwerkelijk in de praktijk gebracht. Hoe komt dat? Volgens Paul zit dat hem in twee dingen. “Een particuliere opdrachtgever is minder bekend met luchtdichtheid en een aannemer vindt het lastig om de meerwaarde te verkopen. En dat terwijl de opdrachtgever gezien de beperkte meerkosten en hoge toegevoegde waarde het er vaak voor over heeft.”
Wat adviseer je de klant?
Hoe kun je de klant adviseren over luchtdicht bouwen? Wijs de klant allereerst op herkenbare zaken en leg uit waarvoor je het doet:
- Comfort, want tocht wordt voorkomen
- Geluidshinder wordt tegengegaan
- Het voorkomt schimmelvorming door vocht in de constructie
- Om installaties optimaal te laten renderen
- Positief effect op de energieprestaties
Paul: “Iedereen kan zich iets voorstellen bij tocht en ongecontroleerde luchtlekken die tot warmteverlies leiden. Hetzelfde geldt voor vochtproblemen die kunnen ontstaan door ongewenste luchtstromen. Akoestiek is ook een belangrijk punt. Zodra er een luchtlek is, is de woning automatisch minder goed akoestisch geïsoleerd. In woningen met allerlei dure installaties voor verwarming of luchtbehandeling zal het effect hiervan toenemen als de luchtdichting goed geregeld is.
Luchtdichting meenemen bij je klus
“Wij zien een sterke groei in oplossingen die dichtbij de praktijk liggen. Zo hebben wij een elastisch purschuim waarmee een enorm duurzame afdichting kan worden bereikt en die in combinatie met een coating gegarandeerd luchtdicht is. Die SP925 coating breng je aan als een kit en kwast je uit”, zo licht Paul de verwerking toe. Bouwmaat heeft verschillende illbruck producten in het schap, zoals het FM330 Perfect Elastic Foam, waarmee je heel eenvoudig zorgt voor een duurzame afdichting. Zo kun je luchtdichting direct meenemen tijdens je klus.
Samenspel in de constructie
Bij het verduurzamen van de woningbouw is luchtdicht bouwen van groot belang, net zoals ook isolatie en duurzame installaties dat zijn. Paul: “Om tot energiezuinige gebouwen te komen, heb je te maken met een heel samenspel van alles wat je doet in je constructie. Wij weten uit energiescans dat wanneer er dikke isolatie wordt aangebracht maar de thermische laag niet wordt aangesloten, er energielekken optreden. Een CO2-gestuurde ventilatie met daarnaast een kier? Dan wordt dat hele systeem ineffectief!” Ga je renovatiewerkzaamheden uitvoeren zoals aanbouw, uitbouw, het vervangen van gevels, kozijnen, daken of dakramen? Dan is er nog veel winst te behalen. Vraag dan advies aan de medewerkers en adviseurs van Bouwmaat.
Waarom luchtdicht bouwen?
Het belang van een goede luchtdichting zit hem in meerdere aspecten:
- Hoge eisen op het gebied van energieprestatie kunnen alleen behaald worden als er geen energie (warmte) ontsnapt via kieren of naden
- Comfort: tocht wordt voorkomen, warmte blijft binnenshuis en in de zomer blijft de woning koel
- Geluidsisolatie: hinder door luchtgeluid dat via kieren binnendringt, wordt tegengegaan
- Het voorkomt schimmelvorming die kan ontstaan wanneer vochtvorming in de constructie optreedt. Ook houdt het de constructie schadevrij
- Het optimale rendement van installaties in huis wordt alleen behaald wanneer de woning luchtdicht is
Meer lezen
Ik vind dit artikel: