Tim Doeves is molenaar bij molen Het Jonge Schaap in Zaandam. Vanaf zijn tiende is hij al met molens bezig. Tegenwoordig leidt hij zelfs nieuwe molenaars op. De molen is 365 dagen per jaar open voor publiek, zelfs op feestdagen. Voor Tim is de molen zijn lust en leven.
Vrijwilligers de drijvende kracht
Molens trekken al jaren een hoop toerisme. Gelukkig bedient Tim molen Het Jonge Schaap niet alleen, maar samen met een groep van 70 vrijwilligers. ‘’De kassa die we hier hebben wordt gerund door vrijwilligers, zo hebben we vrijwilligers als rondleiders, houtzagers en een onderhoudsploeg.’’
De houtzagerij
Het Jonge Schaap is naast een toeristische trekpleister ook een werkende houtzagerij. ‘’Voor meubelmakers, restauratiebedrijven en particulieren zagen we hier hout op maat. Het ingekochte hout gooien we dan te water, aan elkaar gebonden met een touw. Die zogenaamde vlotten slepen we vervolgens naar de molen. Essen mag je niet wateren, die zaag je direct. Maar eiken en iepen, die wateren we minimaal vier tot vijf jaar.’’ De zware stammen hiervan zinken af naar de bodem.
Windgedroogd hout
Hout rot op deze manier minder snel en kan makkelijker bewerkt worden. ‘’Bomen worden altijd nat gezaagd, want nat hout is veel zachter. Daarbij werkt het hout minder als het uitgewaterd is. De planken daarvan slaan we op tussen latten in de loodsen om te drogen. Dan kan de wind er lekker doorheen waaien.’’ Het milieu wordt op deze wijze niet onnodig belast, dat maakt dit proces voor windgedroogd hout duurzaam.
Ik vind dit artikel: