In de vorige ALLES spraken we meesterparketteur en Dutch Wood Artist Jakko Woudenberg over zijn droom: de Nachtwacht maken van hout. Een halfjaar later is zijn droom zelfs groter: “Delen die ooit van de Nachtwacht zijn afgesneden, voeg ik weer toe, zoals Rembrandt het bedoelde. Het werk wordt nu bijna 4 bij 5 meter. Zo’n groot project heeft natuurlijk tegenslagen, maar er is altijd een weg en een oplossing.”
De houten Nachtwacht wordt opgebouwd uit 200.000 houten pixels van 1 cm2, in 50 verschillende houtsoorten. “Een computerprogramma zet een foto van de Nachtwacht om naar gekleurde pixels en vervolgens naar foto’s van de bijbehorende houtkleuren”, legt Jakko uit. “Maar hout is geen exacte kleur, het heeft allerlei tinten en structuren. Als je vaste kleuren omzet naar houtkleuren, verandert het beeld. Dat maakt het heel lastig.”
“In het eerste testpaneel zat te weinig contrast”, gaat Jakko verder. “Er is veel gesleuteld aan het digitale bestand om dat te verbeteren. Zo bleken de foto’s niet goed genoeg. Productfotograaf Marcel Valkema heeft alle houtsoorten opnieuw gefotografeerd. En hij heeft drie foto’s van de Nachtwacht samengevoegd tot één heel gedetailleerde afbeelding. Die is nog flink bewerkt, qua kleur en contrast. Soms zag het resultaat er op het oog raar uit, maar bleek de afbeelding in houtpixels veel beter. Het was vooral zoeken en proberen.”
Vakwerk
Er gaan tientallen afbeeldingen door het programma, voordat Jakko tevreden is. Een nieuw testpaneel geeft hem vertrouwen in het eindresultaat. “Het nieuwe paneel is veel duidelijker én sprekender. Dat is echt een wereld van verschil.” Toch ziet Jakko altijd ruimte voor verbetering. “Als de Nachtwacht helemaal af is, corrigeer ik handmatig de laatste details. Het blijft tenslotte vakwerk.”
Hulp en verbinding
Met een goed bestand, kan het grote bouwen beginnen. Dat gebeurt in paneeltjes van 20 bij 20 cm, zodat het werk overzichtelijk en verplaatsbaar is. Jakko: “Het vullen met houtpixels is arbeidsintensief, maar ik krijg veel hulp. Bijvoorbeeld van leerlingen van het Regius College in Schagen. Ik neem hen mee in het hele proces: van het zagen van de pixels en het maken van de panelen tot het eindresultaat. Zo zien ze dat een ambacht ook heel creatief is én iets waar ze trots op kunnen zijn. Dat is een belangrijk doel van deze Nachtwacht. Net als het verbinden van mensen. Daarom ben ik heel blij dat ook collega parketteurs en andere geïnteresseerden vanuit het hele land mij helpen. ”
Mobiele pixel-units
Met 36 eigengemaakte mobiele pixel-units kan Jakko in groepen werken. “Elke unit heeft twee pixelbakken voor alle houtsoorten en hun kleurcodering. En ik heb controlesheets met half ingekleurde en half transparante pixels. Als je die op het paneel legt, zie je gelijk of alle pixels goed zitten. Door alle hulp en voorbereiding gaat de productie nu heel snel. De Nachtwacht is voor het eind van dit jaar klaar.”
Nachtwacht in hout-app
Het hele proces is te volgen via de app ‘De Nachtwacht in hout’. Daar vind je alle informatie, een documentaire en kun je een pixel sponsoren om het project te steunen. “De app wordt nog verder uitgebreid. Zo wil ik de Nachtwacht interactief maken, met chips in de figuren op het schilderij. Via de app kun je daar informatie aan koppelen. Of bezoekers kunnen berichten achterlaten. Alles is mogelijk.” De exacte invulling en de bestemming staan nog niet vast. Maar Jakko weet wél dat zijn Nachtwacht op de plek komt waar hij hoort. “Het is voor mij ook een les in loslaten en vertrouwen. Hij vindt altijd zijn weg, zeker als mensen straks het eindresultaat zien.”
Ik vind dit artikel: