Jouw klant wil energie besparen. Daarbij wil jij je klant natuurlijk zo goed mogelijk adviseren. Energie besparen kan op vele manieren. Denk bijvoorbeeld aan isolatie. Maar ook aan hedendaagse, duurzame manieren van energie opwekken. Of slimmigheden voor bijvoorbeeld waterbesparing. We zetten een aantal handige aanpassingen en verbouwingen voor je op een rijtje wat betreft energie besparen.
Energie besparen met spouwmuurisolatie
Nederlandse huizen bestaan uit een binnen- en een buitenmuur. Tussen deze twee muren bevindt zich de spouw. Wanneer je deze voorziet van isolerend materiaal, verhoog je de isolatiewaarde van de woning. Wanneer de woning is voorzien van spouwmuurisolatie, slaat de verwarming minder snel aan. Het gasverbruik gaat naar beneden waarbij percentages van 25% tot wel 40% minder gebruik van energie haalbaar zijn. Bijkomend voordeel is dat spouwmuurisolatie het wooncomfort in huis verhoogt. Denk maar aan minder of geen last van tocht, muffe geuren en koude trek over de vloer. Ook vochtproblemen op de binnenmuren verdwijnen.
Energie besparen met buitengevelisolatie
Geïsoleerde buitenmuren zorgen dat warmte niet naar buiten wordt afgegeven: de warmte blijft binnen en zorgt dat de wanden warm worden. Wanneer je de verwarming uitdoet, geven de muren nog een tijd warmte af aan de binnenruimte. De woning koelt daardoor niet meteen af. De temperatuur van de binnenruimte blijft gelijkmatiger. De buitenkant isoleer je met isolerende gevelplaten waarna je de muur met pleister of stuc afwerkt. Deze manier adviseer je wanneer spouwmuurisolatie minder geschikt is voor de betreffende woning.
Energie besparen met binnengevelisolatie
Na spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie isoleert binnengevelisolatie het minst goed. Desondanks levert dit type isolatie toch een voordeel voor de energierekening. Binnengevelisolatie is altijd beter dan geen extra isolatie. Je brengt op de muur rachels aan, waartussen je het isolatiemateriaal plaatst. Vervolgens werk je dit af met gipsplaten, die je op de latten schroeft. Let op de vochthuishouding van de woning in combinatie met de isolatie. Voordat je aan de slag gaat, controleer je of de muur niet te vochtig is. Isolatiemateriaal weert kou en geluid uitstekend, maar geen vocht. Er kunnen schimmels in de muur trekken. Houd ook rekening met wandcontactdozen en radiatoren die door de isolatie op een andere plaats komen.
Energie besparen met vloerisolatie
Adviseer je klant over de mogelijkheden van vloerisolatie als het gaat om energie besparen. Het is goed voor het milieu om de vloer van je begane grond te isoleren. Met vloerisolatie gebruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt 220 euro per jaar op je energierekening en 600 kilo CO2-uitstoot. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1800 euro. Vloerisolatie is gemakkelijk aan te brengen als de betreffende woning een hoge kruipruimte onder de vloer heeft. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het mogelijk.
Energie besparen met driedubbel isolatieglas
Naast enkel glas en dubbel glas bestaat er ook driedubbel of ook wel triple glas genoemd. Met deze toepassing verhoog je de isolatiewaarde van de woning aanzienlijk. Het draagt bij aan een lagere energierekening en een duurzame leefomgeving. De spouw tussen twee enkele ruiten is van invloed op de isolerende werking van glas. Triple glas (HR+++) bestaat uit drie glasplaten met daartussen stilstaande lucht of edelgas. Triple glas isoleert twee keer zo goed als dubbel isolatieglas. Zo gaat er in de winter minimaal warmte verloren en blijft het in de zomer lekker koel.
Energie besparen met een warmtepomp
Met een warmtepomp zet je energie uit lucht, water of bodem om naar warmte voor verwarming en tapwater. Warmtepompsystemen gebruiken weinig tot geen fossiele brandstoffen. Het rendement van deze manier van een huis verwarmen is hoog.
Zonnepanelen
Zonnepalen zijn een prima manier als het gaat om energie besparen. Wist je dat de zon aan de Franse Rivièra maar anderhalf keer meer energie levert dan diezelfde zon in Nederland? En dat terwijl het in Frankrijk vaker zonnig en warm is. Dit komt omdat zonnepanelen ook werken als het bewolkt is. Uiteraard met een lagere opbrengst maar over het jaar gezien prima. Zonnepanelen zijn een aanrader als het gaat om energie besparen.
Energie besparen door waterverbruik aan te passen
Wanneer je klant aangeeft aan energie besparen te willen doen, adviseer je ook de volgende slimmigheden:
- Gebruik een perlator (schuimstraalmondstuk). Dit slimmigheidje bespaart veel water. Bij gebruik van warm water doe je zo ook aan energie besparen. De meeste kranen zijn al voorzien van zo’n mondstuk, maar het is de moeite waard om het even te controleren.
- Gebruik een waterbesparende douchekop. Een warme douche verbruikt een hoop energie. Met een waterbesparende douchekop verbruik je minder water tijdens een douchebeurt. Ook hiermee doe je aan energie besparen.
Meer lezen
- Het isoleren van hellende daken is nog nooit zo makkelijk geweest
- Isolatie: wanneer kies je welk materiaal?
- Glaswol met ecose? Vertel!
- Stappenplan na-isolatie
- Dakisolatie met Knauf Mineral Wool 34 Alu Plus
- Isolatie is cruciaal om tot duurzame woningen te komen
- Waar let je op bij de isolatie van een woning?
Ik vind dit artikel: