Inspiratie

Toen & Nu … Bart ten Bosch en Remco Kulk

Deel dit artikel:

Twee vakmannen praten samen aan de koffietafel van Bouwmaat over hun vak. Dit keer nodigen we twee disciplines uit: Bart ten Bosch (Bart de Bouwer), zelfstandig bouwer in met name renovatieprojecten en Remco Kulk (Kulk Elektrotechniek), actief in de elektrotechniek. Bij Bouwmaat XL in Leiden wisselen ze van gedachten over duurzaamheid, service en veranderingen in het vakgebied.

Beide mannen zitten al jaren in het vak. Bart werkt nu zo’n 18 jaar als zelfstandige en voert met name klussen uit in de renovatie. Voor zijn tijd als zzp’er werkte hij in de burgerlijke bouw en monumentale bouw en in de nieuwbouw waar hij veel keukens en badkamers plaatste. De renovatie bleef toch trekken: “Hiervoor deed ik veel repeterend werk, maar dit is veel afwisselender. Niks is hetzelfde en het is altijd leuk om zelf oplossingen te bedenken.”

Remco is zes jaar zelfstandig en zit al 22 jaar in het vak. Hij werkt samen met een compagnon en heeft een leerling en een zelfstandig monteur in dienst. Met zijn installatiebedrijf is hij alleen actief in de renovatie, zowel in de woningbouw als utiliteit.

Drukke tijden

Zowel Bart als Remco merken dat er momenteel veel werk op hen afkomt. Bart: “Verhuizen is lastig, mensen verkopen hun huis voor veel geld maar moeten ook duur terugkopen. Daarom kiezen ze voor een aanbouw of een uitbouw. Een kamertje dat bij een slaapkamer wordt getrokken omdat de kinderen het huis uit zijn of de keuken die bij de woonkamer wordt gehaald, dat soort verbouwingen komen vaak voorbij.” Remco vult aan met zijn ervaringen: “Wat ook heel erg speelt, is dat Nederlandse woningen van het gas af moeten. Daar moet je je echt in gaan verdiepen. Maar je hebt ook de zonnepanelen waar je wat vanaf moet weten. Elektrische opladers, glasvezelkabels. Je moet van alles wat weten en dat lijkt wel steeds sneller te gaan.”

 

Remco Kulk
Bart ten Bosch

Remco Kulk (Kulk Elektrotechniek)

Bart ten Bosch (Bart de Bouwer)

Stap voor stap verduurzamen

De mannen beginnen al snel over duurzaamheid te praten. Speelt de vraag naar energiezuinige woningen al heel erg bij hun klanten? Remco: “Het staat nog wel echt in de kinderschoenen, het is ook niet zomaar een kwestie van we leggen even wat zonnepanelen neer. Je moet je huis isoleren, je moet het ventileren, alleen daar wordt niet over nagedacht.” Bart herkent dit en geeft aan dat hij klanten stap voor stap helpt om te verduurzamen. “Wat ik veel verzorg is vloerisolatie. Je hebt al complete systemen die je in je eentje kunt leggen en waarmee je een hoge isolatiewaarde haalt. Maar dan heb je nog verwarming en stroom. Voordat mensen aan verduurzaming beginnen, is het verstandig dat er een plan gemaakt wordt waarin stap voor stap wordt gekeken wat haalbaar is. Alleen zo pak je het goed aan!”

Samenwerking in het bouwproces

Hoewel Bart en Remco nog niet hebben samengewerkt, is hun beeld over de wisselwerking tussen een bouwer en een installateur hetzelfde. Remco legt uit: “Meestal maakt de aannemer de planning. Daar past de rest zich op aan. Ik heb verbouwingen meegemaakt waarbij de klant zelf de planning regelde, daar kwam niks van terecht. Je moet gewoon meteen iemand als Bart hebben die alles regelt en zorgt dat de stukadoor, de schilder en de elektricien er op tijd zijn.” Bart knikt instemmend: “Als ik bijvoorbeeld een wand neerzet en ik bel hem te laat, dan staat de wand vervolgens drie weken open voordat het electrawerk wordt aangesloten. Terwijl hij al dicht had kunnen zijn en volledig gesausd. Planning is echt essentieel, dat bepaalt hoe goed het bouwproces daadwerkelijk verloopt.”

Blijven groeien

Welke ontwikkelingen zien Bart en Remco in hun vakgebied? Bart: “Als ik kijk naar de bouw dan zijn snelbouwsystemen helemaal hot. Ik zag laatst op de Bouwbeurs een simpele oplossing voor een uitbouw waarbij je bepaalde instrumenten zoals een heipaal of betonpomp niet meer nodig hebt. Dit is ook bij Bouwmaat te krijgen, dus dat ga ik zeker gebruiken!” Remco ziet veel gebeuren in de installatietechniek. “Zonnepanelen zijn nu relatief normaal, maar ook daar zijn weer ontwikkelingen in. Of domotica, al kent dat veel verschillende categorieën. Je hebt varianten waarbij alles computergestuurd is en je een extra kast in je meterkast krijgt. Alleen is dat pas rendabel bij een installatie van een ton. Maar ook hele kleine oplossingen zoals apparaatjes waarmee je met je smartphone je verlichting kunt bedienen. Je moet het gewoon allemaal bijhouden en erin doorgroeien. Want jij moet het tenslotte ook kunnen uitleggen aan je klant.”

Deel dit artikel: