InspiratieVakwerk

Alles om trots op te zijn …. Rhon vande Velde

Deel dit artikel:

Lees meer over de vakwerk Awards.

Kun je een eeuwenoude woonboerderij duurzamer maken dan een nieuwbouwwoning? Mede met die uitdaging in het achterhoofd begon aannemer Rhon vande Velde in 2014 aan een omvangrijke en ingrijpende verbouwing voor zijn zoon.

Die had namelijk zijn hart verpand aan een verouderde zeventiende-eeuwse boerderij aan de rand van Oosterhout. “Pa, neem maar een paar jaar vrij, want ik heb een klusje voor je”, meldde de zoon van Rhon. Dat ‘klusje’ bleek een behoorlijk grote klus te worden.
Een halfjaar was Rhon vande Velde uiteindelijk bezig met het slopen en strippen van de boerderij. Er bleven slechts vier muren, een schoorsteenpartij en wat spanten over. Daarna heeft Rhon ruim tweeënhalf jaar lang gebouwd, opgeknapt en verduurzaamd, om de boerderij in 2017 op te leveren.

Kijkje in de woonkamer vanuit de keuken

Duurzaam tot in de nok

Er was geen gasaansluiting in de boerderij. Met het oog op duurzaamheid is gekozen voor een luchtwarmtepompsysteem, in combinatie met lagetemperatuurverwarming in de vloer. Daarnaast is er nu een regenwateraansluiting voor de toiletten en is overal hoogwaardige isolatie aangebracht. Onder de vloer ligt 10 cm dikke PIR-isolatie, terwijl tegen de muren 12 cm dikke voorzetwanden van Faay W’all-in-One zijn geplaatst. Het isolatiemateriaal in het dak is van IsoBouw. In de boerderij heeft Rhon een ventilatiesysteem D aangelegd. Dit systeem, ook wel balansventilatie genoemd, regelt de ventilatie van begin tot eind.
De lucht wordt mechanisch aangevoerd en ook weer mechanisch afgevoerd. Door middel van warmteterugwinning wordt de uitstromende warme lucht langs de instromende koude lucht geleid, zo blijft de warmte grotendeels binnen.

Winnaar Vakwerk Awards. Duurzaam Bouwen.

Authenticiteit

Een circa 400 jaar oude broodbakoven en andere authentieke interieurelementen zijn gerestaureerd en bleven zo behouden in dit gemeentelijk monument. De originele balken die in de (gesloopte) schuur zaten, zijn weer in de woning gebruikt. Voor de buitenkant werden zo veel mogelijk originele onderdelen benut om zo hetzelfde aanzicht te houden. Beschadigingen van de oorspronkelijke stenen waren ooit aangesmeerd met cement; daardoor was helaas vocht in de stenen getrokken. Met een steenzaagmachine kon Rhon beschadigde stenen uitzagen. Met goede gevelstenen – vrijgekomen doordat de boerderij een glazen pui kreeg – werden de wanden vervolgens in oude staat hersteld.

De éénpitter regelt het!

Wat deze megaverbouwing extra bijzonder maakt, is dat Rhon vande Velde maar liefst 90% van het werk zelf kon doen. Deze allround vakman is er bovendien in geslaagd om voor de boerderij uit de Gouden Eeuw een Rc-waarde van minimaal 5,0 m²K/W te bereiken: een isolatiewaarde die in de nieuwbouwwijk vlakbij niet eens wordt gehaald.

Rhon heeft met dit project de Vakwerk Awards 2018 gewonnen.

Meer lezen over Rhon en de Vakwerk Awards:

Inspiratie

Lees ook de verhalen van de andere categoriewinnaars:

Meer lezen

Deel dit artikel: