Deel dit artikel:

Een klant van jou heeft je gevraagd nieuwe verlichting aan te leggen in de badkamer. Waar moet je dan aan denken? Verlichting in de badkamer is in de basis functioneel. Maar een badkamer wordt meer en meer een plaats om langer dan noodzakelijk te verblijven. Om lekker in bad te zitten of om te relaxen onder de douche. Naast functioneel moet verlichting in de badkamer dus ook sfeervol zijn. En verder is het belangrijk dat de verlichting in de badkamer tegen een vochtige omgeving kan. Hieronder een handig overzicht als het gaat om verlichting in de badkamer.

Waar plaats je verlichting?

Voor je ook maar een lamp in de badkamer plaatst, is het van belang dat je je realiseert in welke zone je de verlichting plaatst. Een badkamer is ruwweg in drie zones te verdelen:

  • Zone 1. Dit is de zone aan het bad of de douche tot een hoogte van 260 cm. In deze zone is het niet aan te raden om verlichting te plaatsen. In het plafond of boven een hoogte van 260 cm is dit echter wel mogelijk. Beneden de zone is het verplicht om waterbestendige, sproeidichte armatuur te hebben (minimum IP 45 of IP 65. IP-classificatie staat voor de beschermingsgraad van het omhulsel).
  • Zone 2. Dit is de zone die begint aan de grens van het bad of douche en tot een afstand van 60cm. Binnen deze afmetingen moet badkamerverlichting waterbestendig, plensdicht zijn (minimum IP 44 of IP X4).
  • Zone 3. Deze zone start aan de rand van zone 2. Hier zijn geen speciale vereisten in verband met waterdichtheid.

Badkamer, licht en veiligheid

Ben jij voldoende onderlegt om verlichting aan te brengen? Denk hieraan als het gaat om het aanleggen van elektriciteit in vochtige ruimtes. Elektriciteit kan zeer gevaarlijk zijn. Niet voor niets zijn er strenge normen waaraan elektriciens zich moeten houden. Door de regels weet elke elektricien waar bepaalde draden voor zijn en hoe hij alles moet aansluiten. Het voordeel van zulke regels is dat een andere vakman direct kan zien welke draad welk doel dient. De strenge normen zijn er allemaal op gericht dat jouw veiligheid en die van jouw omgeving is gewaarborgd.

Verlichting badkamer: plafonnière

Een keur aan lampen is verkrijgbaar als het om badkamerverlichting gaat. De badkamerplafonnière is nog steeds één van de meest gekozen vormen van verlichting. Een plafonnière verlicht een groot gedeelte van de ruimte. Het is in principe een basislicht dat fungeert als hoofdverlichting. Daarnaast kunnen er extra lampen worden gebruikt om een bepaalde stijl wat meer te accentueren. Gaat het om een strakke, moderne badkamer? Kies dan voor moderne lampen. Klassieke lampen geven extra sfeer en gezelligheid.

Verlichting badkamer: spots

Met badkamerspots creëer je direct een bijzondere uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een op zichzelf staande lamp die bestaat uit verschillende spots. Deze richt je allemaal afzonderlijk op een ander item in de badkamer. Een speciaal effect creëer je hiermee. Spots zijn er ook in inbouwvorm. Je plaatst ze in een verlaagd plafond of je houdt er direct rekening mee tijdens een eventuele grondige verbouwing. Je richt de lampen afzonderlijk op een item in de badkamer. Sfeervol en functioneel.

Tip: Plaats meerdere kleine spotjes, lukraak verdeeld over het plafond. Schilder het plafond in een stijlvolle donkere kleur en kies voor een donkere wandafwerking. Het effect is betoverend en de badkamerrenovatie is met relatief weinig financiële middelen te realiseren.

Ledverlichting

Dit type verlichting is in volle ontwikkeling. Ledverlichting is klein en wordt strak vormgegeven. Ledlampen hebben het imago dat ze een fel en koud licht geven. Toch is de kleur tegenwoordig ook verkrijgbaar in warmer licht rond de 2700 Lumen. Afhankelijk van de soort led kan de lichtopbrengst in Lumen variëren van sfeervol ledlicht tot een hoge, felle lichtopbrengst. Felle ledspots zijn geschikt voor in een badkamer. Dit type is zowel dimbaar als niet dimbaar verkrijgbaar. Ledspots zijn zuinig in gebruik en gaan lang mee.

Verlichting badkamer: spiegel met lamp

Wanneer je kiest voor een spiegel met verlichting, sla je twee vliegen in een klap. Een verlichte spiegel geeft al behoorlijk wat licht in de badkamer. Maar daarnaast verlicht het ook specifiek de spiegel, waardoor je meer ziet wanneer je bezig bent voor de spiegel. Let bij de aanleg van de badkamer op de elektriciteitsvoorziening (achter de spiegel) die je nodig hebt voor het aanleggen van verlichting.

Weet ons te vinden als je verlichting gaat aanleggen! Bij Bouwmaat hebben we alles voor de vakman onder een dak. Kom naar een van onze vestigingen of bezoek onze webshop.

Deel dit artikel: