Cellenbeton blokken zijn dankzij de unieke eigenschappen zeer populair onder onze klanten. Ook wel bekend als gasbetonblokken of lijmblokken vormen ze de solide basis van menig scheidingswand of voorzetwand in Nederland. Jij hebt ze als professional waarschijnlijk ook regelmatig in je handen. Het is daarom erg interessant om eens dieper in de kenmerken van dit kwaliteitsproduct te duiken. Dat doen we samen met H+H Benelux, die je kent van de cellenbetonblokken bij ons in de schappen. Ze gaan onder andere in op de diverse kwaliteiten van dit product en de bijzondere eisen voor de Nederlandse markt.
H+H kent een rijke geschiedenis die al in 1932 in Denemarken begint. Zo’n twintig jaar geleden krijgt Fredy Wahls de opdracht om H+H Benelux op te zetten. We spreken hem en zijn zoon Peter, die dit jaar de rol van Sales Director van hem overneemt. H+H Benelux levert inmiddels al jarenlang cellenbetonblokken aan Bouwmaat. Fredy: “Ik heb het altijd erg belangrijk gevonden om met betrouwbare partners te werken. Bedrijven die mee willen innoveren en hoogwaardige kwaliteit willen leveren. De samenwerking met Bouwmaat is heel fijn.”
Cellenbeton in de praktijk: Nederland als vreemde eend
De jarenlange ervaring van Fredy in verschillende landen, levert een interessant totaalbeeld van het gebruik van cellenbetonblokken op. “Ieder land heeft zo zijn eigen manier van bouwen, gebaseerd op van oorsprong aanwezige materialen en historie. Nederland kent een unieke positie in Europa. In andere landen wordt constructief gebouwd met cellenbetonblokken. In Denemarken bouwen we gebouwen van acht etages hoog! Hier wordt het nog vooral toegepast voor niet-dragende binnenwanden. Dat zit nou eenmaal in de Nederlandse hoofden,“ zegt Fredy lachend.
Maar ook nog dichter bij huis zijn er verschillen. Fredy: “Dankzij de isolerende eigenschappen wordt het bijvoorbeeld in België ook veel toegepast als koudebrugonderbreking. Iedere aannemer plaatst op de betonnen vloer en het laatste cellenbetonblok onder het plafond, het zogenaamde hydrofobeerde cellenbetonblok als koudebrugonderbreking.”
Dat cellenbetonblokken in Nederland vooral voor binnenwanden worden gebruikt, zorgt ervoor dat maatvastheid voor onze markt essentieel is. Peter legt uit: “Nederland is een heel gevoelige markt. Een stukadoor wil namelijk geen verschil hebben tussen de verschillende blokken in zijn binnenwand. De cellenbetonblokken die je bij Bouwmaat vindt, hebben dan ook een maattolerantie van slechts 0,6 mm. Een ongelofelijke prestatie voor een ruwbouwproduct, wat een cellenbetonblok feitelijk is.”
Handzaam, eenvoudig en snel
Fredy heeft de populariteit van cellenbeton de afgelopen jaren flink zien stijgen, omdat steeds meer vakmensen de voordelen van het werken met het materiaal inzien. “Cellenbeton is zeer makkelijk verwerkbaar. Het is licht van gewicht. De meest gebruikte afmeting, 600x400x100 mm, weegt 17 kilo en is eigenlijk voor iedereen te tillen en te plaatsen.” Peter vult zijn vader aan: “Dankzij de grote lichte blokken, bouw je dus snel een groot oppervlak. Bovendien is een cellenbetonblok makkelijk te bewerken. Je kunt het eenvoudig zagen, zonder dat je daar extra speciaal gereedschap voor nodig hebt.”
Miljoenen luchtbellen, geweldige isolatie
Cellenbeton bestaat uit de natuurlijke grondstoffen: kwartszand, kalk, cement en water en in principe uit miljoenen luchtbellen. Dat laatste zorgt voor een kenmerkende eigenschap van cellenbeton: de hoge thermische isolatie.
Fredy: “Deze luchtbellen houden warmte vast en kou tegen. Het meest verkochte cellenbetonblok in Nederland is de G4/550. Daarmee haal je al een zogenoemde Lambda-waarde van 0,131 W/m.K wat zeer laag is en daarmee staat voor hoge warmte isolatie.”
Hoge geluidsisolerende kwaliteit
De cellenstructuur van cellenbeton heeft ook een gunstig effect op de geluidsisolatie. Deze is ongeveer 2 dB beter dan bouwcomponenten met hetzelfde gewicht van de meeste andere massieve bouwstoffen. Peter: “Met een dikte van100 mm bereik je al een geluidsisolatie die voor de meeste binnenwanden voldoende is. Voor binnenmuren tussen badkamers en slaapkamers moet je aan hogere eisen voldoen. Daarvoor hebben wij onze G6/650 waarmee je 35 dB reductie behaalt en ruim aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet.”
Onbrandbaar en brandvertragend
De brandwerende eigenschappen van cellenbeton zorgen er ook voor dat de keuze steeds vaker op dit materiaal valt. Fredy: “Brandwerendheid van cellenbeton is ingedeeld in de Europese brandklasse A1, wat eigenlijk neerkomt op dat het onbrandbaar is. Een cellenbetonwand van 100 mm heeft bovendien een brandvertraging van 120 minuten. Daarom zie je ook dat het steeds vaker wordt toegepast wanneer bijvoorbeeld een oude fabriekshal wordt omgebouwd naar appartementen.”
Geen schimmel, fijn klimaat
Last but not least, de toepassing van cellenbeton heeft ook een positieve invloed op het binnenklimaat. Fredy: “Cellenbeton houdt geen vocht vast en is daardoor ongevoelig voor vocht en schimmel. Daarom wordt het tegenwoordig veel in badkamers toegepast. Douchewanden maar ook omlijstingen voor een bad worden steeds vaker met cellenbeton gedaan. Je kunt je voorstellen dat het veel gezonder is als je die vervelende schimmels uit je badkamer weert.” “Het is comfort verhogend materiaal. Niet alleen in de badkamer. Van mensen die hun hele huis van cellenbeton hebben gebouwd, zul je horen dat de warmte in huis gelijkmatig is verdeeld en daardoor voor aangenamer wooncomfort zorgt. Het is gewoon een prachtig product, dat breed inzetbaar is”, aldus een glunderende Peter die duidelijk zin heeft om in de voetsporen van zijn vader te treden.
Cellenbeton: het productieproces van H+H
Je hebt ze dagelijks in je handen, maar weet jij hoe cellenbeton tot stand komt? Fredy Wahls van H+H Benelux legt het proces aan je uit: “Cellenbeton wordt in feite gebakken. De grondstoffen zijn zand, kalk en cement. Deze worden gemengd tot een natte grondstof. Hier wordt vervolgens aluminiumpoeder toegevoegd, wat hetzelfde effect heeft als gist bij het bakken van brood.
We werken met mallen van 8x2x1 meter. Deze worden voor de helft gevuld. Gedurende twee uur rijst het product en krijgt het al een bepaalde vastheid. Daarna wordt het gezaagd op de gewenste afmeting. Deze moderne zaagmachines zijn erg belangrijk omdat we hiermee de maattolerantie van 0,6 mm weten te behalen.
Na het zagen start wat in vakjargon ‘autoclaveren’ wordt genoemd. Zo’n 40 mallen gaan een langvormige bakoven in en krijgen bij een druk van 12 bar en een temperatuur van 200 graden Celsius hun uiteindelijke vastheid. Hier blijven ze elf tot veertien uur staan. Daarna gaan de mallen naar de verpakkingsstraat waar ze worden verdeeld in pallets. Deze worden ingeseald en verpakt met H+H-folie. Daarna zijn ze klaar om vervoerd te worden naar jouw dichtstbijzijnde Bouwmaat.
Ik vind dit artikel: