Voordat je gaat stucen is het belangrijk om de juiste voorstrijk te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je het beste resultaat bereikt en je je klant 100% garantie biedt op de klus met KnaufZeker. Frans Vos is productmanager bij Knauf en weet alles te vertellen over voorstrijken.
Waarom gebruik je een voorstrijk?
“Het doel van voorstrijken is dat je een egaal zuigende ondergrond creëert of een betere hechting zodat je stucwerk optimaal kan afbinden en verharden. Een grondeermiddel zoals de Knauf Stuc-primer vormt een filmlaag op de ondergrond. Hierdoor blijft het aanmaakwater langer in de gipsmortel en is de hechting beter. Op een gladde, zwak- tot niet zuigende ondergrond gebruiken we een hechtprimer, deze zorgt voor oppervlaktevergroting waardoor het gips beter hecht op de ondergrond.” Voorstrijken is niet altijd nodig vertelt Frans: “Op stucplaatjes voor plafonds hoef je geen voorstrijk te gebruiken. Op stabiele steenachtige ondergronden die egaal zuigend zijn, kan je werken met grotere laagdiktes en hoef je ook niet voor te strijken.”
Ondergrond herkennen
Op hoofdlijnen zijn er twee soorten ondergronden. Namelijk zuigende ondergronden zoals gemetselde wanden en gladde, zwak- tot niet zuigende ondergronden zoals betonwanden en gipsblokken. Frans vertelt hoe je ze herkent: “Om te kijken of je met een zuigende ondergrond te maken hebt, kun je heel eenvoudig een watertest doen. Hierbij doop je een blokkwast in een emmer water en zet je een streep op de muur. Is het water binnen vijf minuten opgenomen, dan heb je te maken met een zuigende ondergrond. Zit het water na vijf minuten nog steeds op de muur, dan heb je een zwak- tot niet zuigende ondergrond.”
Soorten Knauf voorstrijk
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt. Deze laatstgenoemde hoeft slechts twee uur te drogen in plaats van zes uur zoals de meeste voorstrijken. Verder kun je te maken krijgen met een vervuilde ondergrond door bijvoorbeeld roet of nicotine. Je gebruikt dan een isoleren de voorstrijk, de Knauf Isokontakt. Kijk goed of je de juiste voorstrijk gebruikt. “Stel, je gebruikt de verkeerde voorstrijk op de verkeerde ondergrond dan kan het betekenen dat je gipslaag niet gaat hechten of dat de gipsmortel verbrandt. Dit wil zeggen dat het water te snel onttrokken wordt aan de gipslaag waardoor het gaat verpoederen en het los komt te zitten.”
Kwaliteitsverschillen
Het kwaliteitsverschil tussen diverse merken voorstrijken zit in de hoeveelheid en kwaliteit van de grondstoffen die in het product verwerkt zijn. Een goede voorstrijk is daarnaast vriendelijker voor mens en milieu. De voorstrijken van Knauf zijn voorzien van het EC1Plus keurmerk. Frans legt uit wat dit inhoudt: “Het EC1Plus keurmerk houdt in dat de producten voldoenaan de hoogste emissie eisen. Dit betekent dat de Knauf voorstrijken de laagst haalbare Vluchtige Organische Stoffen bevatten, wat beter is voor de gezondheid.”
KnaufZeker garantie
“De voordelen van het gebruik van voorstrijk zijn dat je een betere verwerking hebt, betere hechting en een mooier resultaat”, aldus Frans. Je verhoogt dus de kwaliteit van je stucwerk. Voor Knauf geldt nog een groot voordeel, namelijk de 100% KnaufZeker hechtingsgarantie. “Je levert topkwaliteit en dat garandeer je ook, want KnaufZeker systemen zijn getest en beoordeeld door onafhankelijke en toonaangevende instituten en voldoen aan alle vereiste keurmerken. Met KnaufZeker ben je verzekerd van technische ondersteuning vanuit Knauf. Je onderscheidt je door een systeemgarantie aan jouw klant af te geven. Het KnaufZeker certificaat kun je downloaden aan je klant geven. Zo heb je meer te bieden en je geeft zekerheid aan je klant.”
Ik vind dit artikel: