Deel dit artikel:

Goed gereedschap is, naast expertise en ervaring, onmisbaar voor iedere vakman. Goed gereedschap maakt niet alleen je tegelwerk nog mooier, maar zorgt er ook voor dat je gemakkelijker, sneller en veiliger kunt werken. Voor een goed eindresultaat bij het zetten van tegels heb je een aantal basisgereedschappen nodig. We zetten ze voor je op een rij.

Het basisgereedschap van een tegelzetter

Tegelsnijder

De meeste tegels die toegepast worden zijn te snijden. Standaard formaat of juist heel groot, voor iedere tegel is er wel een tegelsnijder. Tegelsnijders of tegelsnijplanken kunnen variëren in snijlengte, breekkracht, enkele of dubbele geleiding, eenpuntsbreekmechanisme of mobiel breekmechanisme enzovoort. 

Zorg in ieder geval dat je een tegelsnijder voor de standaardformaten in huis hebt. Aangezien groot formaat tegels steeds populairder worden kan het ook de moeite waard zijn om te kijken naar tegelsnijders die deze formaten aankunnen. 

Meer handige info over soort formaat tegelsnijders en handige tips voor onderhoud vind je in het artikel “Rubi groot formaat tegelsnijders“.

Tip: smeer de as van het snijwieltje

Controleer vóór elk gebruik van de tegelsnijder of het snijwieltje nog soepel loopt – dus niet piept – anders verliest het snijkracht. Als het piept, smeer dan een beetje olie op de as en de geleidestangen. Let op: spray geen vet direct op de tegelsnijder. Anders wordt deze vet en kan vuil zich ophopen.

Tegelsnijders die zijn uitgerust met kogellagers zoals de TZ tegelsnijder hebben geen smering nodig.

Zaagmachine

Natuursteen, harde bouwmaterialen en sommige keramische tegels kun je niet snijden. Hiervoor gebruik je een zaagmachine of een draagbare elektrische diamantzaag.

Tijdens het zagen komt echter wel veel stof vrij. Zorg dus dat je een zaagmachine hebt met aansluiting op stofafzuiging. Sommige machines kun je ook gebruiken om nat te zagen.

tegelzaagmachine

Tip: snel nat zagen

Als je even snel nat wil zagen, kun je een emmer water pakken en hier de pomp met een slang in doen. Let wel op, want na het zagen van 2 tot 3 tegels is de emmer leeg.

Diamantzaagbladen

Gebruik je een zaagmachine, zorg dan dat je kiest voor het juiste zaagblad. Van belang bij je keuze is het materiaal dat je gaat zagen, of je nat of droog zaagt en eventueel de afwerking. Hoe sneller het blad zaagt, hoe minder mooi de afwerking. Als de afwerking niet zo belangrijk is, kies je voor een gesegmenteerd blad, dat zaagt het snelst. Wil je een mooiere zaaglijn, kies dan voor een doorlopende kroon.

Tip: voor gebruik opscherpen

Zaagbladen blijven langer scherp als je ze tussendoor opscherpt met een opschepblok of kalkzandsteen. Maar het is ook slim om vóór het eerste gebruik het zaagblad op te scherpen. Zaagbladen komen niet altijd vlijmscherp uit de fabriek.

diamantzaagblad

Diamantboren

Onmisbaar is ook een borenset. Er zijn immers altijd wel gaten te boren voor leidingen, accessoires enzovoort. Natboren zijn het goedkoopst en geven jet mooiste resultaat. Heb je haast of mag je materiaal niet nat worden, boor dan droog (en stofvrij!!).

Tip: pendelen

Niet alle diamant van de droogboor mag in één keer de tegel raken. Zet de boor dus niet vlak op de tegel, maar houd de boor schuin en maak steeds een pendelende/schommelende beweging. Hierdoor is steeds maar een gedeelte van de boor in aanraking met de tegel. Dit voorkomt het verbranden van de boor.

Mixer

mixer

Bij het kiezen van een mixer zijn een paar zaken belangrijk: het vermogen, het toerental, de garde en de ergonomie. Met een goede mixer kun je comfortabel mixen op de juiste werkhoogte, met stevige handgrepen. Kies voor een mixer met een regelbaar toerental en voldoende vermogen, en een garde die speciaal bestemd is voor het mengen van lijm. Een mixer moet goed in de hand liggen en je moet zo rechtop mogelijk kunnen werken. Verhoog desnoods de ondergrond waarop de emmer staat.

Tip: reinigen van de garde met water en zand

Mix 50% zand en 50% water in een emmer om de de garde te reinigen. Zo is deze snel weer schoon.

Lijmkam

Onmisbaar voor een tegelzetter: een goede lijmkam. Er is geen standaard lijmkam die je voor elke soort tegel kunt gebruiken. Je keuze hangt af van de ondergrond, lijmkeuze, de grootte en het type tegel dat je plaatst. Bepaal allereerst welke maat je moet gebruiken en of je voor een lijmkam met ronde of vierkante vertanding kiest voordat je met het tegelwerk begint. Lees meer over het kiezen van een lijmkam in het artikel ‘Kies stap voor stap de juiste lijmkam’.

lijmkam

Tip:  floating buttering

Werk je met grootformaat tegels? Gebruik dan de floating buttering techniek (dubbele verlijming). Smeer lijmribbels van in een rechte lijn op de achterzijde van de tegel en leg de tegel met de lijmribbel in dezelfde richting als lijmribbels op de vloer om luchtopsluiting te voorkomen.

Levelingssysteem

Met een levelingssysteem, ook wel niveleersysteem genoemd, voorkom je hoogteverschillen tussen tegels onderling.

Er zijn verschillende systemen beschikbaar. Voor alle systemen geldt: zorg voor voldoende lijm. Bij dunne tegels zorgt dit ervoor dat het voetje van de clip de tegel niet beschadigt. Bij dikkere tegels is ook voldoende lijm nodig, want anders werkt het nivelleren niet meer. Voor grootformaat tegels gebruik je hiervoor de floating buttering techniek.

Tip: gebruik de voegenkrabber

Nadat de lijn is uitgehard, kunnen de clips en keggen worden verwijderd door tegen de zijkant aan te slaan of te schoppen. Mochten er onverhoopt toch een aantal clips slecht afbreken, pak dan de heat gun of voegenkrabber, overigens ook handig voor de lijmresten!

Inwasspaan

Voor het inwassen van de voegen gebruik je inwasspanen. Deze zijn verkrijgbaar met fijn (groen) en grof (zwart) celrubber. Hiermee laat je de tegels schoon achter. Er zijn verschillende varianten. Met sommige spanen kun je snel werken, maar blijft er meer materiaal achter op de tegel waardoor je minder snel ziet of de voeg vol zit. Je kunt ook kiezen voor een spaan waarmee je iets minder vlot kunt werken, maar waarbij minder voegsel op de tegels achterblijft. Maak voor jou de juiste keuze!

Spons

Onmisbaar voor het reinigen van de tegels.
Controleer na het inwassen met een vinger op de voeg of deze niet meer plakt en voldoende aangetrokken is. Neem vervolgens een dubbelzijdige spons met weinig (!) water en draai de aanzet op de tegel los. Laat daarna de voeg nu goed aantrekken, zodat de toplaag hard is. Hierna kun je met een spons of een sponsspaan met iets meer water diagonaal over de voegen zelf gaan, zodat deze ook helemaal schoon zijn van losse resten.

Tip: niet met water over voegen

Ga na het inwassen niet nog eens met water over de voegen heen. Hier worden ze juist poreus van, omdat je het voegsel gaat verdunnen. Poreuze voegen kunnen afbrokkelen en zijn een gewilde plaats voor schimmels!

Deel dit artikel: