Even wat knippen, met een zijsnijtang (ook wel: kniptang) is het meestal zo gepiept. Toch is het ene materiaal het andere niet en daarom is er een ruime keuze aan zijsnijtangen. Maar welke tang past nou het beste bij jouw werkzaamheden? We vragen het aan Sem Stam, mede-eigenaar van RURO Gereedschappen. Zijn bedrijf vertegenwoordigt het merk KNIPEX in Nederland en hij kan ons alles vertellen over dit gereedschap.
Al jarenlang een echte tangenspecialist
RURO Gereedschappen is een zogenoemde agenturenfirma en vertegenwoordigt zo een dertigtal merken in de Benelux. Een van deze merken is KNIPEX. Sem steekt enthousiast van wal: “Dit Duitse merk vindt zijn oorsprong in 1880. Vanuit de eigen fabriek, achter het huis van de oud-eigenaar waar ze ooit begonnen zijn, produceren ze meer dan 1.500 verschillende producten. Dit zijn met name tangen, KNIPEX is echt een tangenspecialist. Wat ik mooi vind aan het merk is dat ze alles in eigen huis hebben: de kennis, de machines en dus een eigen fabriek.”
Er zit zo’n 150 jaar aan tang- en fabricagekennis in elke KNIPEX-tang en dat merk je. “Het staat echt voor kwaliteit. Bijvoorbeeld, er verlaat geen enkele zijsnijtang de fabriek voordat er drie keer mee is geknipt. Eén keer op de punt, één keer in het midden en één keer bij het scharnier om te controleren of de snijvlakken recht op elkaar komen. Zo ben je als professional verzekerd van constante kwaliteit. KNIPEX is ook altijd bezig met het verder ontwikkelen van producten. Ze luisteren goed naar de gebruikers. En de tangen die onverhoopt terug worden gestuurd omdat ze stuk zijn gegaan, worden uitvoering geanalyseerd. Daarbij is er veel aandacht voor ergonomie, capaciteit en snijkracht.”
De gevaren van een verkeerde tang
Een zijsnijtang ontbreekt in geen enkele gereedschapskoffer, ziet Sem. Al worden ze niet altijd goed gebruikt. “In welke branche je ook werkt, je zal altijd wel een kniptang op zak hebben. Het is een van de meest gebruikte maar misschien ook wel meest misbruikte gereedschappen. Je ziet het wel eens in de praktijk. Even snel een dikke spijker doorknippen met een tang die er eigenlijk niet voor is gemaakt. Dan kan zo’n tang breken en dan schiet je door. Zeker als je op een ladder staat, wil je dat niet. Als je bovendien elke keer de verkeerde tang pakt, is dat slecht voor je gewrichten en zorgt dat op de lange termijn voor problemen.”
Zeer belangrijk: het juiste facet
Hoe kies je dan de juiste tang? “De eerste vragen zijn altijd: welk materiaal knip je en hoe vaak? Dat bepaalt namelijk welk facet het snijdende gedeelte heeft en daarmee welke tang je kiest. Het facet is als het ware de hoek die de snijdende vlakken van de tang hebben. Zonder facet heb je een hele scherpe hoek waardoor je iets heel vlak kunt afknippen, maar het minder goed kunt gebruiken voor harder materiaal. Een zijsnijtang zonder facet is bijvoorbeeld ideaal voor tiewraps. Die knip je daarmee heel vlak af zonder dat er van die gemene puntjes aan blijven zitten. Maar een tang met zo’n facet is dan weer niet geschikt voor bijvoorbeeld een spijker. Voor het doorknippen van een spijker heb je een breed facet nodig, waarmee je het materiaal als het ware kapot drukt in plaats van snijdt. Bij dikke materialen ga je voor een breed en wat stomper facet.”
De greep die bij je past
Naast het facet, spelen het scharnier, de greep en de lengte een rol in je keuze. “Met een langere arm zul je met het juiste facet in de basis altijd makkelijker kracht zetten. Qua grepen heb je de keuze uit een kale tang, wat je nog wel eens ziet bij ouderwetse moniertangen, een dompelgreep en een tweecomponentengreep van twee verschillende soorten kunststof. Die laatste zijn wat ergonomie betreft een goede keuze, zeker als je vaak moet knippen. Ze voelen wat prettiger aan en je krijgt minder snel blaren en pijn aan je handen. Voor de elektricien hebben we de dompelgreep en de tweecomponentengreep in VDE-geteste versies. Je kijkt natuurlijk ook gewoon wat bij je past. De 160 mm zijsnijtang is qua lengte het populairst. Zelf ben ik een redelijk grote vent en voelt die maat voor mij net niet lekker en ga ik voor ietsje groter.”
Precisiewerk en zacht materiaal
Om een beter beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden, lopen we een aantal soorten tangen met Sem door. “Er zijn onder andere elektronicasnijtangen, dat is echt het hele fijne spul voor als je bijvoorbeeld aan moederborden werkt. Echt precisiewerk.
Dan zijn er ook nog de zijsnijtangen specifiek voor kunststof. Dat zijn tangen zonder facet, waarbij de snijdende delen dus zonder verloop samen komen, recht op elkaar. Met deze tangen knip je naast kunststof zoals tiewraps ook zacht materiaal als dunne koperen draden heel glad af.”
Standaard of het net wat sterkere broertje?
De standaard zijsnijtang is natuurlijk ook onderdeel van het KNIPEX-assortiment. “Dit is eigenlijk het soort zijsnijtang dat elke vakman wel bij zich heeft. Het facet van deze tang zorgt ervoor dat je hem voor veel materialen kunt gebruiken. Je knipt er zachte draden precies mee af maar gebruikt hem ook voor hardere draden en ander stevig materiaal zoals bijvoorbeeld spijkers. De KNIPEX-standaardtang heeft een mooie slanke kop zodat je hem ook kunt gebruiken op wat moeilijk bereikbare plaatsen.”
Bij dit type zijsnijtang heb je ook de keuze om voor de krachtversie te gaan: de krachtzijsnijtang. Deze heeft eigenlijk hetzelfde facet als de standaard zijsnijtang maar het scharnier is verder naar voren geplaatst. “Daardoor zit het dichter bij waar je knipt en is de kracht overbrenging een stuk groter. Als je als elektricien bijvoorbeeld af en toe een kabel door moet knippen, dan kun je eigenlijk wel met de standaard tang uit de voeten. Zit je in het wat algemenere werk en moet je bijvoorbeeld vaker een spijker doorknippen, dan kan het slim zijn om voor een krachtuitvoering te kiezen. Je knipt dan vaker en met een krachtversie doe je dat gewoon net wat makkelijker en werk je ergonomischer. Dit is eigenlijk de ultieme tang voor een generalist.”
X-Cut®, TwinForce® en CoBolt®: innovatie in scharnieren en kracht
XDat KNIPEX volop innoveert bewijzen ze met de X-Cut®, TwinForce® en CoBolt®. Sem licht deze slimme krachtpatsers tot slot nog kort toe. “De X-Cut® is een bijzondere tang. De voorgaande tangen hebben allemaal een opgelegd scharnier. Bij de X-Cut® is deze doorgestoken, een beetje zoals bij een waterpomptang. Hierdoor is hij veel stabieler dan een normale zijsnijtang, kun je hem verder opendoen en ligt het scharnier ook weer dichter bij het snijvlak. Deze hebben we alleen in 160 mm en je knipt er net iets makkelijk mee door dan met een normale snijtang van 200 mm. Compact en sterk dus en door zijn grote bek erg populair bij elektriciens die veel kabels moeten knippen.” Het unieke van de TwinForce® zit hem ook in het scharnier. “Dit is een kracht-zijsnijtang met een gepatenteerde dubbele scharnier. Een innovatie die jaren geleden al is uitgedacht door oud-eigenaar meneer Putsch. Destijds waren er echter nog geen machines om dit scharnier daadwerkelijk te maken. Nu wel en dat levert een uniek dubbelscharnier op waardoor het draaipunt direct op het snijvlak ligt. Je bent minimaal twee keer zo sterk als bij een normale kracht-zijsnijtang. Dit is de sterkste zijsnijtang die je kunt vinden. Je knipt er zelfs staalband mee.”
De KNIPEX CoBolt® is volgens Sem ook een zeer geschikte keuze voor de professionele vakman. “Dit is strikt genomen geen zijsnijtang maar een heel compacte boutenschaar. Als je ergens doorheen moet knippen en het hoeft niet heel netjes, dat is dit de tang die je nodig hebt. Hij is bijvoorbeeld populair bij mensen die vaak haken, waar systeemplafonds aanhangen, moeten knippen. Dat doe je met deze tang zo ontzettend makkelijk. Maar let op, een stuk plastic of een koperen kabeltje knip je met het facet van deze tang dan weer niet makkelijk door.”
Ook lezen
Ik vind dit artikel: