Deel dit artikel:

Om een prachtige en strakke wand te realiseren, heeft Bouwmaat diverse gipsen van Knauf in het assortiment. Welk gips je neemt voor jouw klus is afhankelijk van de ondergrond waar je mee te maken hebt. Bovendien spelen ook de grootte van je oppervlak, de ruimte en de wensen van de klant een rol. Om je een goed beeld te geven van de verschillende gipsen van Knauf, noemen we hier een aantal soorten. En lopen we de fases van stuken met je door. Natuurlijk beginnen we met voorstrijken en eindigen we met verschillende finishers voor het beste resultaat.

 

Voorstrijken is de basis van je stucwerk

De basis van de kwaliteit van je stucwerk zit in het voorstrijken. De voorstrijk vermindert de zuiging van de muur en zorgt voor een uitstekende hechting van het gips op de ondergrond. Gebruik je geen voorstrijk, dan zal het water te snel uit je gips trekken, verbranden, en minder hechten. Om de juiste voorstrijk te kiezen, is het belangrijk dat je als vakman de ondergrond kunt herkennen en beoordelen. Ook het houden aan de voorgeschreven droogtijd van je voorstrijk is belangrijk. Als je vandaag voorstrijkt en morgen aan de slag gaat, zul je zien dat je een fantastische basis voor je stucwerk hebt! Lees meer over voorstrijk en hoe je ondergrond kunt herkennen.

Stukadoren en glad stucwerk

Heb je te maken met een vlakke, gladde ondergrond? Dan ga je voor MP 75, Rotband, Goldband of Goldband Quick. Welke van deze drie je kiest is afhankelijk van je benodigde laagdikte en de oppervlakte van de ruimte.

Extra grote oppervlakte: MP 75

Voor hele grote gladde oppervlaktes kies je MP 75. Dit is een gips dat gemaakt is om met een machine te verwerken. Hiermee kun je heel snel een grote ruimte stukadoren, zoals wanden of plafonds. De minimale laagdikte voor MP 75 is 10 mm.

Knauf RotbandGrote oppervlakte, vanaf 5 mm laagdikte: Rotband

Voor een grote oppervlakte en vlakke ondergrond waar je geen grote laagdikte nodig hebt, kies je voor Rotband, ook wel Roodband genoemd. Je kunt dit handgips gebruiken voor alle steenachtige ondergronden. De minimale laagdikte voor Rotband is slechts 5 mm. Bovendien werk je dit gips ook sausklaar af zonder dat je een finishproduct nodig hebt.

 

Knauf GoldbanGrote oppervlakte, vanaf 10 mm laagdikte: Goldband

Als je juist een dikkere laagdikte nodig hebt voor een grote oppervlakte, kies je voor Goldband. Vanaf 10 mm heeft dit handgips een prachtige verwerking. Dit gips laat zich makkelijk onder de rei zetten en is vrij vet qua verwerking door de fijne vulstoffen, waardoor je hem gladder kunt pleisteren. Goldband is gemaakt om met de hand te verwerken en heeft daarvoor de perfecte eigenschappen. Je kunt het gips gebruiken op alle steenachtige wanden en plafonds binnen. De verwerking gaat overal even soepel, mede dankzij de lange verwerkingstijd.

Knauf Goldband QuickKleine oppervlakte: Goldband Quick

Voor een kleinere klus (tot 10 m²) ga je voor de Goldband Quick. De verwerkingstijd is zo’n 70 minuten en is daarmee twee keer zo snel als de gewone Goldband, MP 75 of Rotband. Goldband Quick kan je gebruiken vanaf 5 mm laagdikte. Dit handgips is heel handig als je een muur glad moet trekken of bijvoorbeeld een toiletruimte moet stukadoren. Je ervaart met dit gips wat meer gemak als je werkt in een kleinere ruimte.

Stukadoren en schuurwerk

Heb je te maken met schuurwerk, dan kies je voor Geelband of Schuurband. Welke je kiest is afhankelijk van je ondergrond: vlak of onregelmatig.

Geelband

Geelband is een hechtschuurgips voor zuigende ruwe minerale ondergronden, je smeert het vanaf 5 mm. Dit product is uitstekend geschikt voor fijn schuurwerk op een vlakke ondergrond.

Schuurband

Schuurband is een handschuurgips geschikt voor een laagdikte vanaf 10 mm. Dit gips is zeer geschikt voor het stukadoren en schuurwerk van een onregelmatige ondergrond. Als je Schuurband hebt afgewerkt hoef je er niets meer aan te doen. Na het drogen is de muur/plafond klaar.

Stukadoren in een natte ruimte

Voor klussen in natte ruimtes, bijvoorbeeld de badkamer, is het van belang een waterafwijzend gips te kiezen. Houd rekening met de ruimte en de afwerking. Kijk bovendien of je het gips binnen of buiten gaat gebruiken.

Knauf Aquastuc

Aquastuc

AquaStuc is een gipspleister met een waterweerbaarheid die zes keer hoger is dan standaard gips. Daarmee is dit gips ideaal voor het stuken in natte ruimtes. Aquastuc heeft een minimale laagdikte van 10 mm nodig. Het is een basis- en afwerkpleister in één, dus je hebt gegarandeerd snel een mooi resultaat. Afwerking met tegels is niet nodig, maar als jouw klant wel voor tegels kiest kun je deze zonder voorstrijk lijmen.

Aquastuc NR 330

Aquastuc NR 330 is een ideaal cementpleister voor badkamers, kelders en garages waar je ook tegels moet aanbrengen. Je brengt een laagdikte aan van 3 tot 30 mm. De cementpleister is al na vier uur overtegelbaar. Daarnaast is deze ook glad af te pleisteren en 100% waterafstotend.

Cementpleister UP 210 W

Ben je op zoek naar een gips dat je zowel binnen als buiten kunt gebruiken? Kies dan voor de Cementplesiter UP 210 W. Dit gips stukadoor je vanaf 10 mm. De cementpleister is waterafstotend en damp-open.

Finishen: perfect eindresultaat

Voor een perfect eindresultaat van wanden en plafonds heeft Knauf diverse dunpleisters. Alle dunpleisters leveren een spiegelglad resultaat op waar je direct overheen kunt schilderen. Welke dunpleister je kiest is afhankelijk van de toepassing. We kijken naar TopFinish, FinishPasta, Fix & Finish, ProFinish en Fill & Finish Light.

Knauf TopfinishVerse gipslagen: TopFinish

TopFinish kun je op vele ondergronden toepassen, maar voor het afpleisteren van verse gipspleisterlagen is deze echt ideaal. De basislaag hoef je niet te schuren of filzen en dat levert je aardig wat tijdsbesparing op. Bovendien heb je slechts een laagdikte nodig van 0 tot 1 mm waardoor je een zeer laag verbruik hebt.

Droge ondergronden: FinishPasta

Wil je binnenin een gebouw een wand of plafond superglad maken? Gebruik dan FinishPasta. Het is een gebruiksklare pleisterpasta met een hoog vullend vermogen. FinishPasta breng je heel eenvoudig en stofvrij aan op droge ondergronden, zoals gipslagen, betonnen ondergronden en gipskartonplaten. Je pleistert in een laagdikte van 0 tot 2 mm en het resultaat is een perfect glad oppervlak.

Blokkenwanden: Fix & Finish

Fix & Finish is een dunpleister die geschikt is voor alle steenachtige ondergronden. Deze kun je ook als blokkenlijm voor cellenbeton en kalkzandsteen gebruiken. Een groot voordeel is dat je de blokken met één materiaal zowel kan lijmen als kan pleisteren. Je bouwt zeer solide blokkenwanden door de hoge hechtsterkte. Je gebruikt een laagdikte van 1 tot 3 mm. Voorstrijken op zuigende ondergronden is niet nodig, dat scheelt tijd!

Alle ondergronden: ProFinish

Voor de meeste ondergronden in huis kun je ProFinish gebruiken. Het is een soepele en dun verwerkbare pleister die smeert als boter. Je pleistert deze toplaag weg tot 0 mm, maar dankzij het hoog vullend vermogen zijn grotere laagdiktes ook geen probleem. In de meeste gevallen is voorstrijken niet nodig. Dat geldt zowel op beton als op sterk zuigende ondergronden als kalkzandsteen en cellenbeton.

Gipsplaten: Fill & Finish Light

Fill & Finish Light is een kant-en-klaarproduct met een soepele verwerking en weinig krimp. Je kunt deze makkelijk uitsmeren tot een dikte van 0 mm. Door de lichte formulering heeft Fill & Finish Light tot 35% meer opbrengst per emmer ten opzichte van vergelijkbare materialen. Je gebruikt Fill & Finish Light voor het vullen van AK- en HRAK-naden van gipsplaten met voegwapening, maar ook voor het finishen van de voegen (klasse B). Ook kan je er een heel oppervlak (klasse A) mee affilmen. Affilmen kan ook op oppervlakken van beton, cellenbeton en oude ondergronden.

Isoleren met Knauf Skin

BuitengevelisolatieWil je klant ook graag zijn of haar huis isoleren? Dat kan met het Knauf Skin-systeem. Zo bied je jouw klant een energiezuinige totaaloplossing. Doordat de gevel aan de buitenkant wordt geïsoleerd, blijft de ruimte in huis gelijk en ervaren zij geen overlast van werkzaamheden. Knauf Skin is zowel in de nieuwbouw als renovatie toe te passen en zorgt voor een hogere isolatiewaarde van het pand. Naast een lagere energierekening levert dit je klant nog meer voordeel op: de woning kan meteen een compleet nieuw uiterlijk krijgen! De gevel kan namelijk naar wens worden afgewerkt, met sierpleisters in diverse kleuren voor een strak uiterlijk, of steenstrips voor een bakstenen uitstraling. Hoe je Knauf Skin aanbrengt, lees je hier.

KnaufZeker

De producten van Knauf staan garant voor topkwaliteit. En door Knauf-producten met elkaar te combineren, ben je verzekerd van de beste prestaties. Deze hechtingsgarantie noemen we KnaufZeker.

Lees meer over KnaufZeker.

Deel dit artikel: