Wanneer jij een nieuw stuk elektrisch gereedschap aanschaft, doe je dat weloverwogen. Het is een aanschaf waar je nog lang plezier van wilt hebben. Je gebruikt het veel, vaak en intensief. Aan elektrisch gereedschap hangt een prijskaartje. Daarom doe je een bewuste keuze waar je nog lang wat aan hebt voordat je kapitalen gaat investeren. Waarop moet je letten bij het kopen van je elektrische gereedschap?
Welk merk kies je?
Welk merk elektrisch gereedschap je kiest, hangt vast en zeker af van je eigen voorkeur die je door de jaren heen hebt ontwikkeld. Je voorkeur voor bepaalde merken is waarschijnlijk heel sterk. Omdat je er vaker mee hebt gewerkt en de voordelen ervan hebt meegemaakt. Niet gek dus dat jij weer voor dat merk kiest bij de aanschaf van je elektrische gereedschap. Bij Bouwmaat kom je een keur aan merken tegen die jou ongetwijfeld aanspreken: DeWalt, Festool, Makita en Milwaukee. Gevestigde namen. En dat kan ook niet anders, want ze draaien al vele decennia mee in de wereld van elektrisch gereedschap.
DeWalt: Raymond E. DeWalt liep begin twintigste eeuw in zijn werk op bouwplaatsen en fabrieken vaak tegen de hoge werkdruk en hoge arbeidskosten aan. Hij bedacht dat bepaalde processen gemakkelijker gemotoriseerd zouden kunnen worden. In 1924 richt hij DeWalt Product Company op in Pennsylvania. De firma vervaardigt dan een universele elektrische houtmachine, bekend onder de naam Dewalt Wonder Worker. DeWalt is nog steeds de naam voor perfect elektrische gereedschap.
Festool: Tot 1999 heette dit merk Festo, gebaseerd op de achternamen van de oprichters Albert Fezer en Gottlieb Stoll. De mannen begonnen hun onderneming in 1925. In het begin hielden zij zich voornamelijk bezig met de reparatie van houtbewerkingsmachines. Door de jaren heen ontwikkelden ze divers elektrisch gereedschap met in 1927 de draagbare elektrische kettingzaag en in 1930 de handcirkelzaag. In 2000 krijgt het elektrische gereedschap de naam Festool. Een bekende naam voor vakmanschap en kwaliteit.
Makita: Makita is een Japanse bedrijf en opgericht in 1915. Het merk staat voor kwalitatief hoogwaardig elektrisch gereedschap. Circa 500 ingenieurs zijn elke dag bezig met het verbeteren van bestaande producten, ontwikkelen van nieuwe elektrische gereedschappen of technieken en het produceren van oersterke apparaten. Niet voor niets heeft dit merk een groot assortiment aan accu- en elektrische gereedschappen.
Milwaukee: Milwaukee is in 1924 te Wisconsin opgericht door A.F. Siebert. Hij produceerde de eerste lichtgewicht handboormachine. Het bedrijf Milwaukee doet zijn reputatie als innovator eer aan door in 1949 een haakse boormachine en in 1951 met de eerste draagbare elektrische metaalzaagmachine te introduceren. Nog steeds een perfect merk voor professioneel en betrouwbaar elektrisch gereedschap.
En de prijs?
Een goed stuk elektrisch gereedschap kost geld. Dat is zeker. Maar het is een investering die hoort bij jouw ondernemerschap. Kies je gereedschap bewust. Vergelijk en bekijk meerdere opties. Bouwmaat geeft je advies. Kom langs op een van onze vestigingen om het gereedschap te bekijken. Kijk voor achtergrondinformatie ook op onze website. Daarnaast vind je op Youtube filmpjes over de merken elektrisch gereedschap die wij in onze bouwmarkt voeren. Hier kom je meer te weten over de functies van jouw favoriete elektrische gereedschap. Zo weet je zeker dat je een verantwoorde keuze maakt en je geld goed investeert.
Kwaliteit
Van de topmerken die wij bij Bouwmaat voeren weet je zeker dat het de kwaliteit is die je zoekt. Immers, de betreffende merken kunnen terugzien op vele jaren van ontwikkeling en innovatie. Gevestigde merken die niet meer weg te denken zijn voor jou als vakman. Wanneer je een gevestigd professioneel merk kiest, weet je zeker dat je kwaliteit in handen hebt. Eventueel kijk je op de onafhankelijke site van Kieskeurig. Hier worden elektrisch gereedschap en merken vergeleken.
(Her)keuringen en onderhoud
Belangrijk om te weten. Handgereedschap moet vóór gebruik voorzien zijn van een keuringssticker. Deze sticker vermeldt de datum waarop het betreffende elektrische gereedschap opnieuw gekeurd moet zijn. Laat periodieke (her)keuringen altijd door een onderlegd persoon uitvoeren. Gebruik jij je elektrische handgereedschap intensief? Dit bepaalt mede de mate van onderhoud en (her)keuring. Hoe het precies zit, is vastgelegd in de NEN 3140 Laagspanningsinstallaties, bepalingen voor veilige werkzaamheden, inspectie en onderhoud.
CE-markering
Elektrisch gereedschap moet voorzien zijn van een CE-markering. De producent geeft hiermee aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende (veiligheids)regels binnen de Europese Economische Ruimte (EER). CE is de afkorting van Conformité Européenne en betekent: ‘als in overeenstemming met de Europese regelgeving’. Deze markering bevordert de vrije handel binnen de EER en verhoogt eveneens de veiligheid. Zorg er dus voor dat je elektrisch gereedschap met de juiste keurmerken aanschaft.
Meer lezen
Ik vind dit artikel: