GereedschapKlussenMateriaal en gereedschap

De waterpas: tips bij keuze en gebruik

Deel dit artikel:

De waterpas is een veel geziene gast op de klus. Het is een precisiemeetinstrument waarbij het erg belangrijk is dat je erop kunt vertrouwen en dat hij jarenlang meegaat. Kees Scherpenzeel is Sales Manager Benelux bij meetinstrumentenfabrikant Sola. Met zijn 40 jaar ervaring is Kees een prettige vraagbaak als het om meetinstrumenten gaat. Hij vertelt je waar je naar moet kijken als je een nieuwe waterpas koopt en geeft handige tips voor het gebruik.

DE JUISTE WATERPAS VOOR JOU: EEN CHECKLIST

  • Kies de lengte die past bij jouw werkzaamheden
  • Controleer het profielgewicht
  • Check de meetnauwkeurigheid (standaardtolerantie en omslagtolerantie)
  • Kijk of je de libel makkelijk kunt aflezen
  • Kijk wel verder dan dat: hoe robuust is het glas, is de vloeistof kleurecht en antistatisch?

Sola is al meer dan 70 jaar een specialist in meten en markeren. Het is een Oostenrijks familiebedrijf dat wereldwijd actief is in 70 landen. Kees vertelt met gepaste trots over de fabrikant waar hij al zo lang werkt: “Ons productaanbod omvat meer dan 1.500 artikelen, van waterpassen tot meetwielen. De producten worden geproduceerd in onze eigen fabriek in Oostenrijk of in fabrieken waar we al tientallen jaren mee samenwerken. Zo is de kwaliteit verzekerd. We maken onze producten echt voor de vakman én betrekken deze vakmannen dan ook bij onze innovaties. Simpelweg door ze te vragen waar ze nou echt op zitten te wachten. Zo kom je tot het beste resultaat. Dit leverde onder andere onze gepatenteerde FOCUS-libel op. Simpel gezegd hebben wij geen streepjes maar vlakjes waartussen het luchtbelletje loopt waardoor je veel beter ziet wat je meet!”

Kees Scherpenzeel van Sola

De juiste lengte

Waar moet je als vakman op letten als je een waterpas koopt? “Allereerst moet de prijs niet bepalend zijn voor je keuze. Vooral als het voor je vak is. Ga voor gebruiksgemak en optimale nauwkeurigheid. Uiteraard stem je de waterpas af op het werk dat je doet. Daarbij heb je onder andere keuze in de lengte, wat natuurlijk afhankelijk is van het oppervlak dat je moet meten. Kleine oppervlakten doe je met een korte waterpas, grote oppervlakten met een lange waterpas. Een aanrecht van 60 x 300 cm kun je wel dwars meten met een 50/60 cm waterpas maar niet in de lengte. Daarvoor gebruik je een waterpas van circa twee meter. Het is daarom dus ook niet ongebruikelijk dat je als vakman meerdere waterpassen hebt.”

Libel waterpas

Robuust en duurzaam materiaal

Dagelijks gebruik in onze sector vereist degelijk materiaal. Dat geldt ook zeker voor een waterpas. “Het profiel moet robuust zijn. Je kunt dit checken aan de hand van het profielgewicht, wat eigenlijk minimaal meer dan 620 gram per meter moet zijn. Door de wanddikte die hierbij hoort ben je doorgaans verzekerd dat jouw waterpas tegen een stootje kan en niet direct een afwijking vertoont.” Daarnaast valt of staat de kwaliteit van je waterpas uiteraard met het niveau van de libel. “Kijk of deze helder van kleur is en of hij voor jou groot genoeg is om af te lezen. Check de kwaliteit van het glas, dat moet helder blijven en slagvast zijn zodat het niet breekt. De kleurechtheid van je vloeistof in je libel is ook belangrijk. Als je lang met een waterpas doet, kan die vloeistof zijn kleur verliezen en doorzichtig worden, dat meet niet zo prettig. Het is dus handig als je vloeistof goed bestand is tegen uv-licht.
Nog een tip: ga voor antistatische vloeistof in je libel. Als je in de winter meet, met kunststof zolen aan, ben je soms statisch geladen en kun je de libel met je vinger bewegen en de meting beïnvloeden. Met antistatische vloeistof is dat verleden tijd.”

Meetnauwkeurigheid

Een ander belangrijk punt is de meetnauwkeurigheid. Het valt Kees op dat heel veel vakmannen zich daar onbewust van zijn. “Als je zuiver wil meten is het toch echt heel belangrijk. De nauwkeurigheid van je waterpas valt of staat met de zogenoemde tolerantie van je libel. Waterpassen in het topsegment hebben een tolerantie van slechts 0,3 mm per meter bij een normale meting, dat wil zeggen als de je standaardpositie gebruikt. Pas je een waterpas op zijn kop toe, dus bij een meting vanaf de onderkant, dan noem je dat ook wel per omslag. Bij veel waterpasfabrikanten staat de standaardtolerantie aangegeven op de waterpas. Bij Sola-waterpassen geldt dit ook voor de tolerantie per omslag. Deze is 0,5 mm per meter en dat is echt heel hoogwaardig.”

Schoon en juist gebruik

Kees sluit af met een aantal tips over het onderhoud en gebruik van waterpassen. “Kies bij voorkeur voor een ononderbroken meetvlak waarbij vuil minder kans krijgt om aan je waterpas te blijven zitten. Op een waterpas van 60 cm kan een zand- of cementkorreltje al zorgen voor een 1 of 0,5 mm verschil over een hele meter. Houd je waterpas schoon en zuiver. Vuil aan je waterpas zorgt voor onnauwkeurige metingen. Daarnaast zie ik in de praktijk ook nog wel eens dat een waterpas voor andere zaken wordt gebruikt dan waar hij eigenlijk voor is bedoeld. Even een pallet verzetten of een kast oplichten om er iets onder te zetten. Daarom is mijn laatste tip wel: een waterpas is een precisie-instrument om mee te meten, gebruik het daar ook alleen voor.”

Sola waterpassen
Deel dit artikel: