Asbest als kans voor de vakman? Met de nieuwe regel dat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn, zou je dat zo kunnen zien. Vanaf dat jaar geldt voor dergelijke daken een officieel verbod. Werken met asbest (lees het verwijderen) vraagt echter zorgvuldigheid. En je mag het niet zonder certificaat doen. Zelf niet gecertificeerd? Richt je dan op werkzaamheden die na verwijdering moeten plaatsvinden.
Sinds de jaren zeventig is het gebruik van asbest langzaam teruggedrongen. Het totaalverbod op werken met asbest kwam pas in 2005. Met nu dus de meeste recente ontwikkeling: alle asbestdaken moeten worden verwijderd. Meteen stress, omdat je eens met asbest hebt gewerkt, is niet nodig. Pas na langdurig werken met asbest loop je een risico*.
Gecertificeerde asbestverwijderaars
Feit is wel dat alleen gecertificeerde asbestverwijderaars asbest mogen verwijderen. Daarnaast is toestemming van de gemeente een vereiste. Echter, alleen als asbest vrij kan komen, moet het worden verwijderd. De daken zijn nu als risico benoemd, omdat door weer en wind vezels los kunnen raken.
Subsidieregeling voor daken
Verwerkt in cement of op plekken waar je nooit bijkomt, kan je het laten zitten.
Let op, want verkeerd verwijderen is gevaarlijker dan laten zitten! Om de drempel van vervangen te verlagen, is een subsidieregeling voor daken van 35 m² geïntroduceerd. Goed om te weten en je klant op te attenderen. En vergeet niet: verwijderen van asbest levert negen van de tien keer een nieuwe klus op!
Twijfel of ergens asbest is verwerkt? Kijk op de asbestwegwijzer waar in huizen allemaal asbest kan zitten.
*Asbest is de verzamelnaam voor mineralen die zijn opgebouwd uit heel kleine, naaldachtige vezels. De vezels kunnen makkelijk worden ingeademd. In het lichaam kunnen ze kanker of stoflongen veroorzaken.
Ik vind dit artikel: