Het renoveren van een oud toilet of het realiseren van een nieuw toilet kun je in een aantal klussen opdelen. In deze delen worden een aantal slimme artikelen gebruikt, die je kunnen helpen om deze klus efficiënter en beter uit te voeren. In dit artikel een overzicht van de stappenplannen, voor het gemak met video.
Deel 1 Airbase lichtgewicht vloermortel storten
Deel 2 Bouwmaat inbouwreservoir plaatsen
Deel 1 Airbase lichtgewicht vloermortel storten
Hieronder het stappenplan voor het storten van Airbase lichtgewicht mortel op een houten vloer.
- Voorbereiding
Leg voor je start eerst een laag folie op de vloer. Bevestig daarna de randisolatiestrook langs de wanden. Deze zorgt ervoor dat de mortel niet aan de wanden hecht en er geen spanning ontstaat bij krimp of uitzetting.
- Water afmeten
Meet in een maatbeker voor één zak AirBase® 2,3 liter schoon water af. Deze hoeveelheid is belangrijk om de mortel goed te kunnen verwerken. Giet het water vervolgens in de mengkuip.
- Airbase toevoegen
De zak AirBase® is heel snel te openen zonder gebruik van een mes. Daarna stort je de zak in de mengkuip. Je zult merken dat hier nagenoeg geen stof bij vrijkomt.
- Mengen
Meng het geheel met bijvoorbeeld een Collomix Xo6-R mixer tot één geheel. Meng goed door!
- Storten en verdelen
Stort de kuip vervolgens leeg op de met folie bedekte vloer. Verdeel en verdicht het met behulp van een rei en vloerspaan. Doe dit in één keer met een minimale laagdikte van 45 mm. Gebruik hiervoor uiteraard ook een waterpas.
Let op! AirBase® bevat een snel afbindend cement en verhardt binnen 30-45 minuten bij 20 °C. Bij lage temperaturen heb je meer tijd, bij hogere temperaturen minder.
Deel 2 Bouwmaat inbouwreservoir plaatsen
- Afvoer monteren
Monteer allereerst de afvoer van het toilet. Dit kan met behulp van Martens PVC-lijm of door middel van een manchetmof.
- Afvoerbocht plaatsen
Plaats de afvoerbocht en klik deze vast met de bijgeleverde bevestigingsklem. Om de positie van de bevestigingspunten te bepalen, schuif je het frame met de bocht in de manchetmof die je net hebt geïnstalleerd.
- Hoogte vaststellen
Zet het inbouwreservoir op de juiste hoogte vast. Doe dit aan de hand van de indicatie op het frame en controleer of het frame waterpas staat.
- Plaats frame
Teken de bevestigingspunten af en verwijder daarna het frame zodat je de gaten kunt boren. Plaats vervolgens het frame en de afvoer opnieuw. Zet het frame vast en controleer weer of alles waterpas staat.
- Waterleiding installeren
Nu is het tijd voor de waterleiding. Gebruik voor de waterleiding de Uponor Uni Pipe Plus. Knip de leiding op de juiste lengte met de speciale kniptang. Voor de verbindingen gebruik je de Uponor S-Press perskoppeling. Steek de waterleiding in de koppeling en controleer door middel van het controle- venster op de pershuls of de leiding op de juiste diepte in de koppeling is gestoken. Pers de koppeling op de leiding met een perstang met de juiste persbek. Wanneer de persing goed is uitgevoerd kun je de gekleurde folie verwijderen van de koppeling.
Als je meer wilt weten over het installeren van een waterleiding, lees dan het artikel “Zo monteer je de Uponor S-Press PLUS” of “Leidingwerk: perskoppelingen installeren in 4 stappen“. - Afwerking
Monteer de flexibele slang met perskoppeling aan de watertoevoer en plaats de beschermplaat. Bevestig tenslotte de speciedeksels.
Deel 3 Vidiboard toiletombouw opbouwen
- Op maat maken
De toiletplaat heeft vooraf aangebrachte uitsparingen voor zowel toiletafvoer, wateraanvoer en draadeinden waarop de toiletpot wordt bevestigd. In dit voorbeeld is de standaardplaat van 120×130 cm (VIDIboard PRO-T20) gebruikt omdat er ook een omkokering voor de afvoerleiding is gemaakt. Pas eerst de plaat op het toiletframe en teken de delen af die verwijderd moeten worden. Snijd of zaag de plaat vervolgens met behulp van een mes, multitool, handcirkel- of decoupeerzaag op maat.
- Positie bedieningspaneel bepalen
Bepaal de positie voor de uitsparing voor het bedieningspaneel en snijd of zaag die daarna uit. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Fein Multimaster.
- Lijmen
Lijm met behulp van de VIDI®fix PRO- ALK 310 afdichtings- en lijmkit de toilet- plaat op het frame van het inbouwreservoir. Voorzie het frame van een ril kit en druk vervolgens de toiletplaat tegen het frame.
- Plaat vastschroeven
Schroef de VIDIboard PRO plaat met de bijgeleverde zelftappende schroeven (eventueel voor- boren) en metalen rozetten vast. Gebruik hiervoor minimaal zes schroeven en monteer die minimaal 20 mm vanaf de rand. Schroef ze vast tot de bovenkant van de rozetten gelijkligt met het opper- vlak van de toiletplaat.
- Pasplaten op maat snijden en lijmen zijkant en bovenzijde
Nu is het tijd om de pasplaten op maat te snijden of zagen. Vervolgens gebruik je deze om de zijkanten en bovenzijde van de ombouw te creëren. Deze lijm je vast met de VIDI®fix kit.
- Pasplaten op maat snijden en lijmen omkokering
Opnieuw snijd of zaag je de pasplaten op maat. Dit keer om een omkokering te realiseren. Daarvoor gebruik je ook een 50×50 mm montagestrook om een stevige hoek te maken. Lijm de pasplaten en de montagestroken met de VIDI®fix kit in elkaar en fixeer het geheel met de kunststof schroeven. Vervolgens voorzie je de kanten van VIDI®fix kit zodat je de koker tegen de wand kunt lijmen.
- Aanbrengen weefselgaasband
Tot slot breng je op alle voegen en naden zelfklevend PRO-WGB 100 weefselgaasband aan. Houd er rekening mee dat je een cementgebonden poederlijm (bijvoorbeeld ARDEX X7G+) gebruikt voor het verlijmen van de tegels op de toiletplaat!
Deel 4 Betegelen met Ardex
- Voorstrijken
Voordat met het tegelen gestart kan worden, is het eerst tijd om de wanden en AirBase® lichtgewicht dekvloer voor te strijken. ARDEX P52 voorstrijkconcentraat bindt de reststof van poederende ondergronden. Het voorkomt dat de ondergrond een deel van het vocht uit de lijmlaag opneemt, zodat de tegellijm beter hecht. Verdun de ARDEX P52 met water en breng het met een blokkwast aan op de wanden en de vloer.
Let op: de mengverhouding verschilt per ondergrond. Voor de AirBase® dekvloer meng je 1 deel P52 op 5 delen water. Voor de wanden is de mengverhouding 1 deel P52 op 3 delen water. De VIDI®board platen van de toiletombouw hoef je niet voor te strijken.
- Afdichten
Het toilet wordt in de badkamer geplaatst. Daarom dichten we de aansluiting tussen de wand en de vloer af met ARDEX S1-K afdichtingspasta in combinatie met ARDEX SK 12 TRICOM afdichtingsband. Breng met bijvoorbeeld een blokkwast de eerste laag S1-K pasta gelijkmatig aan op de onderzijde van de wand en op de aansluiting met de vloer. Druk de SK TRICOM 12 afdichtingsband in de pasta en strijk het geheel glad met een bandtroffel. Gebruik voor de hoekaansluitingen de speciaal daarvoor verkrijgbare binnen- en buitenhoeken. Laat dit circa 2 uur drogen voor je de tweede laag over de afdichtingsband aanbrengt. Dit moet minimaal 12 uur drogen voordat je kunt betegelen.
- Mengen en mixen
ARDEX X7 G PLUS flexibele poederlijm op cementbasis is geschikt voor zowel het betegelen van wanden als vloeren, ook met grootformaat tegels. De lijm is zuinig in gebruik en heeft een lange verwerkingstijd. Je kunt ARDEX X7 G PLUS gebruiken voor het verlijmen van de meeste tegelsoorten én gips- en isolatieplaten. Meng een zak van 25 kg ARDEX X7 G PLUS met ongeveer 10,5 liter schoon water. Mix dit in een schone emmer met een Collomix Xo6R mixer voorzien van een KR mengstaaf tot een klontvrije, smeuïge mortel. Laat dit maximaal 1 minuut rusten en meng het daarna nog één keer goed door. De mortel is bij 20°C circa 5 uur lang te verwerken.
- Lijm aanbrengen en wandtegels plaatsen
Voor de wand gebruiken wij witte wandtegels van 25 x 50 cm. Op de vloer verlijmen we de 45 x 45 cm Brugge Noir (zie ook stap 6). Breng de lijm aan met een Rubi lijmspaan; let op dat de vertanding past bij de tegel en ondergrond. Om zowel de wand als de vloer vlak te maken, gebruik je het Rubi Delta Levelling systeem. Wij passen de 2 mm clips toe. Steek deze onder de tegels en plaats de kunststof keggen. Met behulp van de tang geef je de nodige druk, zodat de tegels vlak komen te liggen. Om groot formaat tegels te tillen en te plaatsen is een Rubi tegeldrager een handig hulpmiddel. Met de Rubi TZ tegelsnijder snij je ze op maat: deze heeft een breekkracht tot maximaal 1500 kg en snijdt grootformaat tegels met een dikte tot 21 mm.
- Hoeken afwerken met profielen
De witte Schlüter Trendline tegelprofielen zijn mat gepoedercoat en krasvast. Hiermee werk je de hoeken van de toiletombouw en afvoerkoker fraai af. Het profiel heeft een gepatenteerd voegenribje, waardoor je naast de tegelrand altijd voldoende ruimte hebt om te voegen. Voor het mooiste resultaat zaag je de verstekhoeken in het profiel met een fijngetande metaalhandzaag en verstekbak. Doe je het liever met een machine? Gebruik dan een haakse slijper met een dun zaagblad. Let er wel op dat het zaag- blad, het profiel en de coating niet te heet worden. De coating kan hierdoor verkleuren of zelfs verbranden.
- Verlijmen en plaatsen vloertegels
Na de wandtegels en de tegelprofielen, is het nu tijd voor het verlijmen van de Brugge Noir vloertegel. Dit gebeurt op dezelfde wijze als bij de wandtegels. Laat de lijm drogen en verwijder daarna de keggen van het Rubi Delta Tile Levelling systeem. Dit doe je door ze eenvoudig weg te schoppen of met een rubber hamer voorzichtig weg te tikken. De keg breekt aan de onderkant af, zodat er gevoegd kan worden.
Het stappenplan voor betegelen met Ardex kun je hier in een uitgebreidere versie vinden
Deel 5 Voegen en kitten met Ardex
Voegen afwerken
De cementgebonden ARDEX G10 Premiumvoeg biedt een optimale kleurstabiliteit en is water- en vuilafstotend. Dit voegmiddel is zeer eenvoudig te verwerken, heeft een lange sponsstijd, een hoog vullend vermogen en stijft niet op tijdens het voegen. Wij gebruikten de kleur ‘cementgrijs’ voor de wand en voor de vloer ‘antraciet’. Meng 5 kg ARDEX G10 met circa 1,7 liter water tot een egale massa. Vul de voegen met een Rubi Superpro rubberen voegspaan en spons ze af met de Rubi sponsspaan. Gebruik een aparte spons voor de wand en vloer.
Ik vind dit artikel: