Gevels zijn lang niet altijd uit steen opgebouwd. Bij een aanbouw wordt bijvoorbeeld veelvuldig gevelbekleding toegepast. Dit kan bestaan uit karakteristieke houten delen, of gewoon vuren delen. De verschillende soorten houten gevelbekleding hebben veelal één ding gemeen; de delen moeten regelmatig geschilderd worden. Of in het geval van renovatie zelfs compleet worden vervangen.
Kiezen voor kunststof gevelbekleding
Tegenwoordig wordt daarom vaak kunststof gevelbekleding toegepast. Dit type bekleding is duurzaam en onderhoudsarm: slechts af en toe een sopje is al genoeg. Het grote voordeel is dat je niet meer hoeft te schilderen. Maar er zijn meer redenen om voor kunststof gevelbekleding te kiezen. Het is bijvoorbeeld in veel kleuren en structuren verkrijgbaar. Daarnaast is het slag- en stootvast en wordt er een lange garantie op gegeven. Kunststof gevelbekleding is ook een slimme keuze voor het milieu, het scheelt namelijk houtkap, verf en ander afval.
Protex®: duurzaam en veelzijdig
Er zijn diverse soorten kunststof gevelbekleding op de markt. Eén daarvan is Protex®. Dit type heeft de uitstraling van hout en wordt verwerkt als hout, maar heeft de duurzaamheid van kunststof gevelbekleding. Het bestaat uit een bruin gekleurde massieve kern, die voorzien is van luxe Renolit folie. Protex® is verkrijgbaar in tien verschillende kleuren en andere kleuren zijn in overleg beschikbaar. De kleurechtheid wordt 10 jaar gegarandeerd en er is zelfs 20 jaar garantie op het materiaal. De productie vindt volgens de belangrijkste milieustandaard (ISO 14001) plaats en de kunststof delen zijn volledig recyclebaar. Protex® is uitgevoerd in een zogenaamd ‘sponningmodel’. Hierdoor kan het product zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd.
Stappenplan
Zo plaats je eenvoudig de kunststof gevelbekleding van Protex®.
Stap 1: Voorbereiding
Zorg allereerst voor een goed uitgelijnd regelwerk met een hart-op-hart afstand van maximaal 30 cm. Let erop dat er voldoende ventilatie en luchtdoorstroming is en monteer het ventilatieprofiel tegen ongedierte. De spouw tussen Protex® en de achterconstructie moet minimaal 20 mm zijn. Bevestig vervolgens het startprofiel waterpas op het regelwerk.
Zaag het kunststof deel van het eindprofiel op maat en monteer dit langs het kozijn. Doe dit ook met het kunststof deel van het hoekprofiel. Nadat de lekdorpels op maat gezaagd zijn, monteer je die onder en boven het raamkozijn.
Stap 2: Montage
Meet de lengte van het benodigde Protex® deel op en zaag het af. Gebruik hiervoor een fijne vertanding en let op de zaagrichting om kartelranden aan de zichtzijde te voorkomen. Plaats het eerste deel op het startprofiel en schroef of nagel het deel vast in de groef. Hierdoor wordt de bevestiging onzichtbaar. Voorboren is niet nodig. Gebruik alleen de voor Protex® geschikte schroeven of nagels met kop. Verwijder de beschermfolie en controleer op eventuele gebreken.
Herhaal de eerdere stappen totdat de gehele gevel is afgewerkt. Let erop dat de tong en de groef van de delen over de gehele lengte volledig in elkaar zitten. Zijn alle delen gemonteerd? Tik dan met een rubberhamer de aluminium eind- en hoekprofielen in de eerder gemonteerde kunststof profielen.
Stap 3: Afwerking zonder hoekprofiel
Door het gebruik van hoekprofielen krijgt de gevelbekleding een strakke en moderne uitstraling. Het is echter niet noodzakelijk om een hoekprofiel te monteren. Voor een andere uitstraling werk je de kopse kanten af met kantenlak en monteer je de Protex® delen zoals eerder beschreven. De gevelbekleding ziet er nu meer uit alsof er echt hout is gemonteerd.
Stap 4: Dilatatie
De Protex® delen zijn maximaal zes meter. Het kan nodig zijn om met een dilatatievoeg te werken. Doordat Protex® massief is, kan het zonder koppelstukjes gemonteerd worden. In deze situatie is ervoor gekozen om de voegen esthetisch met het kozijn te laten uitlijnen.
Ik vind dit artikel: