Er zijn verschillende manieren om een nieuwbouwwoning of bestaande woning te verwarmen. Tegenwoordig wordt er in plaats van radiatoren vaak vloerverwarming toegepast, omdat het vele voordelen heeft. Er zijn systemen die werken met warm water en systemen met elektriciteit. Elk type vloerverwarming heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Wat is de beste keuze?
Hoofd- of bijverwarming?
Als vloerverwarming wordt toegepast als hoofdverwarming, dan zijn radiatoren niet meer nodig. Als bijverwarming levert vloerverwarming te weinig vermogen om de hele ruimte volledig te verwarmen. Een stenen vloer is hierdoor net aan behaaglijk. Er moet in dat geval dus extra verwarming worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld in de vorm van radiatoren.
Waarom kiezen voor vloerverwarming?
Vloerverwarming heeft vele voordelen:
- Het is een energiezuinige oplossing en uitstekend te combineren met hernieuwbare energiebronnen
- De stralingswarmte wordt over een groot oppervlak afgegeven en is aangenaam
- Het is een betrouwbaar en beproefd product
- Het systeem is onzichtbaar en biedt daardoor architectonische vrijheid voor de inrichting van de ruimte
- Vloerverwarming kan ook in bestaande woningen worden toegepast
- Gunstig voor mensen met bijvoorbeeld een stofallergie
Soorten vloerverwarming
Er zijn verschillende soorten vloerverwarming, geassocieerd met de manier van verwerken:
Elektrisch
Elektrische vloerverwarming wordt onder andere geleverd op dunne kabelmatten. De matten kunnen in natbouw worden toegepast door ze bijvoorbeeld in de tegellijm te leggen. Voor droogbouw zijn matten in aluminiumfolie (bijv. Magnum Heating Microfoil) geschikt, die over de bestaande dekvloer worden uitgerold. Deze matten zijn ultradun en hierop kan laminaat of parket gelegd worden. Voor de installatie is geen specifiek gereedschap nodig.
De eigenschappen van elektrische vloerverwarming zijn:
- De installatie is schoon en eenvoudig en de installatiekosten zijn laag.
- Het systeem kan over bestaande vloeren worden gelegd.
- Het wordt veelal in kleine ruimtes toegepast.
Natbouw
Slangen op netten of Lewis® zwaluwstaartplaten
Dit type wordt in cement geplaatst en kan worden toegepast wanneer er nog geen cementdekvloer aanwezig is in de woning. De vloerverwarmingsslangen worden op gegalvaniseerde netten geknoopt. Langs de wanden worden kantstroken aangebracht, zodat de vloer kan uitzetten. De slangen kunnen ook op Lewis® Zwaluwstaartplaten gemonteerd worden. Daarbij moeten de platen niet vastgezet worden, maar los op de draagconstructie worden gelegd. In verband met krimp en kruip die optreden bij wisselende temperaturen, moet er ruimte worden gehouden tussen de vloer en de wand.
De eigenschappen van dit type zijn:
- Geschikt voor nieuwbouwwoningen, vanwege de benodigde inbouwhoogte van 16 tot 20 centimeter.
- Bij gebruik van isolatiefolie onder de netten wordt de vloer sneller warm.
Infrezen natbouw
Bij dit type worden er sleuven in de bovenkant van de bestaande cementdekvloer gefreesd, deze hoeft dus niet verwijderd te worden. Door het infrezen is er geen extra opbouwhoogte nodig. Hierdoor hoeven de deuren niet ingekort te worden en hoeft de hoogte van het keukenblad tot aan de vloer ook niet te worden aangepast.
De eigenschappen van ingefreesde vloerverwarming zijn:
- Snelle opwarming omdat de slangen zich aan bovenkant van de topvloer bevinden.
- Weinig warmteverlies.
- Door stofafzuiging is er minder overlast van stof in het gehele huis.
- Hoofd- of bijverwarming kan eenvoudig bepaald worden door de onderlinge afstand van de slangen aan te passen.
Droogbouw
Wat is droogbouw?
Bij droogbouw vloerverwarming worden bij de aanleg/installatie van vloerverwarming geen natte producten zoals zandcement, beton, anhydriet etc. gebruikt. Droogbouwsystemen worden hoofdzakelijk toegepast voor houtskeletbouw, renovatie en verbouwen, maar ook voor vloeren waar geen ruimte is voor een zandcementdekvloer (bijvoorbeeld oude huizen met een houten ondervloer).
De verwarmingsbuizen worden in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen geplaatst. Bijvoorbeeld Knauf Brio platen.
Noppenplaten
Bij dit systeem worden noppenplaten op de vloer gelegd. In deze noppenplaten wordt vervolgens de verwarmingsslang geduwd, waarna er een egalisatie vloeivloer overheen wordt gestort. Voor dit type zijn er diverse uitvoeringen en opbouwhoogtes beschikbaar. Met Uponor Minitec is een minimale opbouwhoogte van 1,5 cm mogelijk.
De eigenschappen van noppenplaten zijn:
- Geschikt voor renovatie; toepasbaar in huizen met een beperkte vloeropbouw.
- Kan over bestaande vloeren heen worden gelegd.
- Lage montagekosten.
- Snelle opwarmtijden door direct contact met de topvloer.
Infrezen droogbouw
Ook bij droogbouw kun je infrezen. Dit gebeurt dan in voorgevormde platen. De verwarmingsbuizen worden hier dan ingelegd en uiteindelijk wordt het geheel afgedekt met de vloerafwerking naar keuze, zoals bijvoorbeeld laminaat.
Meer over infrezen droogbouw kun je lezen in de artikelen Knauf Brio: snel een strakke droge dekvloer en Stappenplan Knauf Brio Dekvloer
Ik vind dit artikel: