Je hebt een nieuwe klus. Een woning isoleren. Natuurlijk weet je hoe je deze klus aanpakt, vakman als je bent. Maar wat back-up van jouw favoriete bouwmarkt is altijd handig. Waarop moet je letten wanneer je een woning isoleert? Wat zijn handige tips? We zetten de belangrijkste punten nog eens op een rij.
Waarom een woning isoleren?
In grote lijnen zijn er vier goede redenen om een woning van isolatie te voorzien.
- Een geïsoleerde woning zorgt voor meer comfort. Vocht en tocht behoren tot het verleden wanneer je een woning isoleert. De warmte blijft langer binnen en de kou blijft beter buiten. Muren en vloeren voelen minder koud aan.
- De verwarmingsketel hoeft minder hard te werken.
- Daarnaast verhoogt isolatie het energielabel van de woning. Een geïsoleerde woning levert bij verkoop vaak meer op dan een niet geïsoleerde woning.
- Verder bereik je met een geïsoleerde woning dat er een lagere CO2-uitstoot is. Dit is beter voor het milieu.
Welke plaatsen isoleer je?
Een isolatieklus kan plaatsvinden op vele plaatsen in de woning. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van:
- Het dak
- De buitenmuren
- De binnenmuren
- De spouwmuren
- De vloeren
- De ramen
Isolatie van het dak
Warme lucht stijg op. Een goed geïsoleerd dak houdt warmte goed vast. Naast een energiebesparing levert isolatie van het dak een beter energielabel voor de woning op. Verder creëer je met een geïsoleerde zolder extra woonruimte. De ruimte is ineens interessant als logeer-, hobby-, slaap- of kantoorruimte.
Isolatie van de buitenmuren
Wanneer je buitenmuren isoleert, zorg je ervoor dat warmte niet naar buiten wordt afgegeven. De temperatuur van de binnenruimte blijft gelijkmatiger; dit zorgt voor een aangenaam woonklimaat. De buitenkant isoleer je met isolerende gevelplaten. Daarna werk je de muren af met pleister of stuc. Deze manier kun je toepassen wanneer spouwmuurisolatie minder geschikt is voor de betreffende woning.
Isolatie van de binnenmuren
Voordat je aan de slag gaat met het isoleren van binnenmuren, moet je controleren of de muren geen last van vocht hebben. Isolatiemateriaal weert kou en geluid uitstekend, maar met vocht ligt dat anders. Er kunnen schimmels in de muur trekken.
Isolatie van de spouwmuren
Nederlandse huizen bestaan uit een binnen- en een buitenmuur. Tussen deze twee muren bevindt zich de spouw. Wanneer je deze voorziet van isolerend materiaal, verhoog je de isolatiewaarde van de woning. Wanneer de woning is voorzien van spouwmuurisolatie, slaat de verwarming minder snel aan. Het gasverbruik gaat naar beneden waarbij percentages van 25% tot wel 40% minder gebruik van energie haalbaar zijn. Bijkomend voordeel is dat spouwmuurisolatie het wooncomfort in huis verhoogt. Denk eens aan minder of geen last van tocht, muffe geuren en koude trek over de vloer. Ook vochtproblemen op de binnenmuren verdwijnen.
Isolatie van de vloeren
Met vloerisolatie verbruikt een woning op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1800 euro. Het is gemakkelijk aan te brengen als de betreffende woning een hoge kruipruimte onder de vloer heeft. Maar ook zonder of met een lage kruipruimte is het mogelijk.
Isolatie van de ramen
Naast enkel glas en dubbel glas bestaat er ook driedubbel of ook wel triple glas genoemd. Met deze toepassing verhoog je de isolatiewaarde van de woning aanzienlijk. Het draagt bij aan een lagere energierekening en een duurzame leefomgeving. De spouw tussen twee enkele ruiten is van invloed op de isolerende werking van glas. Triple glas (HR+++) bestaat uit drie glasplaten met daartussen stilstaande lucht of edelgas.
Welk materiaal gebruik je?
Bouwmaat is je maat in de bouw. Op een van onze vestigingen vind je het materiaal dat je zoekt.
- Kies bijvoorbeeld voor wool of wol Dit is het goedkoopste materiaal met een goede isolatiewaarde. Het is er zowel in steenwol, glaswol en minerale wol. Dit wordt standaard gebruikt om woningen te isoleren. Wool is ook geschikt als geluidsisolatie.
- Een andere materiaal zijn parels. Dit materiaal is duurder dan wool. Het is niet perse beter dan wool, maar het is handig in gebruik bij ruimten die te smal zijn om met wool te isoleren. Om spouwmuren te isoleren worden bijvoorbeeld parels gebruikt.
- Verder kun je ook pur gebruiken als isolatie. Dit bestaat uit twee vloeibare componenten die in de spouw of rechtstreeks op de buitenmuur wordt gespoten. Pur is winddicht en houdt wind tegen. Ten opzichte van wool en parels is pur duur.
Weet ons te vinden als je gaat isoleren! Bij Bouwmaat hebben we alles op voorraad. Kom naar een van onze vestigingen of bezoek onze webshop.
Meer lezen
- Het isoleren van hellende daken is nog nooit zo makkelijk geweest
- Isolatie: wanneer kies je welk materiaal?
- Glaswol met ecose? Vertel!
- Stappenplan na-isolatie
- Dakisolatie met Knauf Mineral Wool 34 Alu Plus
- Isolatie is cruciaal om tot duurzame woningen te komen
- Waar let je op bij de isolatie van een woning?
Ik vind dit artikel: