Griffon adviseert: lijmen
Waar je vroeger heel veel schroefde, lijm je als vakman nu veel meer. Lijmen is snel en het zichtwerk mag er zijn. Maar de toepassing van lijm wordt nog wel eens onderschat. Als je niet de juiste lijm voor een bepaalde toepassing kiest, kan je resultaat nog wel eens vies tegenvallen. Bovendien kunnen er faalkosten om de hoek komen kijken. Dat wil je niet! Daarom vragen wij Mehmet Kayan (Key Account Manager bij Bolton Adhesives) om een duidelijke uitleg over de professionele montage- en houtconstructielijmen van het merk Griffon. Hij legt haarfijn uit wanneer je welke lijm toepast en waarom het zo belangrijk is om de juiste keuze te maken.
Ga snel naar:
Griffon ontwikkelt steeds nieuwe lijmen waarbij gebruiksgemak, snelheid en duurzaamheid centraal staan. Hoe sneller je aan de slag kunt, des te eerder de klus klaar is met het gewenste resultaat. Ook voor het zichtwerk kun je beter lijmen dan schroeven. Je hebt bijvoorbeeld geen schroefgaten meer en plamuren is niet nodig. Dat scheelt ook weer tijd én materiaalgebruik.
Onderschat lijm niet!
Je moet jezelf een aantal vragen stellen. Zo kies je de lijm die bij jouw toepassing past. Doe je dit niet dan is de kans aanwezig dat de lijm niet goed uithardt of niet goed hecht. Mehmet: “Lijm is de schakel tussen heel veel verbindingen en elke schakel die goed verlijmd is, is cruciaal voor het totale project. Verder is de voorbereiding belangrijk. Voor het lijmen zal je altijd moeten opschuren, opruwen, schoonmaken en/of ontvetten, anders neemt de kans op faalkosten toe.”
Monteren of construeren?
De hoofdvraag bij de keuze welke lijm je kiest is: ga ik monteren of construeren? Mehmet legt uit: “Bij monteren bevestig je iets ergens tegenaan, zoals een plaat tegen de wand of een dorpel op de vloer. De lijm draagt op dat moment geen sterkte bij aan het geheel. De wand wordt er niet sterker van. Hiervoor kies je een montagelijm. Bij construeren draagt de lijm wel sterkte bij aan het geheel. Als een interieurbouwer bijvoorbeeld een kast op maat in elkaar zet, moet deze sterk en solide zijn. Daarvoor neem je een (hout)constructielijm.” Hoe maak je hierin een keuze? Lees snel verder.
Monteren: welke vragen stel je jezelf?
Voordat we een drietal Poly Max® montagelijmen van Griffon uitlichten, kijken we eerst naar de vragen die je jezelf moet stellen. Mehmet: “Moet je iets (zwaars) in de lucht hangen zonder ondersteuning? Dan heb je een dikkere lijm nodig. Als je een plaat monteert die rust op de vloer en strak dient te verlijmen, kies dan een dunnere lijm. Vervolgens bepaal je of de lijm snel of langzaam uit moet harden, afhankelijk van de klus.” De montagelijmen van Griffon zijn op basis van SMP- polymeer. Alle lijmen zijn oplosmiddel- en zuurvrij. Dit draagt bij aan duurzaamheid.
Poly Max® High Tack (Express)
De Poly Max® High Tack is een innovatieve krachtige lijm en is beschikbaar in de kleuren wit en zwart. Hij heeft een zeer hoge aanvangshechting en zeer snelle sterkteopbouw. Daarom is deze lijm ideaal voor zware materialen, verticale toepassingen en toepassingen boven het hoofd. De Express-variant behaalt zijn eindsterkte na slechts vier uur. De Poly Max® High Tack heeft het KOMO-certificaat. Daarnaast heeft de High Tack Express het TÜV SÜD- keurmerk voor een schroefloze montage van metal stud binnenwanden. Mehmet noemt nog een handig weetje: “De High Tack Express is er ook in worstverpakking. Dat betekent maximaal gebruiksgemak, kwaliteit en nog minder afval!”
Poly Max® Pro Power (Express)
De Poly Max® Pro Power is een dunnere variant dan de Poly Max® High Tack (Express) waarmee je strak en vlak kunt lijmen. Hiermee lijm en monteer je met een zeer hoge eindsterkte en een zeer snelle sterkteopbouw. Ook voor deze lijm geldt: de Express-variant is na vier uur uitgehard. De lijm is beschikbaar in de kleur wit en transparant. Je kunt deze lijm toepassen op vele materialen en ondergronden, zowel binnen als buiten. De Poly Max® Pro Power heeft ook het KOMO-certificaat.
Poly Max® Fix & Seal Express
Lijmen, monteren en afdichten met zeer hoge elasticiteit en zeer snelle sterkteopbouw doe je met de Poly Max® Fix & Seal Express. Mehmet: “De Fix & Seal is een 2-in-1-product (lijmen/monteren en afdichten) en deze hebben we in diverse kleuren: wit, zwart, grijs, terracotta, crystal clear en trijs.”
Construeren: verschillende technieken
Mehmet: “Al meer dan dertig jaar zijn er twee soorten op het gebied van (hout) constructielijmen: witte houtlijmen (PVAC) en constructie bruislijmen (PU). Griffon heeft daarbij een nieuw product ontwikkeld: de Wood Max (Express). Dat is de eerste (hout) constructielijm op basis van SMP-polymer.
Witte houtlijmen PVAC
Makkelijk te onthouden: ga je hout op hout lijmen? Dan kies je altijd voor witte houtlijmen. Daarnaast moet het nauw passen, want als je meer dan 0,1 mm passing hebt dan kun je geen witte houtlijm gebruiken. Onder de witte houtlijmen kun je bij Griffon kiezen uit verschillende kenmerken: D2 (houtlijm ST10® of ES30®), D3 (houtlijm VB20®) en D4 (houtlijm KM45®). Mehmet legt uit: “Daarbij is D2 vochtbestendig en gebruik je binnen voor bijvoorbeeld meubels. D3 is waterbestendig en gebruik je binnen, in een badkamer of keuken, of buiten onder een afdak. D4 is watervast en gebruik je voornamelijk buiten voor kozijnen en deuren, mits je deze beschermt door een coating.”
Houtlijmen PU
Heb je te maken met oneffenheden kies je voor een constructie bruislijm (PU). De bruislijm vult deze oneffenheden namelijk op tot 0,5 mm. Deze kun je niet alleen gebruiken voor hout-op-hout-constructies, maar ook voor het lijmen van hout in combinatie met onder andere metaal, beton of kunststof. Zolang één van de onderdelen maar poreus is. Voor deze lijm geldt: ga je voor dik of dun?
De dunne vloeibare lijm zit in een flacon (PU-Bruislijm). De dikkere, boterachtige (tixotroop) lijm (PU-Tix) zit in een koker. Met deze laatste kun je gemakkelijk verticaal werken en je hebt de keuze uit een snellere en langzamere variant. Mehmet: “Of je een snel of langzaam uithardende constructie bruislijm kiest is afhankelijk van de zogenoemde open tijd. Dit is de tijd die je nodig hebt om de lijm aan te brengen en de constructie in elkaar te zetten. Kies je voor een Express-variant? Dan moet je in de meeste gevallen binnen tien minuten construeren.”
(Hout) constructielijmen SMP Wood Max (Express) Power
Dit is een extreem sterke (hout) constructielijm op basis van SMP-polymer. Het is een volle kern lijm waarmee je tot 4 mm kunt vullen. Wood Max (Express) Power is uitermate geschikt voor het (vlak) verlijmen van alle soorten geschaafd en ongeschaafd hout onderling en het verlijmen van hout in combinatie met andere bouw materialen zoals gips, (natuur) steen, (gas)beton, metaal, hardschuim en diverse kunststoffen. Verder kun je de Wood Max Power direct afmessen en je hoeft niet te klemmen, omdat hij niet bruist. Hij heeft een KOMO-certificaat en is watervast (D4). De Express-variant is handvast na dertig minuten.
Ik vind dit artikel: