Wist je dat je gehoor zelfs tijdens “normale” activiteiten zoals grasmaaien permanent kan beschadigen? In dit artikel leggen we uit hoeveel decibel schadelijk is voor je gehoor en en met welke gehoorbescherming je jouw oren het beste kunt beschermen.
Wanneer is geluid gevaarlijk?
Er zijn twee factoren die bepalen of geluid gevaarlijk is voor je oren. De eerste is vanzelfsprekend, dat is het volume ofwel aantal decibel. Hoe harder, hoe meer schade het kan veroorzaken. Vanaf 85 decibel (dB) kan er schade aan je gehoor ontstaan. De pijngrens ligt op 140 dB. En vanaf150 dB heb je gegarandeerd permanente gehoorschade.
De tweede factor is minder bekend: de tijd waarin je aan het geluid wordt blootgesteld. Dus hoe langer hoe schadelijker. Het vervelende alleen is dat iedere 3 dB extra, betekent dat je oren weer de helft korter in tijd het geluid kunnen weerstaan. Dit maakt het belangrijk om je oren goed te beschermen als je langer aan geluid blootgesteld wordt .
VEELGEMAAKTE FOUT
Veel mensen die werken in een lawaaierige omgeving denken dat je gehoor kan wennen aan het geluid. Helaas is het tegenovergestelde waar: langdurige blootstelling aan overmatig geluid veroorzaakt permanente gehoorschade! Zorg dus altijd voor goede gehoorbescherming!
Wat moet ik me bij decibels voorstellen?
Hoe hard zijn geluiden nou eigenlijk in decibel? Om dat wat makkelijker in te kunnen schatten hebben we onderstaande tabel gemaakt.
Als je met elkaar praat is het geluidsiveau ongeveer 60 dB. Vanaf 85 dB (zagen) is de kans op gehoorschade aanwezig.
Hoe bescherm ik mijn oren het beste?
Lees de informatie die op de machine staat goed door. Er moet opstaan wat het volume is van het geluid dat vrijkomt. Dan kun je zorgen voor de juiste bescherming. Je kunt kiezen uit verschillende soorten oorbescherming.
Verschil oorproppen, oordoppen en oorkappen
Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming. Hieronder leggen we ze kort uit.
- Universele oordoppen
- Oorkappen
- Oordoppen op maat (otoplastieken)
- Oorproppen (schuimoordopjes), wasbolletjes en siliconen oorpluggen.
Universele oordoppen hebben een soort lamellensysteem waarmee de gehoorgang voldoende afgesloten wordt. Je hebt echter niet het idee van de buitenwereld afgesloten te zijn. Handig als je af en toe korte tijd aan geluid wordt blootgesteld. Ze zijn ook verkrijgbaar met filter. Laat je dan goed informeren welk filter het best geschikt is voor jouw werkzaamheden.
Oorkappen passen over je gehele oorschelp. Ze sluiten je oren volledig af van de buitenwereld. Ze kunnen dempen tot 30 dB(A) (als de oren goed worden omsloten). Ze zijn makkelijk op en af te zetten en zijn geschikt voor situaties waarbij 80 dB(A) maar af en toe wordt overschreden.
Nadeel is dat oren warm en zweterig kunnen worden en dat elkaar verstaan en veiligheidssignalen horen wordt bemoeilijkt.
Oordoppen op maat (otoplastieken) bieden gehoorbescherming oplopend tot 30 dB(A). Doordat ze prettig zijn om te dragen, zijn ze voor alle situaties geschikt. Otoplastieken kunnen van een filter worden voorzien, dan dempen ze bepaalde frequenties wel en andere niet. Hierdoor kun je elkaar gewoon blijven verstaan en alarmsignalen blijven horen. Ondertussen houden ze schadelijk geluid tegen.
Oorproppen, wasbolletjes en siliconen plugs sluiten de gehoorgang af en dempen alle geluiden. Ze zijn uit hygiënisch oogpunt voor eenmalig gebruik en raden we dus niet aan als standaard onderdeel van je persoonlijke bescherming. Maar als noodoplossing als je echt niets anders bij de hand hebt zijn ze natuurlijk prima. Beter dan geen bescherming!
TIP
Ben je lang op een plek waar je vermoed dat dat het geluid aan de harde kant is? Dan kun je natuurlijk altijd met een decibelmeter het geluid opmeten. Zo kun je snel achterhalen welke gehoorbescherming je het beste kunt gebruiken in die situatie.
Ook je smartphone kan dienst doen als decibelmeter. Er zijn verschillende apps te krijgen in de appstores.
Oorbescherming bij Bouwmaat
Bij Bouwmaat kun je onder andere terecht voor gehoorbescherming van de volgende merken:
- Safeworker
- ED Ear Defender
- dOb
Meer lezen
Dit artikel is onderdeel van een serie over Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Andere artikelen in deze serie zijn:
- Werkschoenen kiezen
- Kies de juiste handschoen voor jouw klus
- Kniebeschermers kiezen
- Kies de juiste veiligheidsbril
- Mondbescherming kiezen
- De juiste gehoorbescherming voor jouw werk
Ik vind dit artikel: