Dagelijks adviseert Tom van Kaathoven, Bouwmaat-medewerker bij vestiging Ekkersrijt in Eindhoven, zijn klanten over verf, schilderen en sierpleisters. In hoeverre bepalen grondstoffen eigenlijk de kwaliteit van verf? Tijd om een bezoek te brengen aan verffabrikant SPS bv in Den Bosch.
Bij binnenkomst in het laboratorium, steekt Tom direct van wal: ‘wat doet SPS allemaal?’ Rob van Delft, Technisch Advies Voorlichting en Opleiding, bij SPS begint te vertellen. ‘Wij maken verf in veel soorten, kleuren en glansgraden. Van muurverf tot sierpleisters en van lak tot beits. Daarnaast produceren wij ook voorbehandelingsproducten. Met goed voorbehandelen van de ondergrond, valt of staat het eindresultaat. De verf produceren we in wit, kant-en-klare kleuren en basisverven.
De verkoper in de vestiging mengt de basisproducten tot de gewenste kleur. Verf maken is een proces. Hierbij mengen wij grondstoffen in verschillende verhoudingen in mengketels. De basisingrediënten van verf zijn bindmiddelen, pigmenten, vulstoffen, additieven en oplosmiddelen. De samenstelling, hoeveelheid en het type grondstof bepaalt het soort verf en de kwaliteit. De kwaliteit van de grondstoffen bepaalt grotendeels de kwaliteit van de verf. Daarom nemen wij bij binnenkomst eerst monsters af. Deze vergelijken wij met de vastgestelde specificaties. Pas na goedkeuring door het laboratorium mogen de grondstoffen worden gelost.’
Kwaliteitscontrole
‘Gaat de verf na het mengen direct de blikken of emmers in?’ ‘Nee, zeker niet’, antwoordt Rob. ‘Wanneer de verf gereed is voor het afvullen in blikken of emmers, vindt wederom een kwaliteitscontrole plaats. Hierbij testen we de verf op stabiliteit, viscositeit, fijnheid en verwerkbaarheid. Na goedkeuring begint het afvullen. Overigens bewaren we van elk geproduceerde charge een referentiemonster.’
Trainingen
Na het laboratorium vervolgen Tom en Rob hun weg naar de opleidingscentrum. ‘Ook geven wij trainingen in het gebruik van nieuwe producten en verftechnieken. Wij vinden het belangrijk om onze klanten goed te informeren. Dit maakt het keuzeproces eenvoudiger en helpt de eindgebruiker. Zo geven wij niet alleen trainingen aan schilders en stukadoors, maar juist ook aan verkopend personeel. Dit helpt om de eindgebruiker goed te kunnen adviseren. Een groot gedeelte van zo’n training is ook praktisch. Samen met de trainer gaan de cursisten zelf aan de slag met verf, kwasten en spuitapparatuur.’ Met aanwijzingen van coach Rob, schildert Tom een aantal proefstukken. Met de proefstukken in zijn hand en een overdaad aan nieuwe informatie verlaat Tom de fabriek. Kennis die hij toe kan passen bij het adviseren van jou als klant.
Meer lezen over schilderen?
- Voor elke schilderklus de juiste kwasten en rollers
- Schilderen van vochtige ruimtes
- Bouwmaat adviseert buitenverf
- Schilderen in de winter
- Een gezonder binnenklimaat met verf
- Bespaar tijd en geld met de optimale combinatie van SPS primer en muurverf
- Stappenplan buitenverf
- Verf spuiten: slimmer werken met verf
- Handige apps voor de schilder!
- Kijkje in de keuken van … Sikkens
- Deur schilderen: lakken in 5 stappen
- Kip tape Washi-tec toepassing en verwerking
Ik vind dit artikel: