MateriaalMateriaal en gereedschap

Isolatiemateriaal uitgelicht

Deel dit artikel:

Dat energiebesparing begint bij isolatie, merk jij waarschijnlijk ook wel in je dagelijkse werkzaamheden. Niet alleen bij nieuwbouw, waar de isolatie-eisen logischerwijs erg hoog zijn, maar ook bij bestaande woningen. Steeds meer klanten willen besparen op hun stookkosten, genieten van een comfortabelere woning en kiezen ervoor om hun huis (beter) te isoleren.

Isolatie heeft vele voordelen en de mogelijkheden hiertoe zijn divers. In dit artikel stippen we aan waar je op moet letten en met welke oplossingen jij jouw klant kunt bedienen. Speciale aandacht is er voor spouwmuurisolatie, een methode die goed past bij de Nederlandse tweeschalige bouw en doorgaans grote besparingen oplevert. Van vier fabrikanten zetten we bovendien een aantal mooie spouwmuuroplossingen op een rijtje.

Bij het bepalen van het juiste isolatiemateriaal voor een klus moet je met een groot aantal zaken rekening houden. Allereerst is er natuurlijk de regelgeving. Het Bouwbesluit eist dat bij (ver)bouw minimale isolatiewaarden worden behaald. Op het gebied van thermische maar ook geluidsisolatie. Ook houd je rekening met de invloed van het toegepaste materiaal op de brandveiligheid van constructies.
Daarnaast spelen uiteraard ook de wensen van jouw klant, het budget en de (on)mogelijkheden van een pand een grote rol.

Isolatiewaarden: Rd, Rc en U

Om de mate van isolatie te bepalen zijn er de Rd- en Rc-waarde. De Rd- waarde is de warmteweerstand van een materiaal, hoe hoger het getal des te meer warmte er wordt binnengehouden. De Rc-waarde is de warmteweerstand van bijvoorbeeld een hele spouwmuur of schuin dak, dus het isolerend vermogen van een hele constructie. Ook hier geldt: hoe hoger de waarde, hoe hoger de warmteweerstand.

Bij glasisolatie kijk je naar de U-waarde. Hierbij geldt juist, hoe lager hoe beter. Deze waarde geeft namelijk de waarde van het warmteverlies van de kozijnen en het glas aan. Wil je de isolatiewaarde (Rc-waarde) en het warmteverlies (U-waarde) vergelijken? Daarvoor is er de formule: U =1:Rc. Een Rc-waarde van 4, komt dus bijvoorbeeld overeen met de U-waarde 0,25.

BENG

Het Bouwbesluit stelt eisen aan de energiezuinigheid van gebouwen. Als bouwers zijn we gewend om daarbij te kijken naar de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) en de daarbij horen de Rc-waarden voor gevels, daken en vloeren. Vanaf 1 januari 2021 is het wettelijk verplicht om (bijna) energieneutraal te bouwen. Hierbij horen de zogenoemde BENG-eisen, die de EPC-norm vervangen.

HOE DIKKER HOE BETER

Over het algemeen geldt: hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter de isolatiewaarde. Dikker betekent wel vaak ook duurder. Overtuig je klant toch dat dit een prima investering is want het isoleert simpelweg beter. Het zal zich dankzij de lagere stookkosten uiteindelijk terugverdienen. 

Soorten isolatie

Met de meeste isolatievormen heb je waarschijnlijk al gewerkt, of er minimaal van gehoord. We zetten een aantal toepassingen en hun mogelijke effect toch even kort voor je achter elkaar.

Isolatieglas

Bij isolatieglas heb je het over Hoogrendementsglas. Dit bestaat uit twee of drie glasplaten met daartussen een isolerende spouw. Bij HR- en HR+-glas zit er droge lucht in de spouw en bij HR++ en triple glas (HR+++) zit hier meestal het edelgas argon tussen. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht. De binnenzijde van HR-glas is ook voorzien van een onzichtbare coating die de isolatie nog verder verbetert.

Vloer- en bodemisolatie

Er zijn vele mogelijkheden om een vloer of bodem te isoleren. Zo kun je bijvoorbeeld voor Easycell kiezen. Dit vlokken isolatiemateriaal is al meer dan 100 jaar een beproefd concept en zorgt voor een hoge isolatiewaarde. De vlokken bestaan uit cellulose met lange vezels en worden onder lage druk ingeblazen en dichten zo alle naden en kieren af. Er ontstaat een deken van isolatiemateriaal zonder thermische lekken waardoor er veel minder warmteverlies optreedt en geen geluidslekkage plaatsvindt.

Dak- en zolderisolatie

Via het dak kan enorm veel warmte verloren gaan. Kom je bij een klus een slecht geïsoleerd dak tegen, wijs je klant erop dat hij door dit te verbeteren veel energiekosten kan besparen. Ga je een schuin dak isoleren? Dan is Knauf Insulation MW34 Alu Plus een erg goede optie. Deze stevige minerale wol is aan één zijde bekleed met een dampremmende, sterke en stootvaste aluminiumfolie. Je brengt het eenvoudig aan achter een metalen profielsysteem. Met de bijbehorende RT Plus XL-tape realiseer je direct een luchtdichte en dampremmende laag. Fijn aan dit materiaal is dat het licht van gewicht is en prettig te verwerken dankzij de ECOSE® Technology.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een populaire isolerende maatregel. Bij veel Nederlandse woningen is er sprake van een zogenoemde tweeschalige bouw. Hierbij heb je een binnenmuur en een buitenmuur met daartussen een luchtlaag: de spouw. Deze wijze van isoleren is met name bij woningrenovaties zeer effectief.

Let op: om de spouw te kunnen isoleren, moet de buitenmuur in goede staat zijn.

We hebben in een serie artikelen verschillende merken isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie verder uitgelicht:

ISOLATIE EN BRANDBAARHEID

Glaswol, glasschuim, steenwol, perliet, vermiculiet en geëxpandeerde klei zijn volgens NEN6064 onbrandbaar. Wanneer er aan het isolatiemateriaal bindmiddelen zijn toegevoegd is dit niet meer het geval. Bij brand zal minerale isolatie over het algemeen geen giftige gassen afscheiden. Bij natuurlijke isolatie zal verkoling optreden en wordt er koolmonoxide en kooldioxide gevormd. Sommige isolatieschuimen zullen bij brand smelten of wegdruipen. Daarbij kunnen koolmonoxide, calciumchloride, stikstof en gassen, zoals formaldehyde, vrijkomen. Door de toevoeging van toeslagstoffen worden deze schuimen minder brandbaar. 

Deel dit artikel: