GereedschapMateriaal en gereedschap

Moeiteloos nauwkeurig werken met lasers en afstandsmeters

Deel dit artikel:

In de bouw word je van niets zo blij als strakke lijnen. Of je nu een tussenwandje plaatst of een badkamermuur betegelt, het moet superstrak zijn. Elektrisch meetgereedschap is op dat soort momenten je beste vriend. Nauwkeurigheid is gegarandeerd met lasers en afstandsmeters. Maar welke zijn er allemaal en wanneer gebruik je ze? We zetten het voor je op een rij.

Zelf-nivellerende lasers

Zeg maar ‘dag’ tegen je waterpas en potlood, want met een laser kun je heel nauwkeurig haaks en/of waterpas werken. Tegenwoordig zijn vrijwel alle lasers zelf-nivellerend. Dat betekent dat hij de laserlijn automatisch waterpas zet, zowel horizontaal als verticaal. Je ondergrond hoeft niet helemaal waterpas te zijn om van deze handigheid gebruik te maken. Het zelfnivelleringsbereik wordt uitgedrukt in aantal graden. Aan de hand van het aantal graden lees je af hoe schuin de laser kan staan totdat hij zichzelf niet meer kan corrigeren.

Welke typen lasers zijn er?

Met elektronisch meetgereedschap wordt het uitzetten van rechte lijnen dus nét wat makkelijker. We onderscheiden vier typen lasers.

Puntlasers

Met een puntlaser projecteer je meerdere laserpunten om een loodlijn van beneden naar boven te trekken of om haakse hoeken uit te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld heel makkelijk een lamp exact boven het midden van een eettafel hangen.

Lijnlasers

Een lijnlaser gebruik je met name om nauwkeurig constructie- en afbouwtoepassingen in te passen. De laser projecteert horizontale en verticale lijnen, die afzonderlijk of in kruislijn gebruikt kunnen worden. De laserstralen zie je op de muur. Met een kruislijnlaser lijn je bijvoorbeeld gemakkelijk stopcontacten uit in een huis.

360° lasers

Een 360° laser projecteert, zoals de naam al zegt, 360° lijnen. Deze laser projecteert de laserstralen helemaal rondom; de lijnen zijn zichtbaar op de vloer, de wanden en het plafond. Dat is handig als je bijvoorbeeld gipsplaten gaat plaatsen, bezig gaat met dakconstructies, systeemplafonds of tegel- en vloerwerkzaamheden.

Roterende lasers

Met een roterende laser projecteer je een volledige 360° laserlijn dankzij de roterende beweging van de laserdiode. Zowel horizontale als verticale nivellering over grote afstanden worden zo een fluitje van een cent.

Wanneer gebruik je welke laser?

Lasers zijn er voor diverse toepassingen. Welke laser je kiest, is afhankelijk van de klus die je gaat uitvoeren. Zo kun je roterende lasers bijna voor al je meetwerkzaamheden inzetten en zijn de mogelijkheden van lijnen puntlasers iets beperkter. In het schema zie je welke laser je kunt gebruiken voor jouw opdracht.

Plekken Kruislijn-, punt- en
combinatielasers
360° lasers Roterende lasers
Systeemplafonds X X
Systeemwanden X X X
Elektrische installaties X X X
Keukenkasten X X X
Afwerkprofielen X X X
Bevestigingen X X X
Vloer naar plafond overgang X X X
Wand- en vloertegels X X X
Behang X X X
Houten panelen X X X
Betonvloer X
Bouwterrein X
Funderingen X
Uitzetten bouw X
Staalconstructie X

Voordelen van een groene laserstraal

Bij de meeste lasers heb je de keuze uit een groene of een rode laserdiode. Een groene laserstraal is voor het oog tot wel vier keer beter zichtbaar dan de rode. Bij fel daglicht zijn beide moeilijker zichtbaar en dan is een ontvanger de beste oplossing. De techniek om een groene laserdiode te maken is ingewikkelder dan van een rode. Daarom is een laser met een groen licht meestal duurder dan een rode laser.

Afstandsmeters in je gereedschapskoffer

Om je collectie elektronisch meetgereedschap helemaal compleet te hebben, kun je ook nog voor een digitale afstandsmeter gaan. Zoals het woord al zegt: een afstandsmeter kan daadwerkelijk een afstand meten, tot op de millimeter nauwkeurig. De kans op meetfouten wordt zo tot een minimum beperkt. Een laserafstandsmeter zendt een laserimpuls naar het punt dat je wilt meten. Vervolgens vangt de meter de weerkaatste laserstraal weer op. Het apparaat berekent dan de tijd van de reflectie en op basis daarvan wordt de afstand vastgesteld.

Niet alleen maar afstanden meten

Het mooie van een digitale afstandsmeter is dat je met een iets uitgebreidere variant meer kunt dan alleen meten. Zo kun je vaak oppervlaktes en volumes berekenen van muren en vloeren, maar ook een graden- of hoekmeting uitvoeren. Een andere handige functie is het aftrekken en optellen van afstanden.

Toepassingen voor digitale afstandsmeters

Vooral als je alleen werkt, kan het soms best een uitdaging zijn om op je klus de juiste afstanden te meten. Een digitale afstandsmeter kun je gebruiken voor diverse klussen. Denk bijvoorbeeld aan systeemwanden, keukenkasten, wand- en vloertegels, behang, funderingen, staalconstructies, houten panelen of het uitzetten van bouwwerkzaamheden.

Lasers en afstandsmeters bij Bouwmaat

In de Bouwmaat-schappen vind je verschillende soorten lasers en afstandsmeters. Van lasers verkopen we met name de merken DeWalt en Levelfix. Afstandsmeters hebben we vooral van Metofix en Milwaukee. Maar is een product niet uit voorraad leverbaar, dan kunnen we het bestellen. Denk hierbij aan puntlasers van DeWalt of de merken Leica en Makita. Vraag er gewoon naar in jouw favoriete Bouwmaat-vestiging!

Meer lezen

Deel dit artikel: