Deel dit artikel:

Alles over de (hand)gipsen van Knauf en de KnaufZeker garantie

Om een prachtige en strakke wand te realiseren heeft Knauf diverse pleistergipsen in het assortiment. De MP 75 machinepleister is van oudsher erg populair bij stukadoors in Nederland. Maar voor jou als professional zijn er nog meer gipsen die een hele fijne afwerking hebben, en specifiek voor een toepassing geschikt zijn. Frans Vos, Productmanager bij Knauf, vertelt over een aantal van deze gipsen met KnaufZeker garantie.

‘Een goed begin is het halve werk’, luidt het bekende spreekwoord. Dat geldt zeker voor het stukadoren van muren of plafonds. Kies altijd de juiste voorstrijk en raadpleeg de Stucwijzer die je in vijf simpele stappen aan de juiste keuze helpt. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de kwaliteit van de hechting zit mede in het voorstrijken.

MP 75: veelgebruikt pleistergips

Als de voorstrijk op de muur of het plafond zit en die voldoende gedroogd is, is het tijd om het juiste gips te kiezen voor jouw klus. Veelgebruikt is de MP 75 en dat snappen we, want het eindresultaat mag er zijn. Frans: “MP 75 is een gips dat gemaakt is om met een machine te verwerken. In de praktijk zien we dat MP 75 vaak met de hand gemixt wordt. Dat kan uiteraard, maar de handige eigenschappen van het gips vallen daarbij deels weg. Het bereiken van een superstrak eindresultaat kan dus wat moeizamer gaan. Dat betekent natuurlijk niet dat het eindresultaat minder is dan wanneer je een handgips gebruikt. Echter hebben we bij Knauf ook gipsen in het assortiment die speciaal gemaakt zijn om met de hand te verwerken, waardoor je werk makkelijker wordt.”
Om je een idee te geven welke handgipsen Knauf in het assortiment heeft, noemen we er een aantal voor verschillende toepassingen. Goed om te weten: alle gipsen verwerk je net zo makkelijk!

AquaStuc: ideaal in natte ruimtes

AquaStuc is een gipspleister met een waterweerbaarheid die zes keer hoger is dan standaard gips. Dat maakt dat dit gips ideaal is voor gebruik in natte ruimtes, zoals een badkamer, keuken of toilet. Frans legt uit: “In dit pleistergips hebben we speciale toeslagstoffen gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het gips minder water opneemt en dus beter bestand is tegen spatwater. Het mooie is dat je het gips meteen glad kunt pleisteren en af kunt werken met latex. Voor tegelwerk krab je de muur gemakkelijk heel mooi ruw. Hierdoor bespaar je tijd en kan je klant eerder genieten van het eindresultaat.”

De verwerking van AquaStuc is makkelijk doordat het gips licht van gewicht is. Je kunt het gips zowel machinaal als met de hand verwerken. Frans: “Belangrijk om te weten is dat je voor AquaStuc een minimale laagdikte van 10 mm nodig hebt om zekerheid van een goede hechting en werking te garanderen. Het gips is qua prijs iets hoger, maar je levert wel kwaliteit en zekerheid af. Andere gipsen zijn gevoeliger voor vochtbelasting waardoor je daarmee een groter risico neemt. Bovendien is de AquaStuc een vrij hard, stootvast gips.”

Knauf Aquastuc

Rotband: gegarandeerde laagdikte vanaf 5 mm

Heb je te maken met een vlakke ondergrond waar je geen grote laagdikte nodig hebt? Kies dan voor Rotband. De minimale laagdikte voor dit gips is slechts 5 mm! Frans legt uit waarom: “Gips heeft water nodig om zijn kristalvorming, en dus hechting, te realiseren.
In Rotband zit een watervasthouder waardoor het gips het water langer vasthoudt en 5 mm laagdikte voldoende is om een goede hechting aan de ondergrond te kunnen garanderen. Ondanks de dunnere laagdikte ‘verbrandt’ Rotband niet. Als het gips het water niet langer vast zou houden, gebeurt dat wel, omdat het gips dan niet de tijd krijgt om kristalvorming te realiseren. Rotband houdt het vocht dus vast totdat de hechting plaats kan vinden. Dat zorgt voor een prachtig eindresultaat!”

Ondanks dat Rotband het vocht langer vasthoudt, droogt het gips niet langzamer dan bijvoorbeeld Goldband. Dat komt doordat je een dunnere laag aanbrengt. Een voorbeeld: aan een zak Rotband voeg je 16 liter water toe, daarmee stukadoor je zo’n 5 à 6 m². Aan een zak Goldband voeg je ook 16 liter water toe, maar hiermee stukadoor je slechts 3 m². Dat betekent dat er bij Goldband veel meer water per m² zit, waardoor de droogtijd (vaak) langer is. Frans: “Je haalt uit een zak Rotband het dubbele aantal meters ten opzichte van een zak MP 75 of Goldband. Dat houdt in dat je de helft minder zakken nodig hebt en dus ook een stuk sneller klaar bent. Je hoeft zo ook minder kuipen aan te maken en dat bespaart je weer tijd.” Een groot voordeel is dat je Rotband net zo makkelijk verwerkt als alle andere gipsen. Je kunt Rotband gebruiken voor alle steenachtige ondergronden.
Bovendien werk je dit gips ook sausklaar af zonder dat je een finish product nodig hebt.

Goldband: soepele verwerking

Knauf Goldband

Als je juist een dikkere laagdikte dan 5 mm nodig hebt, kies je voor Goldband. Vanaf 10 mm heeft dit gips een prachtige verwerking. Frans: “Dit gips laat zich makkelijk onder de rei zetten en is vrij vet qua verwerking door de fijne vulstoffen, waardoor je hem gladder kunt pleisteren. Goldband is echt gemaakt om met de hand te verwerken en heeft daarvoor de perfecte eigenschappen. Je kunt het gips gebruiken op alle steenachtige wanden en plafonds binnen. De verwerking gaat overal even soepel, mede dankzij de lange verwerkingstijd.”

Goldband Quick: een uur sneller klaar

Voor een kleinere klus (tot 10 m²) kun je beter voor de Goldband Quick gaan. De verwerkingstijd is zo’n 70 minuten en is daarmee twee keer zo snel als de gewone Goldband, MP 75 of Rotband. Een extra voordeel is dat je de Goldband Quick al vanaf 5 mm laagdikte kan gebruiken. Frans: “Dit gips is heel handig als je een muur glad moet trekken of bijvoorbeeld een toiletruimte moet stukadoren. Die laatste heeft soms een dikkere laagdikte nodig. Je kunt dan de eerste kuip afwerken en terwijl deze staat te drogen een nieuwe aanmaken. Zo sta je in zo’n kleine ruimte niet tegen je verse werk aan te duwen, want dat is dan al hard. Je ervaart met dit gips dus wat meer gemak als je werkt in een kleinere ruimte.”

KnaufZeker: 100% garantie

De genoemde gipsen van Knauf zijn allemaal verzekerd van hoogwaardige kwaliteit. Pas je de producten op de juiste wijze toe voor de juiste klus? Dan kun je een KnaufZeker-certificaat uitdraaien. Frans: “Dit certificaat kun je overhandigen aan je klant als bewijs dat het stucwerk zeker 10 jaar goed blijft zitten. Sommige gipsen zijn net wat duurder dan de MP 75, maar het geeft je meer zekerheid in de verwerking én het garantietraject na de klus als je het gips met de hand verwerkt. Voor een paar euro meer waarborg je jouw eigen kwaliteit tegenover je klant met KnaufZeker.”

WAT VINDT DE PROFESSIONAL

Danny StarreAquastuc is één van de favoriete gipspleisters van Danny Starre van Stucwerk.nl. Hij vertelde eerder aan ALLES Magazine: “Er wordt nog veel met gewone gipsmortel in badkamers gewerkt, wat niet goed is wat betreft vochtwering. Daar is AquaStuc wel geschikt voor. We noemen het ook wel het groene gips. Het is ook een tijdbesparende gipspleister. Voorheen moest je nog een keer terug om het af te pleisteren. AquaStuc is ideaal om het gelijk glad af te werken. Je wint er tijd mee, het is de ideale mortel om glad en strak af te werken.’’

Deel dit artikel: