Engbert Broekman is al tien jaar directeur van Rubi Benelux en in deze functie zorgt hij voor het reilen en zeilen van de hele organisatie. Bij Rubi merken ze dat grote tegels steeds populairder worden op de markt. Engbert vertelt ons waarom dat is en welke invloed dit heeft op de manier van het snijden van de tegels. Heb je hier specifieke tegelsnijders voor? Of wellicht speciale technieken? Je leest het hier!
Design is de doorslaggevende factor
Grote tegels worden steeds populairder. Engbert vertelt waar dat aan ligt: “Het is heel simpel eigenlijk. Design wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Met grote tegels heb je minder voegen, waardoor de vloer vaak nog strakker wordt. Ook een houtlook is erg populair. Als tegelzetter is het wel belangrijk om je goed te informeren als je XXL-tegels wilt gaan plaatsen. Het is vaak een investering in materialen en gereedschappen. Houd daar dus rekening mee in je offerte!”
Snijden versus zagen
Tegels kun je natuurlijk zowel snijden als zagen. Engbert legt uit: “Snijden is sneller, zuiverder en er komt geen stof vrij. Het heeft dus veel voordelen, maar soms is snijden geen optie. Bijvoorbeeld omdat een tegel te hard is of te dik, in dat geval ga je zagen. Het is dan goed om de Rubi TC 125 te gebruiken. Deze elektrische cirkelzaag is speciaal voor grootformaat tegels en heeft een verstelbaar geleidesysteem. Je zaagt gemakkelijk een stuk van een tegel, ook als het om een hoek gaat.”
Levelingsysteem en buttering floating
Een superstrakke vloer zonder hoogte- verschillen, dat is wat je wilt opleveren aan je klant. Engbert vertelt hoe je dit aanpakt: “Een levelingsysteem zorgt dat de hoogte van de liggende tegel wordt overgenomen. Dat betekent dus eigenlijk dat je de keg plaatst en dat deze
de tegel op dezelfde hoogte duwt als de al liggende tegel. Het is hierbij heel belangrijk dat de tegels goed in de lijm liggen om het beste resultaat te krijgen. Buttering floating is hier een passende techniek voor bij grootformaat tegels.
Dat heeft er vooral mee te maken dat grotere tegels een beetje hol of bol kunnen staan. Op het moment dat je lijm op de achterkant smeert, krijg je een beter contactvlak. Werk daarvoor altijd met nieuwe lijmkammen. Vergeet niet: te weinig lijm moet je altijd voorkomen!”
Tips van Engbert
Ten slotte vragen we Engbert nog naar tips tijdens het snijden van tegels. “Mijn ultieme tip is: luister naar het snijwieltje. Vaak hoor je aan het geluid of je goed snijdt. Als je een knarsend geluid hoort dan duw je te hard. Bij wandtegels mag je hem eigenlijk niet eens horen en bij vloertegels moet je een zacht eentonig geluid horen. Op het moment dat je het wieltje niet meer hoort, dan snijdt het niet meer. Ga er daarom ook niet vanuit dat het hardst duwen het beste is. Vaak kan je een tegel met een normale druk al goed snijden en vervolgens breken. Dan krijg je een veel mooiere snijlijn. Het beste is om de tegel van tevoren even te testen. Dan weet je hoe je het snijden het beste kan aanpakken. Daarnaast is onderhoud heel belangrijk. De geleidebuizen moet je af en toe onderhouden met olie, want dan blijven ze het mooist glijden. Zorg er ook voor dat de platen van de breekrand goed blijven veren en er geen vuil tussen zit. En vooral: probeer je machine gewoon schoon te houden, dan heb je er het langst plezier van!”
Verschillende tegelsnijplanken voor groot formaat tegels
SPEED 92 MAGNET
De Speed 92 Magnet is een tegelsnij- plank met magnetische breker. Deze breker zorgt ervoor dat je het zicht op het snijwiel behoudt. Door de dubbele geleiding heb je direct zicht op het snijden en de snij- en breeklijn. De machine heeft een breekkracht van 800 kilogram. Dit breekmechanisme is met één hand te bedienen zodat je je andere hand vrij hebt om de grootfor- maat tegels te ondersteunen. Op het moment dat je de keramische tegel insnijdt, zit er een hele dunne snee in en met 800 kilogram druk breek je de tegel.
TX 1020 MAX
De TX is een bekende snijplank en deze is nu vernieuwd. Hij heeft nu maar liefst 1.200 kilogram aan breekkracht en een hendel met speciaal breekmechanisme dat je met één hand kunt bedienen. De TX Max is standaard uitgerust met een EXTREME snijwiel. Dit wieltje loopt op kogellagers en zorgt ervoor dat je zelfs een wandtegel goed kan snijden.
TZ 1020
De TZ 1020 is de meest geavanceerde tegelsnijplank op de markt. Dit komt door de combinatie van kunststof ma- terialen en het innovatieve ontwerp. Deze tegelsnijder heeft een overbren-ging waardoor de breekkracht maar liefst 1.500 kilogram is. Als je deze overbrenging niet hebt, heb je zelf nooit de kracht om de tegel te breken. Maar als je de kracht wel hebt, heb je een hefboomeffect en kun je tegels van wel twee centimeter breken. De TZ heeft daarnaast een superstevige bodemplaat en geleidestangen. De draaibare vooraanslag met centrale as zorgt voor een snelle en nauwkeurige meting van de hoeken.
Je kunt deze tegelsnijplanken in de webshop van Bouwmaat kopen of naar een vestiging gaan. Daar kunnen ze je ook helpen met het bestellen van types die niet standaard op voorraad zijn.
WAT VINDEN VAKMANNEN?
Lees de ervaringen van vakmannen met de groot formaat tegelsnijders van Rubi.
Ik vind dit artikel: