Deel dit artikel:

Heb je een klus waarbij je tegellijm gaat gebruiken? Kies dan voor de lijm uit het assortiment van Bouwmaat. Wij hebben een groot scala aan tegellijmsoorten. Voor elke klus de juiste lijm! Wil je verder nog informatie die van pas komt bij het gebruiken van tegellijm? Omdat het geen vast onderdeel is van jouw klussen al vakman, maar omdat het nu op je pad komt als extra klus bijvoorbeeld? Altijd handig om dan wat ins en outs over tegellijm en het lijmen van tegels te lezen. Kijk snel hieronder.

Wanneer gebruik je tegellijm?

In iedere woning en elke ruimte kun je tegels leggen of plakken. Het maakt niet uit, als je maar goed kijkt naar de ondergrond. Is deze voldoende geschikt voor tegels? In veel gevallen heb je te maken met een cementdekvloer of een anhydrite gietvloer. In andere gevallen ligt er soms al een tegelvloer. Verwijder je deze eerst? Of plak je er nieuwe overheen? Je kunt vloertegels lijmen op het moment dat de vloer volledig egaal is, dus ga na of deze overal vlak is. Let bovendien op losliggende stukken. Dit kan voor problemen zorgen tijdens het leggen.

Welke tegellijm gebruik je?

Voor het verlijmen van tegels zijn er diverse soorten tegellijm verkrijgbaar bij Bouwmaat.
De kwaliteit van de lijm is belangrijk. Wij verkopen alleen maar tegellijm van de beste kwaliteit; vertrouwd, professioneel en voor de vakman. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen de verschillende lijmsoorten. In grote lijnen hanteren we de splitsing tussen tegellijm in poedervorm en voorgemengde pastalijm.

Pastalijm

Pastalijm is direct klaar voor gebruik. Het voordeel is dat je de lijm niet hoeft aan te maken met water. Je kan ook stoppen met tegelen zonder dat je de lijm hoeft weg te gooien. Nadeel van pastalijm is dat het minder sterk is dan poederlijm. Hierdoor is het minder geschikt als lijm voor vloertegels. Ook is de prijs van pastategellijm hoger dan de poedertegellijm. Toch kiezen veel mensen voor pastalijm op de wand door de eenvoud van het product.

Poederlijm

Naast de pastalijm is er ook poederlijm. Dit is tegellijm in poedervorm die je aanmaakt met water. Het voordeel van de poedertegellijm is de sterkte. Het is daardoor mogelijk deze lijm zowel op wanden als vloeren te gebruiken. Verder is een poederlijm aan te raden in natte gedeeltes van de badkamer, ook op de wand. Poederlijm is goedkoper dan pastalijm. Een nadeel is dat je het zelf moet aanmaken. Wanneer je je werkzaamheden onderbreekt, dan is de rest van de lijm vrij snel onbruikbaar. Voor de vloer is de poederlijm altijd de juiste keuze, maar ook op de wand wordt veel poederlijm gebruikt.

Tip: Houd er bij een hardere tegel zoals gres of percelenato rekening mee dat je een betere lijm kiest. Bij witte marmer of een castello gebruik je tegellijm die door de tegel kan trekken.

Gebruik tegellijm

Iedere lijm heeft zo zijn eigen manier van verwerken. Volg altijd de aanwijzingen van de verpakking op. Wil je meer informatie? Weet ons dan te vinden! In het kort: volg de aanwijzingen op de gebruiksaanwijzing voor het mixen van het product en vul de tegels vervolgens voor tachtig procent met lijm. Je lijmt dan de tegels, zonder dat je last krijgt van lelijke lijmsporen. Dit scheelt werk achteraf, want lijmresten verwijderen is soms nog een hele klus. Tijdens het vloertegels leggen gebruik je de tegelsnijder om ze op maat te maken.

Handige weetjes over tegellijm

Wanneer je aan de slag gaat met tegellijm, zijn onderstaande punten nog handig om door te nemen.

  • Sommige soorten tegellijm verbeter je door het toevoegen van bepaalde stoffen. Hiermee maak je de tegellijm bijvoorbeeld vorst- of waterbestendig. Denk aan dunbed-tegelmortel. Deze mortel maak je aan met water, volgens de gebruiksaanwijzing. De droogtijd van een gewone dunbed-mortel bedraagt twee dagen. Bij gebruik van een sneldrogende soort kun je al na drie uur voegen.
  • Wil je een multifunctionele lijm gebruiken? Kies dan voor dispersie-tegellijm. Deze lijm is gebruiksklaar, maar duur. Hij bevat echter alle toevoegingen om goed te hechten op gladde oppervlaktes zoals oude tegels, beton en pleisterwerk, en niet-vlakke ondergronden zoals bochten en rondingen.
  • Een soort lijm die eigenlijk alleen wordt gebruikt onder speciale omstandigheden, is de tweecomponentenhars. Dit is een lijm die uit hars en een verharder bestaat. Deze lijm is wel wat duurder. Deze tegellijm gebruik je bijvoorbeeld wanneer bestendigheid tegen chemicaliën vereist is.

Tegels zetten is vakmanschap

Het plaatsen van tegels is werk voor een vakman. Als je tegelzetter bent, weet je van de hoed en de rand. Ben je vakman die zich niet alle dagen bezig houdt met tegellijm? Maar heb je twee rechter handen en draai jij die niet om voor een eenmalige klus als tegelzetter? Allrounder als je bent, wil je best een klus aannemen waar het gaat om tegels, tegelzetten en tegellijm. Dan is het handig dat je de juiste informatie nog eens kunt nalezen. Op Bouwmaat vind jij de informatie die je zoekt. Bouwmaat, jouw maat bij iedere klus!

Deel dit artikel: