Tegelen is mooi werk, dat weet jij als tegelzetter als geen ander. Je voorziet een badkamer, keuken of toilet van een prachtige nieuwe vloer of wand, met een tevreden klant als resultaat. Tegelwerk is ook vakwerk, er komt meer bij kijken dan zo op het eerste gezicht lijkt. Aan zo’n schitterende betegelde badkamer zitten best wat haken en ogen. Bouwmaat heeft alles in huis om te ondersteunen bij jouw tegelwerk. Voor een goede en bij voorkeur levenslange bevestiging van wandtegels en vloertegels zijn er een aantal elementen noodzakelijk. Denk hierbij aan een geschikte tegellijm, goede tegelondergrond, en mooie tegelprofielen. Bij Bouwmaat weten we hier alles van en zijn je hierbij graag van dienst, we adviseren je graag. Bouwmaat heeft alles voor het perfecte tegelwerk!
In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:
Tegelondergrond
Een goede tegelondergrond is cruciaal voor een betrouwbare en langdurige tegelbevestiging. En goed betekent in dit geval egaal, omdat het bij tegels snel zichtbaar is als er oneffenheden in het oppervlak zitten waardoor de tegels niet meer in de geplande opstelling gelegd kunnen worden. Maar het betekent ook dat de muur of vloer droog genoeg moet zijn om de lijm goed te kunnen absorberen, zodat deze zich aan beide oppervlakken kan hechten.
Egaal is ideaal
Over kwalitatief stucwerk kan eenvoudig getegeld worden. Bevat de muur toch nog veel oneffenheden? Dan kan je gebruik maken van het sneldrogend egalisatiemiddel uit ons assortiment voor steenachtige wanden (Ardex A 950). Hiermee kan je een maximale laagdikte van 50mm aanbrengen om alle oneffenheden op de tegelondergrond weg te werken. Vervolgens is de wand of vloer in een mum van tijd betegeld. Leent de vloer of wand zich niet voor dit egalisatiemiddel omdat er simpelweg te veel oneffenheden op het oppervlak voorkomen? Dan kan je wellicht een wedi bouwplaat bevestigen. Deze is direct betegelbaar en eenvoudig te monteren. Er is ook een bouwplaat van wedi die speciaal gemaakt is als achterwand voor toiletbevestiging, deze beschikt over voorgeboorde gaten waardoor het toilet aan het inbouwframe bevestigd kan worden.
Voorbehandeling
Voordat je aan de slag gaat met het betegelen van een wand of vloer, dien je eerst de ondergrond te controleren. Vaak moet de ondergrond nog worden voorbehandeld met bijvoorbeeld een primer.
Waarom een tegelondergrond voorbehandelen?
Er zijn verschillende redenen om een tegelondergrond voor te behandelen:
-
- Optimale hechting
- Zuigende ondergronden
- Afdichten van natte binnenruimtes
Verschillende ondergronden
De voorbehandelingsproducten zijn geschikt voor verschillende soorten ondergronden. We onderscheiden verschillende soorten ondergronden:
-
- Zuigende (open) ondergronden en absorberende ondergronden (o.a. gipspleisters, cementgebonden vloeren etc.)
- Niet zuigende (gesloten/gladde) ondergrond en niet-absorberende ondergrond (o.a. tegels, houten ondergronden etc.)
- Uiteraard zijn er ook primers of voorstrijkmiddelen geschikt voor alle type ondergronden.
Primer voor tegels
Een primer kan worden gebruikt op alle absorberende ondergronden, zoals beton, kalkzandsteen, cementvloeren evenals cement- en gipsgebonden pleisterwerk, cellenbeton, gipsblokken, gipskarton- en gipsvezelplaten en watervast multiplex. In het assortiment van Bouwmaat vind je diverse soorten primers die je gebruikt als voorbehandeling voor de tegelklus.
Lees meer over primers in het artikel Het belang van een goede tegelprimer.
Afdichtingssets
Een afdichtingsset gebruik je voor het afdichten van natte binnenruimtes als badkamers voordat het tegelwerk wordt aangebracht. De meeste afdichtingssets kunnen worden gebruikt voor wand en vloer.
Tegellijmen
Bij Bouwmaat vind je voor iedere klus de juiste tegellijm! Het assortiment tegellijmen bij Bouwmaat is groot en afgestemd op verschillende behoeften. De vraag is dan ook “Welke tegellijm past het beste bij mijn klus?”
Pastalijm en poederlijm
Er is grofweg een verschil te maken tussen het betegelen van wanden en van vloeren. Dit zorgt vaak al voor een splitsing tussen poederlijm en pastalijm. Pastalijmen zijn niet geschikt voor het betegelen van vloeren. De lijm kan weinig druk aan. Bovendien heeft het lucht nodig om te drogen. Vloertegels laten minder lucht door en daardoor duurt het droogproces te lang. Pastalijmen zijn wel geschikt voor wanden. Een groot voordeel van pastalijm is dat het kant-en-klaar is en direct is toe te passen. Poederlijm is zowel op vloeren als op wanden toepasbaar. Een voordeel van poederlijm is dat er sprake is van een goede verharding, ook onder vochtige omstandigheden.
Lees meer over de voor- en nadelen van pastategellijm en poedertegellijm.
Lijmsoorten en tegelsoorten
De tegelsoort die je gaat plaatsen op een klus is van invloed op de tegellijm die je kiest. Voor de keramische tegel geldt in de basis dat vrijwel elk type lijm erbij past. Voor natuursteentegels is niet elke vloerlijm geschikt. De gekozen lijm mag het natuursteen niet aantasten en moet de eventuele dikteverschillen van de natuursteentegel makkelijk op kunnen vangen. Voor een lichte natuursteentegel is vaak een witte lijm gewenst.
Tegellijmwijzer: welke tegellijm past het beste bij mijn klus?
Het aantal te gebruiken tegellijmen is zeer divers. Welke tegellijm het beste bij een bepaalde klus past, is van veel factoren afhankelijk. De Bouwmaat tegellijmwijzer laat onder andere zien welke tegellijm het beste bij een bepaalde soort tegel past. Zo heb je altijd de juiste lijm. Ook geeft het de eigenschappen van de verschillende lijmen overzichtelijk weer. Zo kun je nog makkelijker je keuze maken!
De tegellijm merken van Bouwmaat
Tegelprofielen
Met een tegelprofiel zorg je voor een mooie afwerking van de vloer of wand. Daarnaast bescherm je de wandtegels of vloertegels tegen stoten, splinteren en barsten.
Wat is een tegelprofiel?
Een tegelprofiel is een profiel van metaal of kunststof dat je tussen de voegen of aan het einde van een oppervlakte kunt bevestigingen. Profielen zijn voor wanden wat plinten zijn voor vloeren. Namelijk de finishing touch. Tegelprofielen zorgen voor extra versteviging en fixatie van de omliggende tegels. Wil je tegelprofielen om een moderne en strakke uitstraling te creëren of juist ter versteviging of om de hoeken te beschermen tegen slijtage? Sommige tegelprofielen zijn ook uitermate ideaal om als matomranding te gebruiken, bijvoorbeeld op de overgang van de deurmat naar een houten vloer of tegels.
Welk tegelprofiel heb ik nodig voor mijn klus?
De keuze is reuze als het gaat om tegelprofielen. Er zijn hoekprofielen en rechte profielen. Hoekprofielen vormen vaak een bescherming en extra versteviging van de twee aangrenzende oppervlakken en zijn verkrijgbaar in kwartronde of vierkante vorm. Per vorm zijn de tegelprofielen afgestemd op de verschillende tegeldiktes waarmee wordt gewerkt. Het profiel dat je nodig hebt zit er dus altijd bij. Het is aan jou om de vorm, het materiaal en de kleur te selecteren.
Een tegel profiel is niet alleen geschikt voor bescherming, maar ook voor een stijlvolle afwerking. Je vindt de volgende kleuren tegelprofielen bij Bouwmaat:
-
- Zwart
- Mat zwart
- Antraciet
- Wit
- Grijs
Er zijn ook aluminium profielen die in 6 trendkleuren kunnen worden gespoten, zodat ze perfect passen bij de wand- of vloertegel. Deze zijn te bestellen bij de balie van de vestiging.
Let op: het merendeel van deze profielen is niet geschikt voor zwembaden of andere omgevingen waar veelvuldig chemische stoffen voorkomen.
Voegmiddelen
Voegmiddelen, ook wel voegmortels of tegelvoeg genoemd, zijn er in verschillende soorten en kleuren. Zo vind je altijd een voegmiddel dat past bij jouw klus en bij de tegels die jouw klant (met jou) heeft uitgezocht.
Voegmortels
Er zijn verschillende soorten voegmiddelen: cementgebonden voegmortels en epoxyvoegmortels. Daarnaast hebben voegmiddelen diverse belangrijke eigenschappen. Hierbij kan je denken aan waterdichte of water afwerende voegmiddelen of flexibele voegmiddelen.
Cementgebonden voegmortels
Cementgebonden voegmortels worden gebruikt tussen tegels op de wand en tussen tegels op de vloer. Deze mortels laten bij normale belasting in de loop van de tijd geen of nauwelijks verandering zien in kwaliteit. Wanneer je cementgebonden voegmiddelen gebruikt op een plaats waar veel wordt gewerkt met mechanische en chemische belasting met zuren of wanneer de voegen worden gereinigd met niet geschikte schoonmaakmiddelen, dan kan dit zorgen voor degeneratie van het voegmiddel. Vuil en bacteriën kunnen zich dan ophopen in de poriën van de voegen.
Epoxyvoegmortels
Naast cementgebonden voegmortels heb je ook epoxyvoegmortels. Het verschil tussen cementgebonden voegmortels en epoxyvoegmortels, is dat epoxyvoegmortels wel bestand zijn tegen mechanische en chemische belastingen en vuil en bacteriën dus eenvoudig kunnen worden verwijderd.
De kenmerken van epoxyvoegmortels:
-
- Waterondoorlaatbaar /niet water doorlaatbaar
- Slijtvast
- Chemisch resistent
- Zeer goed bestand tegen zuren, vetten en logen
- Vuil en bacteriën kunnen eenvoudig worden verwijderd
We wijzen je graag op het uitgebreide assortiment Bouwmaat Eigen Merk epoxyvoegmiddel. Epoxyvoegmortel was voorheen niet populair in gebruik want het bleef op je tegels zitten en het irriteerde je handen. Dat is allemaal verleden tijd. Door verbeterde technieken gebruik je hem nu net zo makkelijk als een cementaire voegmortel. Bovendien is deze voeg schimmelvrij en makkelijk schoon te maken.
Bouwmaat Eigen Merk epoxyvoegmiddel staat voor kwaliteit tegen een lage prijs en is op voorraad beschikbaar in maar liefst zes kleuren (meer kleuren te bestellen). Hiermee heb je dus voor elke tegel een geschikte voegkleur. Bijvoorbeeld ook in bruin, wat uitstekend past bij de laatste tegeltrends!
Voegkleuren van diverse merken
Hierboven is het al even genoemd: voegen in verschillende kleuren. Als tegelzetter is een variatie aan voegmateriaal en kleuren belangrijk. Als professional heb je volop keuze in ons aanbod aan voegkleuren zeker met de laatste trendkleuren. We zien steeds meer hout- en zandkleuren terugkomen in het tegelwerk, dit is momenteel erg populair bij consumenten. Van Eurocol en Coba vind je nu ook tegelvoeg die perfect bij deze moderne tegels passen. Een mooi voorbeeld is De Eurocolour Wood WD 712 vintage voor keramische houtlooktegels.
De mortels en voegmiddelen van PCI zijn in een veelvoud aan kleuren te bestellen. Nanofug Premium en Durapox Premium zijn beschikbaar in 26 kleuren en Durapox Premium Multicolor zelfs in wel 400 verschillende kleuren.
Kitten
Naast voegmiddelen zijn ook tegelkitten belangrijk voor de afwerking van de tegelklus. Tegelkitten worden ook wel voegkitten genoemd en zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Zo kan je je tegelklus altijd mooi afwerken.
Tegelkitten zorgen niet alleen voor een mooie afwerking, maar ook dat de afsluitingen tussen de verschillende oppervlaktes goed worden afgedicht en om mogelijke beweging van de verschillende oppervlaktes op te vangen. Daarom is het van belang tegels te kitten bij de aansluitingen tussen muur en vloer, maar ook aansluitingen tussen muur en plafond en muren onderling. Als je de juiste kit gebruikt zorgt het afkitten van tegels er ook voor dat er geen schimmel kan ontstaan. In vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens pas je het beste een waterdichte en schimmelwerende kitsoort toe.
Lees meer over kitten in de badkamer
Merken en kleuren
De kleur van een tegelkit is van groot belang. De kleur moet passen bij de tegels en voegen. Het gebruik van de juiste tegelkit is dus de finishing touch. Bij Bouwmaat vind je tegelkitten in verschillende kleuren.
Tegelreinigers
Een tegelklus is pas helemaal af als je alles ook netjes achter kunt laten voor jouw klant.
Epoxy reinigers
In het assortiment van Bouwmaat vind je onder andere epoxy reinigers. Epoxy reinigers worden ook wel viscose reinigers of epoxy cleaners genoemd. Met een epoxy reiniger verwijder je resten en sporen van epoxyvoegen.
Ontvetters en cementsluierverwijderaars
Naast epoxy reinigers vind je bij Bouwmaat ook producten voor het reinigen en ontvetten van bestaand tegelwerk. Deze reinigers zijn niet alleen geschikt als voorbehandeling voordat bestaande tegels opnieuw betegeld worden (tegel over tegel), maar ook voor het verwijderen van kalkaanslag en cementsluiers.
Waar moet je op letten bij het kopen van een tegelreiniger?
Bij de aanschaf van een tegelreiniger is het belangrijk om te kijken of de reiniger geschikt is voor het type tegel dat je hebt gebruikt of gaat gebruiken. Als een reiniger niet geschikt is voor de tegels die jij hebt gebruikt voor jouw klus, dan zou het kunnen dat je de tegels beschadigt.
Het juiste tegelzettersgereedschap
Je tegelklus verloopt een stuk aangenamer en sneller met behulp van het juiste professionele gereedschap. Het is, naast expertise en ervaring, onmisbaar voor iedere professionele bouwer. Het resultaat voor je klant is beter en je werkt zelf comfortabeler, efficiënter en veiliger.
Naast de standaard gereedschappen zoals een waterpas, profiteer je bij Bouwmaat van een uitgebreide keuze aan tegelgereedschap dat jouw klus een stuk eenvoudiger maakt. Een klein overzicht:
-
- Tegelsnijders: tegelsnijders of tegelsnijplanken variëren in snijlengte, breekkracht, geleiding, breekmechanisme, enzovoort. In het Bouwmaat assortiment vind je de tegelsnijder die bij je past.
- Rubi SC 200 tegelzuignap met vacuümpomp. Lees meer over deze tegelzuignap voor grote tegels.
- Zaagmachines: voor het zagen van natuursteen, harde bouwmaterialen en sommige keramische tegels heb je een zaagmachine of een draagbare elektrische diamantzaag nodig.
- Diamantboren: diamantboren voor het maken van ruimte voor bijvoorbeeld leidingen in de tegels, een tegelzetter kan bijna niet zonder.
- Mixers: je tegellijm wil je comfortabel mixen met stevige handgrepen en op de juiste werkhoogte. Je gaat voor een mixer met genoeg vermogen, een regelbaar toerental en een garde die speciaal bestemd is voor het mengen van lijm. Keuze genoeg bij Bouwmaat!
- Lijmkammen: een goede lijmkam is onmisbaar voor elke tegelzetter. In het Bouwmaat assortiment vind je de lijmkammen die passen bij de ondergrond, lijmkeuze, de grootte en het type tegel dat je plaatst.
- Levelingssystemen (of: niveleersystemen): hiermee voorkom je hoogteverschillen tussen tegels. Er zijn verschillende systemen beschikbaar.
- Inwasspanen: Onmisbaar voor het schoon achterlaten van je tegelwerk. Ze zijn verkrijgbaar met fijn (groen) en grof (zwart) celrubber.
- Sponzen: wellicht soms vergeten, maar essentieel voor het reinigen van een tegelklus.
Meer lezen over tegelverwerking:
- Vakkundig tegels snijden met Rubi: 8 aandachtspunten
- Rubi groot formaat tegelsnijders
- Vakmannen over Rubi tegelsnijders
- Tegelsnijder onderhoud: handige tips
- Tegellijm: pastalijm en poederlijm
- Tegellijm; de meest gestelde vragen
- Tegelen: In 4 stappen naar een vlakke vloer of wand
- Kies stap voor stap de juiste lijmkam
- De juiste voeg met PCI
- Stappenplan tegelen met Ardex
- De juiste spaan of troffel voor elke klus
- Tegels zagen of snijden?
ADVIES NODIG? VRAAG HET DE KLUS- EN PRODUCTSPECIALIST
De klus- en productspecialist is het zichtbare aanspreekpunt in de vestiging voor jou die advies kan geven over een specifieke kluscategorie: verf, tegelverwerking, isolatie, persoonlijke beschermingsmiddelen of sanitair & installatie. De specialist heeft kennis van de markt, klus- en productspecificaties, kent jouw behoeften als klant en combineert deze samen tot het beste advies voor de klus. Daarmee helpt de klus- en productspecialist jou het beste uit jezelf, jouw werk en jouw bedrijf te halen.
Ik vind dit artikel: