Bij Knauf ben je al vele jaren aan het juiste adres voor plaatmateriaal voor wand- en plafondsystemen. Welke plaat je gebruikt, is van diverse zaken afhankelijk. Knauf helpt je graag bij het vinden van de juiste oplossing. Hiervoor kun je contact opnemen met de afdeling Techniek. Er is een grote kans dat je dan antwoord krijgt van Sebastiaan van Bergen. Als Technisch Adviseur binnendienst helpt hij menig professionele bouwer bij het kiezen van de juiste toepassing. We gaan met Sebastiaan in gesprek over de verschillende mogelijkheden.
Sebastiaan is met recht een ‘oude rot in het vak’. Deze technicus is bijna 25 jaar in dienst bij Knauf en weet dus alles over de verschillende toepassingen. Sebastiaan vertelt: “Als technicus heb ik vele taken, maar één daarvan is professionals helpen die Knauf bellen of mailen over de toepassing van materialen. Het callcenter van Knauf voor technische vragen is een aantal jaren geleden in het leven geroepen. We merkten dat vaklieden regelmatig even ruggespraak willen houden over een systeem.”
Knauf maakt het bouwers graag zo gemakkelijk mogelijk om de juiste systemen en producten te kiezen. Sebastiaan: “Daar hebben we allerlei handige hulpmiddelen voor ontwikkeld. Neem bijvoorbeeld de systeemwijzer voor wanden. Daarmee zie je direct welke oplossing in jouw situatie toegepast kan worden en hoe je voldoet aan de gestelde eisen. Natuurlijk kan het zo zijn dat je dan alsnog een vraag hebt. Dan zijn wij er ook graag voor je.”
HULP
Loop je ergens vast of heb je behoefte aan een extra check van het systeem dat je wilt toepassen? Je kunt Sebastiaan en de afdeling Techniek bereiken via 030 – 247 33 89 of techniek@knauf.com
TRAININGEN
Ook kun je bij Knauf terecht voor praktijkgerichte trainingen en cursussen in de Knauf Akademie.
Meer weten? Mail naar akademie@knauf.com
Brandwerendheids- en geluidseisen
Het valt Sebastiaan op dat het aantal vragen dat hij krijgt, langzaam maar zeker is toegenomen. “Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste merk je dat er wat meer mensen in het vak zitten die redelijk recent de overstap naar de bouwsector hebben gemaakt. Die hadden eerst een ander beroep maar zijn een klussenbedrijf begonnen. Ze checken graag of het systeem dat ze op het oog hebben echt helemaal juist is. Maar ook meer ervaren vaklieden nemen contact op. Of medewerkers van Bouwmaat met een vraag van een klant. In beide gevallen gaat het dan met name over brandwerendheids- en geluidseisen. Daarvoor gelden natuurlijk regels en dat moet kloppen.”
Sebastiaan ziet een bepaalde vraag regelmatig terugkomen. “Wat opvalt is de vraag over het gebruik van standaard gipskartonplaten in brandwerende plafonds. Mag ik die daar toepassen? Het antwoord is ‘nee’. Als een plafond aan brandwerende eisen moet voldoen, kies je voor de roze DF-plaat. Deze is versterkt door de toevoeging van glasvezels en heeft een verbeterde samenhang bij brand. Ook andere platen met een DF-classificatie kun je toepassen, zoals bijvoorbeeld Diamond Board.”
Wat is de exacte wens?
Welk systeem je kiest, is van vele zaken afhankelijk. Sebastiaan: “Ik krijg wel eens de vraag: ‘ik ga een wand bouwen, welke platen heb ik nodig?’. Dan vraag ik natuurlijk altijd door. Ja, ok, prima, waar komt die wand? Wat is de concrete wens van de klant? Is het bijvoorbeeld in een kantorenpand of in een woonhuis. Dat kan bepalend zijn voor de eisen op het gebied van brandwerendheid en geluidsisolatie. Maar ook, waar is het in het huis? Gaat het om een scheidende wand op zolder, is het een schachtwand of is het in de natte ruimte. Dat is allemaal bepalend voor de juiste keuze.”
Stootvastheid. Waar kies je voor?
Voor elke situatie is er een juiste plaat beschikbaar. Sebastiaan neemt een aantal mogelijkheden met ons door. “Een van onze meest gebruikte toepassingen is Diamond Board. Dit is een gipskartonplaat van hoog niveau voor lichte wanden en plafonds.
Het is een goede keuze als er hogere eisen worden gesteld op het gebied van geluidsisolatie, brandwerendheid en vochtwerendheid. Diamond Board scoort ook heel goed op robuustheid. Heb je een sterke stootvaste plaat nodig, dan kun je ook kiezen voor de Vidiwall gipsvezelplaat. Een gipsvezelplaat moet je wel altijd zagen. Een voordeel van Diamond Board is dat je hem, net als een gewone gipskartonplaat, kunt snijden en breken. Je werkt daardoor sneller en met veel minder stof. Dat is prettig voor jou en voor je klant. Efficiëntie en comfort kunnen bepalend zijn voor de plaat die je uiteindelijk kiest.”
Extra zekerheid in de natte ruimte
Diamond Board is een geïmpregneerde gipskartonplaat met sterk vertraagde wateropname. “Daardoor is het ook een goede keuze in de vochtige ruimte. Je kunt daar natuurlijk ook voor een normale groene H2-plaat kiezen. Daar haal je qua vochtwerendheid dezelfde waardes mee. De stootvastheid kan in dit geval wederom een reden zijn om voor Diamond Board te gaan. Omdat hij zo sterk en robuust is, kunnen de staanders bovendien wijder uit elkaar dan bij een normale geïmpregneerde plaat. In plaats dat je deze op 400 mm zet, kun je naar 600 mm. Ook dat scheelt weer tijd en materiaal.”
Uitblinken in geluidsisolatie
Diamond Board blinkt ook uit in geluidsisolerende eigenschappen. “Speelt geluidsisolatie een rol in je project, dan brengt de sterke akoestische kwaliteit van deze plaat vele voordelen met zich mee. Onder andere omdat je soms al aan één plaat Diamond Board genoeg hebt om je gewenste waarden te halen, terwijl je anders twee standaard A-platen moet monteren. Dat scheelt natuurlijk ook weer tijd. Het schept ook de mogelijkheid om met dezelfde wanddikte hogere isolatiewaarden te halen.”
Eenvoudig een strak plafond
Knauf biedt natuurlijk ook diverse oplossingen voor het plafond. Sebastiaan wijst ons op het gemak van de Horizonboard ten opzichte van een standaard stucplaat. “Onze stucplaat is een handzame plafondplaat voor stucwerk zonder voorbehandeling. Je past ze toe als pleisterdrager op plafonds en werkt ze vervolgens af met een stuclaag van minimaal 10 mm. Een prima oplossing natuurlijk. Is snelheid een belangrijke factor, wil je een nog hoger afwerkingsniveau in brede plafonds of kun je zelf niet stucen? Dan is de Knauf Horizonboard een hele goede keuze. Het is een gipskartonplaat met vierzijdig, rondom afgeschuinde kanten of afgeschuinde kopsekanten, waardoor je voor een hele strakke afwerking alleen de naden met wapening en voegwerk hoeft af te werken. Je hoeft niet te stucen, wat heel veel tijdswinst oplevert. Een stucplatenplafond met stucwerk heeft al gauw tien dagen nodig voor je eroverheen kunt schilderen.
Met Knauf Horizonboard kun je veel sneller door en je hebt heel eenvoudig een erg strak resultaat.”
Onderbouwde zekerheid
De toepassing van het juiste systeem is erg belangrijk. Dat je gekozen systeem de aangegeven prestaties behaalt en behoudt natuurlijk ook. “Dat wordt met de komst van de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen nog belangrijker. Voor al onze systemen geldt dat de prestaties ervan zijn onderbouwd met rapporten en documenten. Dat betekent dus dat we echt kunnen onderbouwen en garanderen dat prestaties worden behaald.
Verwerk je de systemen volgens onze voorschriften, dan geven we je 100% KnaufZeker prestatiegarantie. Dat betekent tien jaar garantie op je project maar bijvoorbeeld ook technische ondersteuning gedurende de looptijd van je klus. Je weet dat het klopt én je hebt ons als steun in de rug. Dat is pas echte zekerheid.”
Ik vind dit artikel: