Veel vakmensen die werken in de bouw staan dagelijks uren in de zon. Hoewel het heel lekker klinkt, kleven er serieuze gezondheidsrisico’s aan. De kans op (huid)kanker is vier tot vijf maal groter in de bouw. Maar wie is er verantwoordelijk voor zonbescherming? Jij of je baas?
Huidkanker beroepsziekte?
In Nederland wordt worden geen cijfers bijgehouden over hoeveel vakmensen in de bouw huidkanker krijgen. In Duitsland wordt wel geregistreerd en is huidkanker zelfs aangeduid als een officiële beroepsziekte. Daar zien ze je het aantal diagnoses jaarlijks stijgen. In Duitsland is de werkgever al wel verantwoordelijk voor het beschermen van medewerkers tegen UV-straling.
Zonnebrandverplichting
Op dit moment is er in Nederland niets geregeld over bescherming tegen zonnebrand. FNV Bouw vindt dat er een verplichting moet komen van zonnebrandcrème en UV-beschermende kleding op de bouwplaats. Officieel zijn werkgevers volgens de Arbowet verplicht om hun werknemers te beschermen tegen risico’s. Onder deze risico’s valt UV-straling ook.
Zelf meenemen
Je kunt natuurlijk altijd je werkgever aanspreken op diens verantwoordelijkheid. Maar uiteindelijk ben jij ook degene die er voor moet zorgen dat je goed beschermd bent door gebruik te maken van de mogelijkheden die je werkgever biedt. En tot die tijd smeer je toch lekker zelf ….
HUIDKANKER
Elke keer als de huid verbrandt, beschadigt het DNA van een persoon onherstelbaar. Hoe vaker iemand verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Er zijn drie vormen van huidkanker. De meest kwaadaardige vorm is melanoom. Er overlijden 767 mensen per jaar aan een melanoom. Aan een plaveiselcelcarcicoom (een andere vorm van huidkanker) over lijden per jaar 129 mensen, blijkt uit gegevens van KWF Kankerbestrijding.
Ik vind dit artikel: